Adria>Destinacije in leti>Letalske vozovnice: Graz

Letalske vozovnice: Graz

Graz - mesto, kjer je doma kultura

Graz je drugo največje mesto v Avstriji in prestolnica zvezne republike Štajerske. Ponaša se z laskavimi nazivi, kot so evropska kulturna prestolnica, prestolnica kulinaričnih užitkov in Unescovo mesto dizajna, ki pripada zgolj desetim mestom na svetu. Naziv je povsem upravičen, saj je Graz odličen  primer harmonične prepletenosti zgodovinskih zgradb z moderno arhitekturo sodobnega časa ter jasno vizijo v prihodnost. Dejstvo, da je Graz popularna turistična destinacija, verjetno nikogar niti ne preseneča.

destinacija graz coat of arms 306x266

Top tri doživetja v Gradcu.

Grajski hrib / Schlossberg

Grajski hrib / Schlossberg

V Grazu se vse vrti okoli grajskega hriba, kjer se je nekoč bohotil grad. Od gradu je ostal zgolj stolp z uro, ki je prepoznavni znak mesta. Povzpnite se nanj (z vzpenjačo ali peš) in se naužijte panoramskih razgledov na mesto. Foto: Harry Schiffer, © Graz Tourismus

Kolesarjenje

Kolesarjenje

Mesto Graz velja za najbolj prijazno kolesarsko avstrijsko mesto. Najemite si kolo in se podajte na dogodivščino. Morda se celo odločite, da prevozite slikovito kolesarsko pot ob reki Muri, dolgo 360 kilometrov. Foto: Tom Lamm, © Graz Tourismus

Tržnica cesarja Jožefa

Tržnica cesarja Jožefa

Lokalni pridelki so značilnost živahne tržnice sredi mesta. Privoščite si nekaj zdravega, okusnega in tradicionalnega. Z domačim sirom, mesninami ali bučnim oljem zagotovo ne boste zgrešili. Foto: Harald Eisenberger, © Graz Tourismus

Božični sejem

Božični sejem

Zaradi čudovitega božičnega sejma je Graz najbolj obiskan prav v adventnem času. Kuhano vino, cimet, čokolada in druge dobrote so dober recept, da bo ogled lučk in znamenitih ledenih jaslic ostalo v nepozabnem spominu. Foto: Fischer, © Graz Tourismus

Wiki Adventure Park

Wiki Adventure Park

Za aktivne in željne dogodivščin je obisk adrenalinskega parka vedno prava izbira. Idealno tudi za družine. Foto: CAC, © Graz Tourismus

LENZ GRZ 14

3.6.2015 - 7.6.2015

Foto: Harry Schiffer, © Graz Tourismus

LENZ GRZ 14

Graz maraton

Foto: Harry Schiffer, © Graz Tourismus

Graz maraton
Steirischer Herbst

Steirischer Herbst

25.9.2015 - 18.10.2015: Mednarodni festival sodobne umetnosti zajema najboljše iz različnih področij – glasba, igra, literatura… 

Jazz Koncerti

Jazz Koncerti

Generalihof, vsako sredo zvečer od 1.7.2015 – 26.8.2015: Začinite si poletje s sredinimi večernimi jazz koncerti. Foto: Harry Schiffer, © Graz Tourismus

Styriarte

26.6.2015 – 26.7.2015

Foto: W. Kmetitsch, © Graz Tourismus

Styriarte

Maribor

je idealno izhodišče

za raziskovanje Avstrije

Prevoz

Lokacija Slovenije in s tem Maribora je idealna za raziskovanje Avstrije, saj se Graz, eno lepših avstrijskih mest, nahaja komaj 73 kilometrov od letališča Maribor. Graz lahko iz Maribora obiščete z najetim avtomobilom, vas tja pripelje Goopti ali pa se enostavno usedete na vlak ter se po dobri uri vožnje znajdete v središču tega slikovitega mesta pod Unesco zaščito. Enosmerna vlak vozovnica vas bo stala 16,80 EUR, medtem ko boste za povratno odšteli 33,20 EUR.

Lokalni prevoz

Za raziskovanje lepot mesta Graz je najboljša hoja, saj so glavne znamenitosti zaradi medsebojne bližine brez posebnega truda dosegljive kar peš. Če vam hoja ne diši, se po starem delu mesta lahko vozite z brezplačnim zgodovinskim tramvajem. Za širše spoznavanje mesta poskrbi dobro razvejan mestni prevoz v obliki avtobusov in tramvajev. Priporočamo, da si omislite tri dnevno turistično kartico (11,60 EUR), ki vključuje uporabo javnega prometa ter vzpon z vzpenjačo na Schlossberg. Če potujete v Graz z otroki, boste navdušeni nad dejstvom, da je uporaba javnega prevoza za otroke mlajše od 15. let povsem brezplačna. Za vse kolesarske navdušence pa zgolj podatek, da Graz velja za najbolj prijazno kolesarsko mesto v Avstriji.

Graz znamenitosti, ki jih ne gre prezreti

V Grazu je vsak nov dan priložnost, da vašo dušo potešite s kulturno umetniškimi dogodki, ki jih dodatno začini dolgoletna tradicija ustvarjanja. Prepustite se ritmom glasbe, ki segajo vse od klasične do elektronske in naj vas z vsakim novim korakom ponesejo v drugo časovno obdobje brez da bi sedli na časovni stroj.

 • Schlossberg – Mesta so vedno nastajala okoli grajskih gričev in tudi Graz ni bil izjema. Čeprav je grad več kot 1000 let na hribu ponosno razkazoval svojo moč, je dandanes njegova moč vidna zgolj v nekaj ostankih, od katerih je najlepši stolp z uro – simbol mesta Graz.
 • Deželna hiša – Čudovito arkadno dvorišče v renesančnem stilu je prepoznavni znak deželne hiše. Poseben čar lahko doživite v predbožičnem času, saj je to kraj, kjer so na ogled umetniške jaslice, izklesane v led.
 • Orožarna – Impresivna zbirka, ki bo navdušila vse generacije. Orožarna se lahko pohvali kar z 32.000 zgodovinskimi kosi orožja in vojne opreme.
 • Otok na Muri – Inovativen arhitekturen dizajn sredi reke Mure spominja na odprto školjko. Iz začasnega projekta evropske kulturne prestolnice 2003 je otok na Muri postal dnevno obiskana znamenitost.
 • Hiša moderne umetnosti -  Graz je z gradnjo ogromnega modro svetlikajočega se mehurčka dobil nov simbol mesta. Hiša moderne umetnosti dandanes privlači veliko radovednih obiskovalcev.
 • Eggenberg palača – Palača je zaradi baročnega stila pravi avstrijski zaklad. Leta 2010 je bila uvrščena tudi na seznam svetovne kulturne dediščine Unesco.
 • Mestni trg -  Trg velja za središče mesta, saj se na njem nahaja tudi mestna hiša. Je izredno popularno zbirališče za domačine, poleg tega pa je njegova slikovita podoba in številne stojnice s klobasami, odličen kraj za počitek in tipično avstrijsko malico.
 • Bazilika Marije tolažnice – Bazilika je največji romarski kraj na Štajerskem, ki ga obiskujejo romarji iz cele Evrope. Svojo pokoro opravijo s hojo po 216 stopnicah.
 • Glockenspiel – Popestritev dneva je zagotovo predstava figuric dekle in kmečkega fanta v tradicionalnih oblačilih. S svojim vrtenjem na melodijo, ki prihaja iz 24 zvonov, trikrat dnevno (11.00, 15.00, 18.00) razveseljujeta obiskovalce.  
 • Mestna katedrala in mavzolej – Graška katedrala se nahaja tik ob mavzoleju, kjer je pokopan cesar Ferdinand II. Zgrajena je v poznem gotskem slogu in nas še dandanes spominja na čas, ko je bil Graz še cesarsko mesto.
 • Otroški muzej Frida & Fred – Otroci bodo tukaj končno prišli na svoj račun. V otroškem muzeju jim je namreč dovoljeno vse – stiskanje, zvijanje, šepetanje, poslušanje in celo dotikanje.
 • Muzej Arnolda Schwarzeneggerja – Le nekaj kilometrov iz Graza je kraj Thal, kjer si vsi ljubitelji znamenitega stavka »I'll be back« lahko ogledate muzej Arnolda Schwarzeneggerja. Kraj Thal je namreč njegov rojstni kraj.

Graz je brez dvoma mesto z dušo! Ni lepšega, kot se znajti na neznanem področju, ki kar kriči od vseh lepot, vzdušja in bogate zgodovine.