Adria>Destinacije in leti>Letalske vozovnice: Istanbul

Letalske vozovnice: Istanbul

Letalske vozovnice: Istanbul

Istanbul – kjer se srečata Evropa in Azija

Nekoč Bizanc in Konstantinopel, danes Istanbul ali Carigrad je moderna metropola, ki ne le kulturno, temveč tudi v resnici povezuje Azijo in Evropo. Veličastni otomaski spomeniki v starem delu Istanbula so pravo nasprotje stolpnicam v novem delu mesta. Istanbul ima vsaj dva obraza. Spoznajte ju z nami.

Istanbul za mestne popotnike

Naj vas prevzame veličastna Hagia Sofia, nekoč največja krščanska cerkev. Nasproti nje vas čaka čudovita Modra mošeja Sultana Ahmeda. V nekdanji rezidenci otomanskih sultanov, palači Topkapi, si oglejte dekadentni harem, čudovito zbirko porcelana, draguljev in orožja. Najbolj nenavadno doživetje pa vas čaka v podzemni cisterni Yerebatan Sarayi. Odkrijte stare zaklade v Arheološkem muzeju, če vas bolj zanima sodobna umetnost, pa obiščite Istanbul Modern. Vkrcajte se na ladjo in zaplujte po Bosforski ožini med Evropo in Azijo.

Rezerviraj let

V Istanbul po zabavo

Številne zgodovinske stavbe, muzeji in galerije vas bodo zaposlili čez dan. Ponoči pa se življenje preseli v vedno nove bare, klube in restavracije. Okusite živahno nočno življenje v predelu Galata in se s koktejlom v roki udobno namestite v enem od barov na strehi. Ne zamudite tradicionalnih trebušnih plesov ob bogati večerji. Naslednji dan priporočamo sprostitev v hamamu – turških parnih kopelih.

V Istanbul po nakupih

Na Velikem bazarju – pokriti tržnici, kjer vam trgovci glasno ponujajo vse od čudovitega nakita do tradicionalnih preprog, preizkusite svoje spretnosti barantanja. Nato se preselite v moderni Istanbul, kjer vas čaka največja nakupovalna ulica Istiklal Caddesi ali pa obiščite enega od modernih nakupovalnih centrov. Iz Istanbula se ne morete vrniti brez lokuma in turškega čaja. Imate dovolj prostora v prtljagi?

Istanbul 2

Na potovanju v Istanbul ne spreglejte:

  • Hagia Sofia: krščanska cerkev svete modrosti, ki jo je v 6. stoletju zgradil Justinijan in je bila v 15. stoletju spremenjena v mošejo, je najslavnejši spomenik v Istanbulu.
  • Yerebatan Sarayi (cisterna bazilika): čudoviti podzemni kanali največje od mnogih cistern pod mestom, zgrajene v času Justinijana.
  • Modra mošeja: s keramičnimi ploščicami prekrira mošeja, zgrajena v 17. stoletju, je ena od redkih na svetu s šestimi minareti.
  • Palača Topkapi: 400 let razkošni dom več generacij sultanov in njihovih žena, ki so prebivale v znamenitem haremu.
  • Arheološki muzej: obsega tri stavbe, ki hranijo pomembne ostanke iz zgodovine mesta.
  • Sulejmanova mošeja: najlepša od 42 mošej, ki jih je veliki otomanski arhitekt Sinan zgradil v Istanbulu.
  • Stolp Galata: z balkona stolpa, zgrajenega v 14. stoletju, se odpira čudovit pogled na mesto.
  • Konstantinov hipodrom: nekoč kulturno središče Konstantinopla je danes trg Sultana Ahmeda.
  • Veliki bazar: kaotična pokrita tržnica z več kot 50 ulicami in 3000 trgovinami je že od 15. stoletja srce mesta.

Odkrijte živahni Istanbul, kulturno in finančno središče Turčije, ki je zrastlo na obeh straneh Bosforske ožine.