Adria>Destinacije in leti>Letalske vozovnice: Brač

Letalske vozovnice: Brač

Biser Jadrana

Tretji po velikosti med otoki na Jadranu se ponaša z dolgo in bogato zgodovino, ki sega vse od časa mlajše kamene dobe. Otok bujnega zelenja in ugodne mediteranske klime je danes znan predvsem po čudovitih peščenih plažah in modrini čistega morja, ki privablja goste od blizu in daleč.

Ta otok v Srednji Dalmaciji bi pravzaprav lahko opisali le v presežnikih, saj ponuja enkratno kombinacijo neokrnjene narave in priložnosti za mnoge morske športne aktivnosti. Med njimi je gotovo najbolj priljubljeno deskanje na vodi, nič manj zanimivi pa niso niti kajtanje, potapljanje ali jadranje.

Male vasice, kjer je mogoče najti številne apartmaje in počitniške hiše, so idealen kraj za oddih in enkratne počitnice ob hrvaškem morju. Naj bo počitek v senci borovcev, izlet z ladjico ali le sprehod po utrjenih pešpoteh, vsakdo lahko najde nekaj zase na otoku, ki velja za enega najprivlačnejših v Dalmaciji.

LJUBLJANA - BRAČ

2 x teden
že od 139€

Plaža Zlatni rat

Verjetno ena najbolj znanih plaž na Jadranu leži na južnem delu otoka in je simbol razgibane turistične ponudbe Brača. Podolgovat prodnat rt, ki ga obdaja azurno modra voda in se v dolžino razteza več kot pol kilometra, je morska oaza za številne deskarje na vodi.

V senci borovcev

Za prijeten popoldanski počitek poskrbijo košati borovci, ki se bohotijo ob idiličnih plažah po vsem otoku. Njihov prijetni vonj v kombinaciji s soljo in morjem prikliče misel na brezskrbno poletje na hrvaški obali.

Nasadi jadranskih oljk

Kamniti dalmatinski pejsaž bi bil brez teh mogočnih zelenih dreves pust in dolgočasen. Nasadi oljk, kjer domačini gojijo zlasti avtentične sorte, so lepo urejeni, okusne olive z Brača pa so pogosto iskane in čislane. Odlična priloga k ribjim jedem je tudi cenjeno otoško sladkasto olivno olje, ki ga pridelujejo v lokalnih oljarnah.

Pečat preteklosti

Arheološka najdišča na Braču pričajo o bogati zgodovini tega zanimivega jadranskega otoka. Svoje zgodbe o preteklosti govorijo špilje, ki skrivajo mnoge ostanke iz kamene dobe in rimskih časov, ter reliefi, ki so jih z vrezovanjem v zidove oblikovali svečeniki puščavniki v srednjem veku.

Najlepši skriti zalivi

Skriti otoški zalivi z divjimi plažami so raj za ljubitelje morja. Toda do najlepših in neobljudenih zalivov je mogoče priti le s čolnom, kjer se azurno modra voda združi z modrino neba in kjer boste lahko uživali le v vročem soncu, zvoku valov in vonju borovcev.

Vidova gora

Vrh Vidove gore sega 778 metrov visoko in je najvišja točka vseh otokov na Jadranu. Lepe pešpoti v neokrnjeni naravi vas bodo iz mesta Bol v dveh urah popeljale do vrha, od koder se razteza neskončen razgled na Jadransko morje vse do Hvara. Na vrhu so še danes vidni ostanki prastare cerkve, nedaleč stran pa se visoko dviga tudi beli kamniti križ.

Za prste obliznit

Ni treba posebej poudarjati, da je hrana na Braču okusna in nadvse odlična. Ribe, ki jih vsak dan ulovijo ribiči, so na meniju vseh lokalnih restavracij in gostilnic, prav posebej okusne pa so lokalne dalmatinske specialitete, ki jih pripravljajo otoški kuharji.

Ribiška vas Postira

Slikovita vas na severni obali Brača je polna atraktivnih plaž in prodnatih zalivov. Turizem se je tu začel razvijati med obema vojnama, ko so pripotovali prvi nemški in češki turisti, vas pa še danes ohranja svojo prisrčnost. Obisk Postire, ki je ime dobila po latinski besedi za travnik, je gotovo odlična točka za prijeten dnevni izlet.

Otoški šarm

Brač prav posebej oživi, ko nad otok pade mrak. Poletne prireditve so tukaj pogoste, večerni utrip življenja ob morju pa je še posebno živahen v mestecu Bol. Tukaj se lahko zabavate ob dobri glasbi in sproščenem vzdušju na katerem od after beach partyjev ali se odločite za zabavo v izbranem cocktail baru v središču mesta.