Adria>Destinacije in leti>Letalske vozovnice: Bukarešta

Letalske vozovnice: Bukarešta

Kaotična harmonija arhitekturnih slogov

Kulturno in gospodarsko središče Romunije, ki leži ob reki Dambovita, se ponaša s številnimi slogi različnih zgodovinskih obdobij. Čeprav se na prvi pogled zdi, da so stavbe razporejene eklektično, pa se v pompozno velikih fontanah in baročnih, sodobnih in komunističnih zgradbah, ki malce zmešano, a vendarle ubrano stojijo druga ob drugi, kaže poseben šarm tega dvomilijonskega mesta. Postaje podzemne železnice so polne pekarn, restavracije pa ponujajo lokalne dobrote Romunije.

Na ulicah Bukarešte je nemalo potepuških psov, glavno mesto, ki nima tipičnega strnjenega velikega mestnega središča, pa je razpotegnjeno v več četrti. Mesto, ki je zlasti v zadnjih letih doživelo kulturni in ekonomski razcvet, se lahko pohvali tudi z drugo največjo administrativno stavbo na svetu – takoj za ameriškim Pentagonom – ki so jo zgradili še v času predsednika Ceausesca.

LJUBLJANA - BUKAREŠTA

4 x teden
že od 169€

Pekovske dobrote

Ulični vogali in podhodi metroja so polni pekarn, ki ponujajo sveže dobrote. Najbolj prepoznavno je slano pecivo covrig, ki spominja na presto in je običajno posuto z makom, sezamom ali soljo, posebej slastno pa je polnjeno s sirom ali orehi.

Mali Pariz vzhoda

Zgrajen po vzoru francoske prestolnice se lahko pohvali z elegantno arhitekturo širokih bulvarjev, elitnih mestnih četrti, pompoznih fontan, spomenikov in slavolokov. Nekatere ulice resda močno spominjajo na Pariz, toda mesto v sosednjih ulicah kaže tudi svoj drugi obraz, ki je malce manj bleščeč in privlačen.

V središču mesta

Bukarešta je mesto, kjer bi mešanico arhitekturnih stilov kar najlažje povzeli z besedo eklekticizem. Zgradbe različnih zgodovinskih slogov so razporejene druga ob drugi in ustvarjajo edinstveno podobo romunske prestolnice. Na enem mestu se denimo stikajo baročni in moderni objekti, ki jih dopolnjujejo kompozicije iz časa komunizma.

Električna napeljava v mestu

Čeprav je romunska prestolnica v koraku s časom, pa je obtičala nekje na pol poti med preteklostjo in sedanjostjo. Toda prav to dela Bukarešto zanimivo in edinstveno. Večina telefonskih kablov je še vedno speljanih po zraku, električne drogove sredi mesta pa krasijo kabli, naviti v kolute.

Romunski parlament

Na 360 tisoč kvadratnih metrih se razteza impozantna palača ljudstva, kot jo je poimenoval nekdanji politični voditelj Ceausescu. Romunski parlament, ki ga je mogoče videti celo z Lune, je danes druga največja administrativna stavba na svetu. Ima več kot tisoč sob, notranjost je marmornata, stropi pa so opremljeni s čudovitimi kristalnimi lestenci.

Slikovita tržnica Obor

Elegantna in modernistična stavba, kjer je svoje mesto našla tržnica Obor, je bila zgrajena leta 1940. Danes je obisk tržnice gotovo edinstven sprehod skozi čas. Na stojnicah je mogoče najti vse – od zelenjave, sadja, mesa in rib pa do pralnega praška in hrane za živali na kilogram ter plastičnih lutk, predmetov za dom in mobilnih telefonov.