Adria>Destinacije in leti>Letalske vozovnice: Sofija

Letalske vozovnice: Sofija

Mogočnost tisočletne zgodovine

Zgodovina Sofije sega več tisoč let v preteklost, v tem času pa je bilo mesto ne le trgovsko in industrijsko središče regije, temveč tudi kulturno in gospodarsko središče celotnega Balkana. Med 12. in 14. stoletjem sta v mestu cveteli trgovina in obrt, v srednjem veku pa si je Sofija pridobila sloves mesta zlatarstva. Danes eno najcenejših evropskih turističnih mest, ki leži v zahodni Bolgariji, južno od Stare planine, je polno monumentalnih spomenikov in največjih arhitekturnih dosežkov Balkana.

Glavno mesto Bolgarije hrani bogato zbirko kulturno in naravnogeografskih spomenikov pod Unescovo zaščito. Čeprav prestolnica, ki šteje skoraj milijon in pol prebivalcev, ni mesto, v katerega bi se človek nemudoma zaljubil, pa bo prirastla k srcu vsem tistim, ki iščejo pristno lokalno izkušnjo. V mestu tradicije in nasprotij vas ne bodo očarali le biseri tisočletne zgodovine, temveč tudi pozitivno vzdušje, prijazni ljudje in njihov umirjeni način življenja.

LJUBLJANA - SOFIJA

3 x teden
že od 149€

Cerkev Bojana

Čeprav zunanjost Bojanske cerkve iz 11. stoletja ni posebej privlačna, pa njena notranjost skriva pravi dragulj. Njene stene namreč krasi čudovita srednjeveška freska, ki je nastala v drugi polovici 13. stoletja in velja za eno najbolje ohranjenih primerov vzhodnoevropske srednjeveške umetnosti.

Narodno gledališče

Poleg katedrale je narodno gledališče Ivana Vazova verjetno najpomembnejši simbol Sofije. Ime je dobilo po največjem bolgarskem pesniku in pisatelju, mogočno pročelje pa je zgrajeno v slogu nemškega klasicizma in stoji v lepem zelenem mestnem parku.

Gora Vitoša

Pozimi priljubljeno smučarsko središče je gorovje Vitoša najstarejši naravni park na Balkanu. Gora vulkanskega izvora, ki s svojim najvišjim vrhom sega prek dva tisoč metrov, je ob vznožju poznana tudi po skalnih rekah ali edinstvenih ostankih starodavnih ledenikov.

Katedrala svetega Aleksandra Nevskega

Priljubljena atrakcija sredi mesta, ki služi kot stolna cerkev, lahko sprejme kar 10.000 vernikov. Eden največjih arhitekturnih dosežkov Balkana, zgrajen v novobizantinskem slogu z dvanajstimi zvonovi, čudovitimi kupolami in notranjostjo, okrašeno z brazilskim oniksom in italijanskim marmorjem, je vsekakor vreden obiska.

Rumeni tramvaji

Središče mesta je resda obvladljivo peš, toda vožnja z enim od rumenih tramvajev vas bo gotovo popeljala v preteklost. Za vozovnico boste odšteli malce več kot pol evra, široke in lično tlakovane ulice pa bodo s sedeža tramvaja dobile povsem drugačno podobo.

Samostan Rila

Najlepši samostan v Bolgariji je od prestolnice oddaljen dobro uro vožnje. Arhitekturna mojstrovina v treh nadstropjih, ki jo krasijo raznobarvne živahne freske, je bila zgrajena v 10. stoletju, pozneje pa postala središče bolgarskega prebujenja.