Adria>Destinacije in leti>Letalske vozovnice: Ženeva

Letalske vozovnice: Ženeva

Mesto velikih dosežkov

Več kot 300 hektarjev parkov odlikuje Ženevo, ki se lahko pohvali z nešteto izložbami prestižnih ur, impozantnimi pročelji hiš, najvišjim evropskim vodometom Jet d'Eau in enim najpomembnejših avtomobilskih salonov v Evropi. Švicarska gastronomska prestolnica ob jezeru, katere predmestja se razprostirajo celo v Francijo, je polna kulture in slovi po številnih znamenitostih. Ena takšnih je gotovo okusna švicarska čokolada, ki jo že od devetnajstega stoletja proizvajajo v mestu.

Ime Ženeva se je prvič pojavilo v spisih o galskih vojnah, o katerih je pisal že Julij Cezar. V času reformacije so Ženevo poimenovali protestantski Rim, leta 1815 pa je postala švicarski kanton. V Ženevi je bil leta 1863 ustanovljen Mednarodni rdeči križ, danes pa ima mesto velik svetovni ugled, saj so tu svoj dom našle številne mednarodne organizacije sveta. V Ženevi imajo med drugim sedež Urad Združenih narodov, Svetovna zdravstvena organizacija, Evropska organizacija za jedrske raziskave in Visoki komisariat Združenih narodov za begunce.

LJUBLJANA - ŽENEVA

3 x teden
že od 179€

Vodomet Jet d'Eau

Najvišji evropski vodomet, ki pri 200 kilometrih na uro seže tudi 140 metrov visoko, je ponos švicarskega mesta ob vodi. Še posebej imenitno je videti ob sončnih zahodih ali v večernih urah, saj igra ključno vlogo v nočni kulisi tega mondenega švicarskega mesta ob jezeru.

Ženevski ponos

Čudovito ledeniško Ženevsko jezero, obdano z mogočnimi gorami, je velik ponos mesta. To lepo modro-zeleno jezero, čigar površina meri 582 kvadratnih kilometrov, vas gotovo ne bo pustilo ravnodušne. Lahko pa se preizkusite v wakeboardingu, se usedete na eno od ladjic, zaplavate v jezeru ali se sprehodite ob zelenem nabrežju.

Palača Združenih narodov

Čeprav se je Švica k Združenim narodom pridružila šele leta 2002, pa je urad Združenih narodov, kjer se zavzemajo za svetovni mir in prijateljstvo, v Ženevi svoja vrata odprl že leta 1966. Danes je po velikosti sedež organizacije OZN največji v Evropi in drugi na svetu, prostore pa si je mogoče ogledati na skupinskih vodenih turah v več kot 15 jezikih sveta.

Mesto gastronomije

Za Ženevo pravijo, da je švicarsko mesto kuhinje. Lokalna specialiteta na menijih je sirov fondue, švicarska tradicionalna jed raclette, dimljena klobasa in sladkovodna riba, v mestu pa je več kot tisoč restavracij, med katerimi je veliko takšnih s prestižnimi Michelinovimi zvezdicami.

Svetovna prestolnica ur

Bo že veljalo, da so Švicarji točni kot švicarske ure. Prave ročne ure imajo visoke cene, saj gre običajno za tehnološke inovacije, ki se skrivajo v zapletenih urnih mehanizmih. Ženeva, ki velja za rojstno mesto urarstva, je pravi prostor za nakup, saj je izbor trgovin, kjer je mogoče kupiti ročne ure proizvajalcev najvišjega ranga, zelo bogat.

Laboratoriji CERN

Evropska organizacija za jedrske raziskave velja za največji laboratorij za fiziko delcev na svetu. V Cernu so leta 1990 izumili internetno omrežje, in čeprav se v zaprtih laboratorijih stran od javnosti dogajajo zapleteni poskusi, pa si je delček raziskav mogoče ogledati tudi na razstavi o univerzumu delcev, ki je odprta za javnost.