Adria>Destinacije in leti>Letalske vozovnice: Lodž

Letalske vozovnice: Lodž

Letalske vozovnice: Lodž

Obiščite Lodž, mesto edinstvenih palač

Lodž, nekdanje središče tekstilne industrije, je danes poznano kot mesto edinstvenih palač, vil in tekstilnih tovarn iz 19. stoletja. V njem se odvijajo umetniški festivali, različna odprtja, razstave in zanimivi glasbeni dogodki. Je metropola, v kateri industrijsko arhitekturo dopolnjujejo poslovne stavbe in proizvodne hale iz 20. stoletja, preoblikovane v sodobne, elegantne objekte. Lodž je lep primer napredne prenove, kamor med drugim spada tudi znamenita Manufaktura, ki je poznana po vsej Evropi. Pred leti so arhitekti in oblikovalci ta zgodovinski industrijski kompleks, ki ga je ustanovil tekstilni mogotec Izrael Poznanski, znova oživili in preoblikovali v sodobno trgovsko, zabaviščno, kulturno in rekreacijsko središče.

Lodž za konec tedna

Svoj potep po mestu lahko začnete na Piotrkovski ulici v samem središču Lodža, ki slovi po skoraj neskončni izbiri restavracij, kavarn in barov na dolžini 5 km. Vsekakor si morate ogledati kompleks po imenu OFF Piotrkowska Center. Gre za novost v mestu, ki na enem mestu združuje ustvarjalne panoge, med drugim glasbene klube, restavracije, modne studie, trgovine s konceptom, razstavne prostore in kavarne. Nato lahko skočite na rikšo in se zapeljete do mogočne Poznanskijeve palače na vogalu ulic Zahodnia in Ogrodova. Druga pomembna stavba, ki jo morate videti, je Manufaktura, ki velja za eno največjih poljskih nakupovalnih središč. Je osupljiv primer prenove in spremembe namembnosti zgodovinske stavbe v sodobni arhitekturi. Kompleks, ki se razteza na 20 ha, obsega trg s slikovitimi fontanami – tu se odvijajo festivali, koncerti in drugi dogodki na prostem – restavracije, več kot 300 trgovin, diskoteke, steze za bovling, plezalno steno in več kinodvoran.

Rezerviraj let

Lodž za ljubitelje zabave

Brez dvoma je Lodž tudi mesto festivalov. Svetovno znani modni oblikovalci in modne hiše, kot so Kenzo, Prada in Gucci, ter mladi modni oblikovalci iz Lodža se dvakrat letno zberejo na največjem modnem dogodku v državi: na modnem tednu FashionPhilosophy Fashion Week Poland. Vsako leto mesto gosti več tradicionalnih mednarodnih dogodkov. Fotofestiwal – mednarodni festival fotografije, ki pritegne zanimanje kritikov, umetnikov in najpomembnejših svetovnih fotografskih avtoritet. Program mednarodnega stripovskega festivala (International Festival of Comics and Games) sestavljajo delavnice risanja in pisanja ter številne razstave in raznovrstne oblike druženja. Festival gora (Explorers Festival) je dobra izbira za vse ljubitelje ekstremnih športov, gora in potovanj. Na festivalu z imenom »Light Move Festival« lahko občudujete stavbe, odete v svetlobo različnih barv, in multimedijske projekcije na njihovih zidovih. Najbolj znani festivali, ki se odvijajo vsako leto: Oblikovalski festival, Filmski festival Se-ma-for, Festival štirih kultur in Mednarodni festival glasbenih producentov in oblikovalcev zvoka Soundedit.

Lodž za ljubitelje ulične umetnosti

Galerija urbanih oblik (Urban Forms Gallery) je stalna razstava ulične umetnosti na javnem prostoru v mestu. Trenutno obsega 30 poslikav oziroma fresk velikega formata, izdelanih neposredno na stranskih zidovih stavb v središču mesta. Skupaj sestavljajo umetniško pot, ki je odprta za vse: prebivalce mesta in turiste.

Lodž 2 SL

Na potovanju v Lodž ne spreglejte:

  • Piotrkovska ulica (Piotrkowska): to je najbolj znana ulica v Lodžu, polna pisanih restavracij, ki vas v poletnih mesecih navdušujejo s svojimi vrtovi.
  • Księży Młyn (Duhovnikov mlin): obsežno območje, ki se je skoraj nedotaknjeno ohranilo iz obdobja industrijskega razcveta mesta. V 19. stoletju je Karol W. Scheibler, eden največjih tovarnarjev v mestu, zgradil industrijski in stanovanjski kompleks, za katerega bi lahko rekli, da je bilo pravo mesto v malem.
  • Manufaktura: zabaviščno, kulturno in trgovsko središče.
  • Muzej v kanalu Dentka: podzemni vodni zbiralnik ovalne oblike, zgrajen leta 1926 za izpiranje odplak iz kanalizacije v središču mesta. Bil je eden izmed prvih zgrajenih odsekov mestne kanalizacije, oblikoval pa ga je angleški inženir William H. Lindley.
  • Botanični vrt: leži zraven velikega parka v predelu Zdrovje (Zdrowie) ter se ponaša s 75 vrstami ptic in kopico zanimivih vodnih in kopenskih nevretenčarjev.
  • Židovsko pokopališče: gre za največje židovsko pokopališče v Evropi, na katerem je pokopanih približno 180.000 ljudi.
  • Bela tovarna: stavba, v kateri je zdaj tekstilni muzej, je bila zgrajena med letoma 1835 in 1839. Muzej vsako leto organizira mednarodni festival tapiserij, med drugim pa je v muzeju tudi muzej lesene arhitekture na prostem.
  • Palača Karola W. Scheiblerja/Muzej kinematografije: palača je svojo dokončno neorenesančno obliko dobila leta 1888 (po načrtih E. Lilpopa). Muzej hrani predmete, povezane z zgodovino poljske kinematografije.
  • Palača Izraela K. Poznanskega/Muzej mesta Lodž: nekdanje bivališče največjega poljskega tovarnarja.
  • ms2 – Muzej sodobne umetnosti: novi prostori muzeja, poznanega pod imenom »Muzeum Sztuki«, ležijo v nekdanji tkalnici Izraela K. Poznanskega iz 19. stoletja.

Letite v Lodž, mesto velikih dogodkov. Arena Atlas je največja športna in koncertna dvorana na Poljskem, ki lahko sprejme do 13.806 gledalcev. Leta 2014 bo gostila veliko športnih dogodkov, med drugim tudi svetovno prvenstvo v odbojki. Glasbeni koncerti, napovedani v letu 2014: Aerosmith, Black Sabbath, Peter Gabriel, Shakin Stevens in Avenged Sevenfold.