Adria>Destinacije in leti>Letalske vozovnice: Malmö

Letalske vozovnice: Malmö

Letalske vozovnice: Malmö

Malmö – multikulturno in ekološko naravnano mesto

Malmö, nekoč mogočno svetovno ladjedelniško mesto, je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja prizadela močna recesija, saj je delovna mesta skoraj čez noč izgubilo več kot 27.000 ljudi. Meščani so s pomočjo švedske vlade potegnili Malmö z ekonomskega dna in ustvarili zavidljivo vredno bogastvo, ki temelji na znanosti, ekologiji in IT tehnologiji. Danes je mesto v gospodarskem razcvetu.

Kljub hitri modernizaciji pa so ostali domačini (za Skandinavce tradicionalno) prijazni, sproščeni in topli ljudje. Nič čudnega torej, da postaja mesto vedno bolj popularno tudi za turiste. Ne glede na to, iz katere dežele prihajamo v Malmö, se v njem kmalu počutimo kot doma. Če vemo, da se v mestu govori več kot 100 različnih jezikov in da živi preko 160 narodnosti, domačnost pravzaprav ni nič nenavadnega.

Rezerviraj let

Malmö in vodni kanali

Mestu pričarajo romantično vzdušje. Čeprav ga ne moremo poimenovati »Severne Benetke« (ta naziv namreč pripada švedskemu glavnemu mestu Stockholm), ima Malmö še vedno veliko vodnih kanalov, ki jih vzljubijo romantiki po duši in tisti, ki se navdušujejo nad vodnimi športi, kot je kajakaštvo in vedno bolj popularno supanje.

Malmö in kulinarika

Švedska postaja nova svetovna kulinarična destinacija. V Malmöju lahko najdemo pravo tradicionalno hrano, pri kateri ne boste zgrešili z grahovo juho, palačinkami, mesnimi kroglicami ter s toplo/hladnimi prigrizki ᾽smorgasbord᾽. Nikakor pa svojega obisk Švedske in s tem mesta Malmö, ne zaključite brez okušanja »zelene princesine torte« oziroma Prinsesstarte!

Na potovanju v Malmö ne spreglejte:

  • Vrteči Torzo: Je že pravi simbol mesta Malmö. Moderna arhitekturna zasnova je delo španskega arhitekta Santiaga Calatrava, ki je s tem mesto uvrstil na svetovne arhitekturne zemljevide.
  • Most Öresund: Po dolgih desetletjih načrtovanja je Öresund, ožina med Švedsko in Dansko, končno dobila tudi cestno povezavo. Zavidanja vreden most dolžine 8 kilometrov nam nudi čudovito panoramsko vožnjo 240 metrov nad morjem – zaradi njega je postalo glavno mesto Danske, Köbenhavn blizu.
  • Mestna utrdba Malmöhus: Utrdba, ki je veljala za eno najpomembnejših na Danskem (mesto Malmö je bilo vse do 16. stoletja pod Dansko), je danes najstarejša ohranjena trdnjava iz renesančnega obdobja v Skandinaviji.
  • Mestna umetnostna galerija (Malmö Konsthall): Če ste ljubitelji moderne umetnosti, je obisk mesta Malmö obvezen, saj se v tamkajšnji umetnostni galeriji nahaja ena največjih evropskih zbirk moderne umetnosti.
  • Veliki in mali trg (Stortorget in Lilla torg): Trga ponujata čudovite primerke zgodovinskih zgradb iz 16. stoletja, poleg tega pa je predvsem »Lilla torg« živahno področje, kjer se zadržujejo tako domačini kot tudi turisti.
  • Študentsko mesto Lund: Le 20 kilometrov izven mesta Malmö se nahaja osrednje univerzitetno mesto z več kot tisočletno tradicijo in očarljivimi zgodovinskimi stavbami. Tu brusijo študentske klopi nadobudni študentje iz Skandinavije pa tudi iz drugih evropskih in svetovnih držav.
  • Helsingborg: Mesto, ki je sicer od Malmöja oddaljeno 60 kilometrov, je znano predvsem kot eno najstarejših švedskih mest. Ogled palače Sofiero (podeželske rezidence švedske kraljeve družine) je potrebno dodati na seznam »must see«. Palača ima tudi prekrasne vrtove, ki bodo očarali zlasti ljubitelje oleandrov – v vrtovih jih domuje kar deset tisoč!

Če ste ljubitelji moderne umetnosti, je obisk mesta Malmö obvezen, saj se v tamkajšnji umetnostni galeriji nahaja ena največjih evropskih zbirk moderne umetnosti.