Adria>Destinacije in leti>Letalske vozovnice: Priština

Letalske vozovnice: Priština

Letalske vozovnice: Priština

Priština – ko se staro sreča z novim

Mošeja iz srednjega veka ali pa nenavadna Univerzitetna knjižnica iz 20. stoletja. Priština ostaja mesto kontrastov med starim in novim. Presenečeni boste nad živahnim vzdušjem, gostoljubnostjo domačinov in kakovostjo gostinskih storitev. Poletite z nami v glavno in največje mesto Republike Kosovo.

Priština za mestne popotnike

Mesto boste z lahkoto obvladali peš. Ogled začnite pred velikanskih kipom Billa Clintona na istoimenskem bulevarju. Sprehodite se mimo univerze do Grand hotela in se ustavite pred Skenderbergovim spomenikom ter novo vladno palačo. Zgodovino mesta boste spoznali v starem predelu, kjer stojijta srednjeveški džamiji in tržnica. Če bi radi iz Prištine prinesli domov nekaj za spomin, naj vam namignemo, da so bili Albanci od nekdaj znani po srebrnih izdelkih.

Rezerviraj let

Priština za sprostitev in zabavo

Prebivalci Prištine so izredno prijazni, Priština pa nadvse živahno mesto. Če vam čas ne predstavlja ovire, se ustavite v eni od mnogih kavarnic in skupaj z domačini uživajte v skodelici odlične kave z mlekom. Za kosilo si privoščite okusne jedi z žara iz jagnetine. Zvečer se življenje preseli na ulice in promenade in v številne bare ali nočne klube, kjer zabava ob domačem pivu in druženje trajata pozno v noč.

Priština kot baza za ogled Kosova

Povzpnite se na Gazimestan, 25 metrov visok spomenik znamenite Kosovske bitke, zgrajen v obliki srednjeveškega stolpa. Obiščite Samostan Gračanica, enega najlepših srednjeveških samostanov. Ali pa si oglejte mesto Peja z naravnimi znamenitostimi v svoji okolici in Prizren – kosovski biser z bogato kulturno zgodovino in številnimi spomeniki.

Priština 2

Na potovanju v Prištini ne spreglejte:

  • Čaršijška ali Taš džamija: najstarejša stavba v Prištini, zgradil jo je turški sultan Bajazit v 14. stoletju.
  • Carska džamija: zgradil jo je turški sultan Mehmed Fatih v 15. stoletju.
  • Emindžika: tipična orientalska hiša premožne družine iz 19. stoletja.
  • Univerzitetna knjižnica: Impresivna stavba s 73 kupolami, zgrajena leta 1982, je videti kot bi bila zgrajena iz velikanskih lego kock, prekritih z mrežo.
  • Bulevard Billa Clintona: v zahvalo za pomoč pri končanju zadnje vojne, so v mestu leta 2009 postavili velik spomenik nekdanjemu ameriškemu predsedniku in po njem poimenovali ulico.
  • Skenderbergov spomenik: konjeniški spomenik albanskemu heroju iz 15. stoletja ponosno stoji pred Parlamentom.
  • Bazar: Najbolj živahen del Prištine s tipičnim vzdušjem balkanskih tržnic, ki ponujajo vse od sadja in zelenjave do avtomobilskih rezervnih delov.
  • Park Germia: priljubljeno zbirališče družin in mladih na obrobju mesta, ki se poleti radi osvežijo v velikem zunanjem bazenu ali spočijejo v senci dreves.

Priština ponuja več, kot se zdi na prvi pogled, če ste le pripravljeni pogledati malce bolje. Spoznajte Prištino z nami!