Adria>Destinacije in leti>Letalske vozovnice: Sarajevo

Letalske vozovnice: Sarajevo

Letalske vozovnice: Sarajevo

Sarajevo – mesto, v katerem se križajo kulture

Če vas zanima pestra zgodovina, hkrati pa si želite zabave in občutka domačnosti, je Sarajevo kot nalašč za vas. Spoznajte sodobno prestolnico z živahnim kulturnim utripom, ki je po zadnji vojni že dobila novo, moderno podobo. Poletite z nami!

V Sarajevo na sprehod skozi zgodovino

Zgodovino starodavnega mesta in prebivalcev lahko spoznate v različnih muzejih. Nadvse zanimiv je muzej Tunel, ki so ga sarajevčani v času zadnje vojne izkopali pod hišo v predmestju in na ta način poskrbeli za oskrbo s hrano. Sprehodite se čez Latinski most, kjer se je leta 1914 odvil atentat na nadvojvodo Franca Ferdinanda. Med številnimi verskimi stavbami ne spreglejte Begove Džamije, ki je ena največjih in najlepših v regiji.

Rezerviraj let

Sarajevo za gurmane

Obisk Sarajeva ne more miniti brez sprehoda po Baščaršiji – stari tržnici iz 16. stoletja, ki s prijaznimi trgovinicami in tradicionalnimi gostilnami ter kavarnicami v svoje naročje vabi obiskovalce z vsega sveta. Na Baščaršiji lahko poskusite pristni burek in druge slane pite, čevapčiče v lepinji, za povrh pa še jogurt in za piko na i baklave ali tufahijo. Privoščite si tudi pravo turško kavo, skuhano na tradicionalen način v džezvi in postreženo v fildžanu.

Sarajevo za ljubitelje filma

Že vse od konca zadnje vojne, Sarajevo v svoje naročje privablja tudi ljubitelje filma z vsega sveta, ki se avgusta družijo na Sarajevskem filmskem festivalu.

Sarajevo za ljubitelje narave

Nedaleč od mesta, ob izviru Vrelo Bosne, se v čudovitem parku lahko nadihate svežega zraka. V zimskih mesecih lahko smučarji uživate tudi na 30 km oddaljeni Jahorini – prizorišču zimskih olimpijskih iger leta 1984 z nepozabno maskoto Vučkom. Če le najdete čas, pa dan preživite v približno 70 km oddaljenem srednjeveškem mestu Mostar, ki je najbolj znano po slikovitem Starem mostu na Neretvi.

Sarajevo 2

Na potovanju v Sarajevo ne spreglejte:

  • Baščaršija: stari del mesta s tlakovani ulicami in neštetimi trgovinicami, kjer se križajo vere in kulture.
  • Latinski most: prizorišče atentata na nadvojvodo Fernaca Ferdinanda, ki je bil povod za začetek 1. sv. vojne.
  • Svrzina hiša: najlepši ohranjeni primerek hiše premožme muslimanske družine iz 18. stoletja.
  • Muzej Tunel: 800 metrov dolg tunel, ki je v času zadnje vojne povezoval mesto z zunanjim svetom.
  • Begova džamija: biser srednjeveške otomanske arhitekture iz 16. stoletja.
  • Mestna hiša: kasneje Narodna in univerzitetna knjižnica, nekdaj najbolj reprezentativna stavba iz časa Avstro-Ogrske, ki je zgorela leta 1992.
  • Ulica Ferhadija: glavna nakupovalna in sprehajalna ulica v Sarajevu. Na koncu ulice gori večni ogenj v spomin na žrtve 2. svetovne vojne.
  • Sarajevske vrtnice: z rdečo barvo zalite vdolbine, ki so jih na pločnikih pustile granate v času zadnje vojne.

Spoznajte živahno in očarljivo Sarajevo, od katerega vas loči le udoben let z letalom.