Adria>Destinacije in leti>Letalske vozovnice: Tirana

Letalske vozovnice: Tirana

Letalske vozovnice: Tirana

Tirana – zrcalo sodobne Albanije

V mestu na pol poti med Rimom in Istanbulom se mediteranska očarljivost meša z orientalsko mistiko in staro sreča z novim. Albanija je bila vedno nekaj posebnega. Poletite v glavno mesto Albanije – Tirano z nami.

Tirana za mestne popotnike

Tirana se je v kratkem času iz bledega mesta spremenila v živahno in pisano mesto, vredno obiska. Dobesedno. Nekoč sive socialistične stavbe so zaživele v novih, živahnih barvah. Promet je značilno kaotičen, zato pozornost pri prečkanju cest ne bo odveč. Sprehod po mesto začnite na glavnem Skanderbergovem trgu, okoli katerega so posejane glavne znamenitosti Končajte pa ga na gori Dajti, dostopni s tramvajem, s katere se ponuja panoramski pogled na mesto. Če vam ostane čas in je letni čas primeren, svetujemo še izlet do okoliških obmorskih mest.

Rezerviraj let

Tirana za ljubitelje zgodovine in kulture

Tirana je mesto kontrastov. Več stoletij stare mošeje se spogledujejo z modernimi cerkvami. Široke mestne ulice so posejane z arhitekturnimi in kulturnimi spomini iz otomanske, italijanske in komunistične zgodovine. Zgodovino Albanije spoznajte v Muzeju narodne zgodovine in v Arheološkem muzeju. Nedaleč stran se lahko povzpnete na 35 metrov visok Stolp z uro z začetka 19. stoletja. Nasproti je mošeja Ethem bega iz 18. stoletja, njeno popolno nasprotje pa je nova katedrala Sv. Pavla.

Tirana za večerne potepe

Zvečer se lahko sprehodite po glavnih ulicah, poskusite lokalno specialiteto – burek, in spijete pijačo v enem od mnogih priljubljenih barov. Trendovski okoliš Blloku obiskujejo mladi in stari, ki čez dan nakupujejo v modnih trgovinah, zvečer pa sproščeno posedajo v kavarnah, barih ali parkih. Da je Tirana res živahno in glasno mesto, vas bo prepričala tudi glasba, ki odmeva iz nočnih klubov.

Tirana 2

Na potovanju v Tirani ne spreglejte:

  • Skanderbergov trg s konjeniškim spomenikom: center mesta, okoli katerega so razporejene glavne mestne znamenitosti.
  • Stolp z uro: simbol mesta ponuja prijeten pogled na trg.
  • Mošeja Ethem Bega: znamenita mošeja iz 18. stoletja.
  • Narodna galerija: Impresivna zbirka umetniških del od 13. stoletja do moderne.
  • Muzej narodne zgodovine: stavba z velikanskih mozaikom na pročelju, v svoji notranjosti ponuja celovit pregled albanske zgodovine.
  • Nekdanji muzej Enverja Hoxhe: stavba, zgrajena v obliki piramide je danes kulturni center.
  • Katedrala Sv. Pavla: moderna katoliška cerkev v svoji notranjosti skriva čudovita poslikana okna.

Tirana je po smrti komunističnega voditelja Enverja Hoxha začela dobivati novo, bolj privlačno podobo. Spoznajte jo z nami.Več o Tirani lahko preberete v OnAir Magazinu