Adria>Destinacije in leti>Letalske vozovnice: Varšava

Letalske vozovnice: Varšava

Poletite v Varšavo, mesto glasbe

Obiščite Varšavo, kjer je vse prepleteno z glasbo. Predvsem po zaslugi skladatelja F. Chopina, rojenega v kraju Żelazowa Wola nedaleč od Varšave. Mesto že od leta 1927 vsakih pet let prireja enega najpomembnejših mednarodnih klavirskih tekmovanj na svetu, v okviru katerega nastopijo največja imena iz sveta klasične glasbe.

Varšava za mestne popotnike

Vzemite si čas in se predajte vznemirljivim ulicam in kotičkom Varšave. Podajte se na Kraljevo pot (Trakt Królewski) in si oglejte znameniti grajski kompleks na Dvornem trgu. Sprehodite se do Krakovskega predmestja s številnimi palačami in čudovitimi cerkvami. Vstopite v Novi svet in odkrijte katero od zanimivih srednjeveških ulic, kjer vam bo iz vabljivih kavarnic zadišala kava. Kupite lesene figurice za jaslice, slastne medenjake ali skodelico iz boleslavske keramike. Zvečer obiščite jazz klub v starem jedru in degustirajte tradicionalno poljsko vodko.

 

Rezerviraj let

Romantični trenutki v Varšavi

Kupite pisan šopek tulipanov ali dišečo vrtnico pri znani cvetličarki Elżbieti Nowosielski v mestnem jedru in se z ladjo odpeljite na romantično vožnjo po Visli. Spoznajte odmaknjene kotičke in se sprehodite po slikoviti ulici Kamnite stopnice, z vrha katere boste uživali v razgledu na reko. Vzemite si čas za popoldanski oddih sredi zelenja vrtov Krasiński in si popestrite dan z romantično večerjo v restavraciji Swiętoszek v starem jedru.

Varšava kot prestolnica umetnosti

Mesto je pravi raj za ljubitelje umetnosti. Čudovite pejsaže in motive tega velemesta lahko občudujete že med sprehodom po Starem trgu, ponujajo pa se vam tudi številni muzeji in galerije. Eno največjih slikarskih zbirk si lahko ogledate v Narodnem muzeju, kjer so zbrana dela poljskih slikarjev od 16. do sredine 20. stoletja. Navdušenci nad modernim poljskim slikarstvom lahko obiščete Narodno galerijo Zachęta.

Na potovanju v Varšavo ne zamudite:

  • Chopinov muzej: zbirka skladateljevih osebnih predmetov z originalnim besedilom za njegovo Mazurko.
  • Muzej Marie Skłodowske–Curie: v rojstni hiši ene največjih znanstvenic, fizičarke in kemičarke, ki je kot prva ženska prejela leta 1903 Nobelovo nagrado, si lahko ogledate razstavo in film o njenem življenju in delu.
  • Kraljevi dvorec: čudovit baročni grajski kompleks, zgrajen v 14. stoletju. Bil je kraljeva rezidenca kralja Sigismunda III. (1566–1632), danes pa je ena od osrednjih mestnih vedut, v kateri je tudi bogata umetniška galerija.
  • Mestno obzidje Barbakan: zgrajeno v sklopu utrjenega starega mestnega jedra leta 1548. Z opečnato rdečo barvo daje Varšavi zelo ekspresivno noto.
  • Katedrala sv. Janeza: gotska katedrala z začetka 15. stoletja, nedaleč od Kraljevega dvorca. V njej je bil leta 1764 okronan poljsko-litovski kralj Stanisław August Poniatowski.
  • Židovski geto: pred 2. svetovno vojno je v Varšavi živela ena največjih židovskih skupnosti. Območje nekdanjega geta v predelu Żoliborz lahko obiščete z mestnim avtobusom ali tramvajem.
  • Varšavska najmanjša hiša: mestna znamenitost s konca 18. stoletja. Hiša se drži cerkve Svetega Duha in meri le nekaj m². Danes je v njej časopisni kiosk.
  • Palača kulture in znanosti: najvišja stavba v Varšavi (231 m), zgrajena leta 1955 v socrealističnem stilu. Danes so v njej številne konferenčne dvorane in razstavni prostori. Z vrha ponuja čudovit razgled na Varšavo in okolico.
  • Park Ujazdowski: eden od številnih parkov v Varšavi, nedaleč od Botaničnega vrta. Ponuja sprostitev v senci dreves in hladu jezera, po njem se prepletajo vabljive sprehajalne poti.
  • Pożegnanie z Afryką (v prevodu »Slovo od Afrike«): Priljubljena kavarnica v osrčju mesta z bogatim izborom kav z vseh delov sveta, kjer lahko kavo tudi kupite. Verigo kavarn je osnoval navdušen poljski popotnik, ki je prepotoval Afriko.

Varšava je pravi raj za ljubitelje umetnosti. Čudovite pejsaže in motive tega velemesta lahko občudujete že med sprehodom po Starem trgu, ponujajo pa se vam tudi številni muzeji in galerije. Poletite v Varšavo z nami.