Adria>Destinacije in leti>Letalske vozovnice: Zagreb

Letalske vozovnice: Zagreb

Zagreb – mesto milijonov src

Zagreb je hrvaška prestolnica, ki zaradi svojega šarma in raznolikosti osvaja srca mnogih.  Pestra ponudba ne bo razočarala nobenega gosta, saj bo v Zagrebu prav vsak našel nekaj zase. 

Vas zanima umetnost, zgodovina, tradicija ali pa ste morda bolj za utrip sodobnosti, vrhunsko kulinariko in visoko modo? Ulice Zagreba ponujajo vse kar je značilno za velika mesta, a nam bo zaradi majhne populacije enega milijona, vedno znova postreglo z očarljivostjo in šarmom, ki se kaže v vsakem letnem času. Zagreb je zagotovo mesto, ki vam bo zlezlo pod kožo in to ne le zaradi vseh aktivnosti, ki jih ponuja. Navdušeni boste nad njegovo sproščenostjo in dejstvom, da tukaj ljudje res znajo živeti in uživati življenje. 

zagreb srcek
Vodnjak Manduševac

Vodnjak Manduševac

Legenda pravi, da je mesto Zagreb dobilo ime zaradi vodnega izvira. Pogumen ban se je po bitki vračal domov in je prosil deklico Mandi, naj mu »zagrabi« vodo iz izvira. Tako se izvir imenuje Manduševac, mesto pa Zagreb.

Foto: Ivo Pervan

Več
Pokopališče Mirogoj

Pokopališče Mirogoj

Uvrščamo ga med najlepša pokopališča v Evropi, saj je zaradi arhitekturne zasnove prava galerija na prostem. Slavne neorenesančne arkade z 20 kupolami so delo znanega arhitekta Hermana Bollé-a.

Foto: Marko Vrdoljak

Več
Muzej strtih ljubezenskih razmerij

Muzej strtih ljubezenskih razmerij

Verjetno najbolj nenavaden muzej v Zagrebu, saj le-ta prikazuje zbirko predmetov iz celega sveta, ki so na zanimiv način povezani s končanimi ljubezenskimi razmerji.

Več
Licitarjev srček

Licitarjev srček

Tradicija izdelovanja medenih srčkov, ki so jih imenovali Licitarji, se je začela v številčnih evropskih samostanih v srednjem veku. Obrtna dejavnost je dosegla tudi področje severne Hrvaške in s tem Zagreba. Licitar je simbol mesta Zagreb in izdelovati se ga lahko naučite tudi vi.

Foto: Nenad Ruszkowski

Več

Eurobasket 2015

5.9.2015 – 10.9.2015, Arena Zagreb

Foto: Marko Vrdoljak

Več
Eurobasket 2015

Skozi zagrebške ulice… Zagreb v kamnu

29.12.2014 – 1.11.2015, Zagrebški naravoslovni muzej

Več
Skozi zagrebške ulice… Zagreb v kamnu
Jarun

Jarun

Športno rekreacijski center Jarun je bil zgrajen za univerzijado leta 1987. Danes Jarun predstavlja Zagrebško plažo in odličen kraj za kolesarjenje, tek, kajakiranje, supanje, rolanje.

Foto: Marko Vrdoljak

Več

Herman Bollé

21.3.2015 – 23.8.2015, Muzej obrti in umetnosti, Foto: G. Vranić

Več
Herman Bollé

Abeceda denarja

21.2.2015 – 10.1.2016, Tehnični muzej

Več

Maribor je odlično izhodišče za obisk Zagreba

Prevoz

Maribor nudi izvrstno izhodišče za obisk Zagreba, saj mesti loči zgolj 111 kilometrov. V kolikor imate radi svobodo na poti, si za potovanje v Zagreb najemite avtomobil. Na voljo je še dobra železniška povezava za katero boste morali odšteti 21 EUR (enosmerna vozovnica) oziroma 33,60 EUR (dvosmerna vozovnica). Za prevoz z vlakom si rezervirajte vsaj uro in pol časa.

Lokalni prevoz

Zagreb je s svojo mrežo javnega prevoza fantastično mesto za raziskovanje. Avtobusi in tramvaji skrbijo za hitro in poceni povezavo, medtem ko so za bolj aktivne na voljo tudi vodene kolesarske ture po mestu. Priporočamo, da si ob prihodu omislite Zagreb Card, s katero imate v prvi coni omogočen brezplačni prevoz z avtobusi, tramvaji, žičnico in vzpenjačo ter 50% popust za vstop  v muzeje in živalski vrt ter številne druge ugodnosti. Zagreb Card velja ali 24 ur (7,90 EUR) ali 72 ur (11,80 EUR).

Zagreb znamenitosti, ki jih ne smete spregledati

Dobra stran prestolnic je, da nam vedno ponujajo pestro izbiro znamenitosti in tudi Zagreb pri tem ni nikakršna izjema. Zagreb razvaja vse, ki so radovednega duha.

Zagreb lahko obiščete sami, s partnerjem, v večji družbi ali z družino in vedno boste našli pravo aktivnost za vas. Potešite svojo umetniško dušo in obiščite gledališko ali operno predstavo, prepustite se radovednosti v muzejih, privoščite si kozarec dobrega vina in uživajte v vrhunski kulinariki. Lahko pa se enostavno sprehodite po mestnih parkih in zelenicah ter občudujete živahen utrip Zagrebških ulic ter za popestritev obiščete še živalski vrt.

 • Trg Bana Jelačića – Mesto Zagreb je najbolje začeti raziskovati prav tu, na trgu Bana Jelačića. Prepoznamo ga po vodnjaku in ogromnemu kipu Bana Jelačića na konju.
 • Zagrebška katedrala – Katedrala sprejme 5000 vernikov in še dandanes velja za največjo in tudi najvišjo zgradbo na Hrvaškem. Skozi zgodovino je bila večkrat poškodovana, današnja neogotska podoba pa je delo priznanega arhitekta Hermanna Bollé -a.
 • Vzpenjača na Gradec oz. Gornji Grad – Pravega Zagreba ne boste videli, če se ne povzpnete na Gornji Grad. Panoramski razgledi na opečnate strehe vzbujajo občudovanje in bodrijo domišljijo. Sprehodite se po slavnem Strossmayerjevem sprehajališču in bodite pozorni, ko bo ura odbila poldne.
 • Tržnice – Brez obiska vsaj ene Zagrebške tržnice ne gre. Najboljše vzdušje boste doživeli na glavni mestni tržnici Dolac, kjer se glasne branjevke skrivajo pod tradicionalnimi šestinskimi dežniki, ki so v pomanjšani verziji del zagrebške narodne noše.
 • Srednjeveška kamnita vrata – Zagreb je bil v času srednjega veka obdan z obzidjem in edini vidni ostanek so kamnita vrata, kjer se nahaja oltar Sv. Marije – zaščitnice Zagreba.
 • Markov trg – Markov trg vas bo očaral s svojo lepoto kot tudi z zanimivo cerkvijo Sv. Marka, ki jo boste prepoznali po barviti strehi z dvema grboma – grb mesta Zagreb in trojni grb treh hrvaških pokrajin.
 • Pokopališče Mirigoj – Ljubitelji arhitekture nikar ne pozabite na izvrstno delo Hermanna Bollé –a. Pokopališče velja za enega najlepših v Evropi in je prava galerija na prostem.
 • Mestna plaža Jarun – Poletje je najboljši čas za obisk zagrebške mestne plaže, ki se nahaja v športno rekreacijskem centru Jarun.  Center je bil zgrajen za univerzijado leta 1987.
 • Smučišče Sleme – Hrvaška ni najbolje poznana po smučarskih središčih, a s tekmami za svetovni pokal, se je tudi Zagreb uvrstil na svetovni seznam smučarskih destinacij.
 • Živalski vrt  - Obisk Zagreba z družino bo popolno z obiskom čudovitega živalskega vrta – otroci bodo navdušeni.
 • Narodni park Plitvice – Ko vam Zagreb postane premajhen se podajte na enodnevni izlet v narodni park Plitvice. Očarani boste nad lepoto številčnih jezer in slapov, ki so uvrščeni na seznam Unesco naravne in kulturne dediščine.

Zagreb razvaja vse, ki so radovednega duha.