Adria>Informacije>Potniki s posebnimi potrebami>Potovanje v nosečnosti

Potovanje v nosečnosti

Letenje v nosečnosti je varno

Seveda je osnovni pogoj, da je bodoča mamica zdrava in nosečnost poteka brez zapletov. Svetujemo vam, da pred letom obiščete osebnega ginekologa, ki vas najbolj pozna in bo znal ustrezno odgovoriti na vsa vaša vprašanja in razrešiti morebitne dvome.

Ključni mejnik je 37. teden nosečnosti

Do 37. tedna nosečnosti lahko potujete brez dodatnih spričeval, kljub temu posvet z zdravnikom ne bo odveč.

Po 37. tednu nosečnosti pa za potovanje z letalom potrebujete zdravniško spričevalo, ki mora biti izdano največ sedem dni pred datumom potovanja in s katerim zdravnik potrjuje, da potovanje vaši nosečnosti ne bo škodovalo.

Naj vas nosečnost ne odvrne od letenja z nami. Poskrbeli bomo za vaše udobje med oblaki.

Poskrbite, da bo let v nosečnosti varen in udoben za oba

Če imate možnost planiranja vnaprej, je najboljši čas za letenje v sredini nosečnosti, približno med 14. in 28. tednom, ko je tudi počutje najboljše. Če se odpravljate v tujino za dlje časa, ne pozabite izračunati, kako daleč bo vaša nosečnost ob povratnem letu in ustrezno poskrbite za morebitno zdravniško spričevalo.

Potovanje z letalom je neprimerno za matere in dojenčke v prvih sedmih dneh po porodu.
Priporočljivo je, da imate poleg veljavnih potovalnih dokumentov vedno pri sebi materinsko knjižico, ki vsebuje vse potrebne podatke o poteku nosečnosti.

Pravila glede letenja v nosečnosti se lahko razlikujejo med posameznimi letalskimi ponudniki, zato bodite pozorni pri rezervaciji vozovnic. Izberite pravi sedež. Največ udobja in najkrajšo pot do toaletnih prostorov vam nudijo sedeži ob prehodu.

Za vašo varnost se z varnostnim pasom pripnite pod trebuhom. Med letom priporočamo primerno razmigavanje (na primer kroženje s stopali v sedečem položaju), v primeru kakršnih koli težav pa brez zadržkov takoj pokličite kabinsko osebje.

Zaradi suhega zraka v kabini pijte še več vode kot običajno.

Če ste noseči in potujete še z enim otrokom, ne pozabite prebrati naših nasvetov za pripravo otrok na letenje.

Potovanje v nosečnosti 2