Potovanje z otroki

Osnovni napotki

Kako na pot z otroki?

Vsi otroci, ne glede na starost, potrebujejo svoje osebne dokumente s fotografijo. Tudi dojenček potrebuje letalsko vozovnico, čeprav otroci do drugega leta starosti lastnega sedeža ne potrebujejo.

Otroški certificiran sedež ali voziček pred letalom odložite in tam po pristanku tudi prevzamete, na večini zahodnih letališč pa ga lahko prevzamete v zgradbi s prtljago vred. Če je otrok starejši od dveh let sedi na svojem sedežu. Če je otrok mlajši od dveh let in bi želeli s seboj v letalo vzeti tudi otroški certificiran sedež potem je potrebno dokupiti dodatni sedež.

Otroci uvod

Ugodnosti pri potovanju z otroki

Za otroke po dopolnjenem drugem letu starosti znašajo popusti pri nakupu vozovnic do 25%.

Na letih, kjer strežemo hrano, bomo za male gurmane poskrbeli tudi s posebnimi obroki za otroke od 2. do 12. leta. Naročite pa lahko tudi obrok za dojenčke.

Otroci ugodnosti

Ko otrok potuje sam

Spremljevalna služba Adrie Airways

Včasih ne gre drugače in mora vaš otrok z letalom potovati sam. Brez skrbi! Naša spremljevalna služba bo poskrbela, da bo let udoben in pristanek varen, spomin na prijetno pustolovščino med oblaki pa nepozaben.

Naše kabinsko osebje se bo z vašim otrokom pogovorilo, pregledalo njegove dokumente in v največji možni meri poskrbelo zanj v času trajanja leta, po pristanku pa ga bo predalo v varne roke.

Ne pozabite poskrbeti za veljavnost potovalnih dokumentov in preverite, če otrok morda potrebuje tudi vizum.

Kako urediti spremstvo otroka?

Za organizacijo spremstva, vas že pri rezervaciji prosimo za osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefonska številka) kontaktne osebe, ki otroka pripelje na odhodno letališče, ter osebe, ki ga na namembnem letališču pričaka.

Za storitve, povezane s potovanjem otroka brez spremstva, znaša doplačilo 60 EUR za posamezen let oziroma smer potovanja.

Spremstvo uredite tako, da pri rezervaciji posredujete ime kontaktne osebe, ki je za otroka odgovorna.

Kako zagotoviti brezskrben let

Izberite destinacijo, primerno starosti otroka

Mnogi starši si pred letom zastavljajo podobna vprašanja: Bo moj dojenček spal med letom? Kaj, če se bo jokal? Kako naj prepričam svojega živahnega malčka, da bo med letom mirno sedel in ne bo motil drugih?

Suh zrak, nizek zračni tlak in omejen prostor otroci še težje prenašajo kot odrasli, zato pri dojenčkih in majhnih otrocih, če se le da, izberite krajše lete s čim manj prestopanja.

Pravočasno poskrbite za ustrezna cepljenja in splošno dobro počutje otroka pred letom.

Otroci - Dodatni napotki - Izberite destinacijo, primerno starosti otroka

Pripravite otroka na polet

Ne pozabite na letalo vzeti otrokove najljubše igrače, knjige, pobarvanke, barvice in manjše prigrizke, ki jih poznajo in imajo radi.

Kabinsko osebje bo družinam prijazno pomagalo pri namestitvi, otrokom in dojenčkom pravilno pripelo varnostne pasove in vas seznanilo z dodatnimi varnostnimi napotki. Z veseljem bodo odgovorili na vaša morebitna vprašanja, za večje udobje vas in vaših otrok pa vam bomo razdelili blazine in odeje.

Možno je, da dojenčka, ki na letalu veliko joka, zaradi razlike v zračnem tlaku bolijo ušesa, zato priporočamo, da med vzletom in pristankom veliko pije.

Otroci - Priprava na polet

Prijetno počutje na letališču

Otroka oblecite večplastno, saj se lahko temperatura zunaj, na letališču in na letalu precej spreminja. Ne pozabite na tople nogavice, ki jih otoku za večje udobje lahko obujete namesto čevljev.

Na Letališču Jožeta Pučnika je družinam, ki čakajo na let, na voljo prostorna igralnica, kjer lahko otroci pred letom porabijo odvečno energijo. Tovrstne igralnice so že postale stalnica na večini večjih letališč.

Čas si lahko krajšate tudi z obiskom razgledne terase, s katere je odličen pogled na letala, ki vzletajo ali pristajajo.