Prevoz živali

Možnosti prevoza živali na letalu

Želite potovati s svojim hišnim ljubljenčkom? Zakaj pa ne? Poskrbeli bomo za varen in udoben prevoz vaših hišnih živali kot so psi, mačke in ptice (ptice samo kot prevoz tovora - cargo).

Vaše ljubljenčke bomo z veseljem vzeli na naše letalo. Lahko bodo potovali skupaj z vami v kabini, ali pa v prtljažnem prostoru, odvisno od njihove teže.

Za vsako žival, ki jo želite vzeti s seboj na naše letalo, je potrebna predhodna potrjena rezervacija in ustrezno doplačilo. Ker se število dovoljenih živali razlikuje od tipa letala, je še posebej pomembno, da za rezervacijo poskrbite dovolj zgodaj.

Pomembno je tudi, da na dan leta na letališče prispete dovolj zgodaj, da bomo imeli dovolj časa, da v miru uredimo vse potrebno za varen prevoz živali.

Prevoz živali 1

Pogoji za prevoz živali

Poskrbeli bomo za varen in udoben prevoz vaših ljubljenčkov, pri čemer je treba izpolnjevati določene pogoje in upoštevati varnostne ukrepe:

  • Žival, ki jo želite vzeti s seboj na pot, mora biti v primerni in varni kletki.
  • Priskrbeti morate tudi zdravniška spričevala in potrdila o cepljenjih, vstopna dovoljenja, tranzitna dovoljenja, izstopna dovoljenja in druge dokumente, ki jih za živali zahtevajo vstopne ali tranzitne države.
  • Razen v primeru psov vodnikov, ki spremljajo invalidne osebe, živali in njihove kletke niso del brezplačne prtljage in je zanje potrebno plačati po tarifi za presežek prtljage .

Prevoz živali bomo opravili le, če zanjo prevzamete polno odgovornost.

Cene in omejitve prevoza živali, če potujete z našo vozovnico na našem direktnem ali povezovalnem letu
Oznaka
Največje dimenzije kletke (v cm) Cena v eno smer (Evropa) Cena v eno smer (vse druge destinacije)
* Kletka ali torbica mora imeti nepremočljivo dno.
** Za kletko in žival težjo od 45 kg se posvetujte s prevoznikom.
PETC – ljubljenček v kabini 55 x 40 x 20 (max. 8 kg s kletko)* 50 EUR 100 EUR
AVIH – ljubljenček v prtljažnem prostoru 60 x 45 x 40 (max. 45 kg s kletko)* 100 EUR 150 EUR
AVIH – ljubljenček v prtljažnem prostoru večja od 60 x 45 x 40 (max. 45 kg** s kletko)* 200 EUR 300 EUR

Pogoji pri potovanju z več letalskimi prevozniki

Če je potovanje z nami in z drugim prevoznikom na isti vozovnici (interline prevoz), veljajo naslednji pogoji:

  • Če so objavljene določbe glede prevoza prtljage pri vseh prevoznikih enake, se upoštevajo te določbe.
  • Če objavljene določbe niso povsem enake, se upoštevajo skupne določbe in med različnimi se upoštevajo pravila najpomembnejšega prevoznika (Most Significant Carrier, MSC). V primerih code-share poletov je MSC večinoma operativni prevoznik.
  • Če MSC nima objavljenih določb glede konkretnega prevoza, se upoštevajo določbe operativnega prevoznika (oz. prevoznika, ki sprejme prtljago ob prijavi na let).
  • Če operativni prevoznik nima objavljenih določb za konkretni prevoz, se upoštevajo pravila operativnih prevoznikov za vsak let posebej.

Preverite, ali so med vašimi leti tudi drugi letalski prevozniki in poskrbite, da letite v skladu s predpisanimi določbami.

Pogosta vprašanja pri prevozu živali

Kdaj in kako lahko žival potuje v kabini?

V potniški kabini lahko potujejo manjši psi ali mačke (težki do 8 kg, skupaj s kletko oz. torbo). Velikost kletke ne sme presegati 55 cm x 40 cm x 20 cm. Kletka ali toba mora imeti nepremočljivo dno, dolivanje vode mora biti mogoče brez odpiranja. Med letom živali ne smete spustiti iz kletke.

Kdaj mora žival potovati v prtljažnem prostoru?

Živali, težje od 8 kilogramov, morajo potovati v primernih kletkah (boksih), v prtljažnem prostoru, ki je ogrevan in pod pritiskom. Kletka mora biti dovolj velika, da se žival lahko v njej postavi pokonci in brez težav obrne .

Ali moram psu, ki potuje sam v prtljažnem prostoru, dati pomirjevalo?

Večina strokovnjakov odsvetuje dajanje pomirjeval psom za čas potovanja. Omamljena žival se namreč ne more odzvati na premike, ki nastanejo pri natovarjanju, ob vzletu, pristanku ali turbulenci, zato lahko pride do poškodb.

Nekateri strokovnjaki svetujejo uporabo blagih pomirjeval na rastlinski bazi. Svetujemo vam, da se glede uporabe pomirjeval med letom vedno posvetujete z veterinarjem.

Psi vodniki za invalidne osebe

Psi vodniki, ki spremljajo invalidne osebe, skupaj s kletkami in hrano, lahko z nami letijo brezplačno, poleg običajne potniške prtljage . Prosimo, da nas pravočasno obvestite, če nameravate potovati s spremljevalnim psom, da lahko poskrbimo za vse potrebno. In ne pozabite pripraviti ustreznih dokumentov.

Ne spreglejte koristnih informacij za potnike s posebnimi potrebami.

Razen psov vodnikov, ki spremljajo invalidne osebe, živali in njihove kletke niso del brezplačne prtljage.

Koristni nasveti za brezskrben let s hišnimi ljubljenčki

Priskrbite si potrebne dokumente

Vsi psi in mačke, ki potujejo znotraj Evropske skupnosti, morajo imeti vgrajen identifikacijski čip in izpolnjeno knjižico o cepljenjih oz. evropski potni list.

Če potujete izven Evropske skupnosti, ne pozabite preveriti, kakšna so pravila glede potovanja z živalimi (cepljenja, karantene ...) v državi, v katero potujete.

Psa ali mačko vsaj teden dni pred potovanjem peljite na pregled k veterinarju, ki bo izdal posebno zdravstveno potrdilo.

Na polet vzemite le zdravega psa ali mačko. Še posebej se odsvetuje potovanje živalim, ki imajo težave s srcem ali ledvicami. Letenje slabše prenašajo tudi pasme, za katere so značilni potlačeni gobčki (npr. angleški buldog, pekinžan ...).

Že ob rezervaciji vozovnice nas obvestite, da nameravate potovati s hišnim ljubljenčkom. Poskrbeli bomo zanj.

Priprave na let

Če je le mogoče, rezervirajte direkten let. V primeru da let ni direkten, vam svetujemo, da poskrbite, da bo med posameznimi leti vsaj 2 uri časa.

Zadnji obrok, ki ga naj žival zaužije 6 ur pred letom, naj ne bo preobilen. Ponudite ji tudi dovolj vode. 

Psa pred letom peljite na daljši sprehod, da ne bo šel v kletko poln energije. Čakanje v gneči na letališču lahko na vašega psa deluje stresno, zato je pametno, da se na letališče odpravite še preden nastane gneča.

Prevoz živali 6

Udobno in varno med letom

Priskrbite si kakovostno, trdno in zračno kletko, v kateri se bo vaš ljubljenček med potovanjem počutil varno in udobno. Vanjo položite njegovo najljubšo odejo in igračko.

Priporočljivo je, da žival že doma, pred letom navajte na kletko, da se bo v njej počutila malce bolj domače.

Kletko opremite s fotografijo in podatki živali ter vašo kontaktno številko. Ne pozabite z vašimi kontaktnimi podatki opremiti tudi ovratnice vašega ljubljenčka.

Na polet vzemite le zdravega psa ali mačko.