Adria>Informacije>Prtljaga>Nevarni predmeti in snovi

Nevarni predmeti in snovi

V skladu s predpisi za varovanje zračnega prometa, v varnostno območje omejenega gibanja in v potniško kabino letala ni dovoljeno prinesti naslednjih predmetov:

Vseh vrst strelnega orožja (v to skupino poleg pištol, revolverjev, pušk in šibrovk sodijo tudi lažno strelno orožje, zračne pištole in puške, signalne pištole, startne pištole, otroške pištole, industrijske pištole za vijačenje, samostreli, harpune in podvodne puške, vžigalniki v obliki strelnega orožja ...)

Koničastega orožja, orožja z rezilom in drugih ostrih predmetov (v to skupino sodijo sekire, puščice za lok in pikado, dereze, harpune in kopja, ledni cepini in klini, drsalke, vse vrste nožev, mačete, nezaščitene britve in klini, sablje, meči, skalpeli, škarje z rezili nad 6 cm, smučarske, sprehajalne in pohodne palice, orodje kot so vrtala, svedri, žage, izvijači, kladiva, klešče ...)

Nevarni predmeti in snovi 1

Topih predmetov, s katerimi je mogoče povzročiti poškodbe (kot so kij za bejzbol in softball, palice ali gorjače, kiji za kriket, palice za golf, hokej in lacrosse, vesla, rolke, biljardne palice, ribiške palice, pripomočki za borilne veščine ...)

Eksplozivnih in vnetljivih snovi (v to skupino sodijo strelivo, eksplozivne kapice, detonatorji in vžigalniki, eksplozivi in eksplozivne naprave, lažni eksplozivni material, mine, ročne granate, plini in plinske jeklenke, ognjemeti in rakete, naboji za otroške pištole, nevarne vžigalice, dim v pločevinkah ali patronah, tekoča goriva in tekočina za vžigalnike, barve v obliki pršila, terpentin in razredčila za barve, alkoholne pijače z več kot 70 % alkohola ...)

Kemičnih in strupenih snovi (kot so kisline in bazične snovi, npr. akumulatorji in baterije, ki jih vsebujejo, jedke ali belilne snovi, npr. živo srebro ali klor, razpršilci za onesposabljanje ali omamljanje, paprika, solzilni plin, radioaktivni material, npr. medicinski ali komercialni izotopi, strupi, kužni ali biološko nevaren material, npr. okužena kri, bakterije in virusi, material, sposoben za samovžig ali gorenje, sredstva za gašenje).

V potniško kabino lahko vzamete škatlico vžigalic in en vžigalnik za osebno uporabo.

Kako je z vnosom tekočin na letalo?

 • V ročni prtljagi lahko nosite le majhne količine tekočin, hranjene ločeno in zapakirane v prozorni plastični vrečki.
 • Tekočine morate predložiti varnostnikom na kontrolnih točkah.
 • Na letalo lahko nesete tudi tekočine, kupljene v letaliških prodajalnah, za točko, na kateri pokažete svoj vstopni kupon.
 • Ta pravila veljajo le za ročno prtljago, v oddani prtljagi lahko še vedno prenašate tekočine.
Nevarni predmeti in snovi 2

Katerih predmetov ne smem spraviti niti v oddano prtljago?

 • Eksplozivov, vključno z detonatorji, vžigalniki, ročnimi granatami, minami in eksplozivi.
 • Plinov: propana, butana, itd.
 • Vnetljivih tekočin, vključno z bencinom in metanolom, itd.
 • Vnetljivih trdnih in reaktivnih snovi, vključno z magnezijem, netilci ognja, ognjemeti in raketami, itd.
 • Oksidantov in organskih peroksidov, vključno z belili in kompleti za popravilo karoserije, itd.
 • Strupenih ali kužnih snovi, vključno s solzilnim plinom, strupom za podgane in krvjo, itd.
 • Radioaktivnega materiala, vključno z medicinskimi ali komercialnimi izotopi, itd.
 • Jedkih snovi, vključno z živim srebrom in avtomobilskimi akumulatorji, itd.
 • Sestavnih delov gorivnega sistema vozil, ki so vsebovali gorivo, itd.

Več informacij o vnosu nevarnih predmetov in snovi najdete na uradni spletni strani IATA (besedilo je v agnleščini)

Posebna pravila urejajo prevoz nevarnih snovi in predmetov, ki bi lahko ogrožali varnost letala, oseb ali lastnine na letalu.

Pogoji prevoza "pametne" prtljage na letih Adrie Airways

"Pametna" prtljaga je prtljaga, ki ima vstavljene litijeve baterije:

 • za pogon motorjev za uporabo prtljage kot transportne naprave;
 • za napajanje drugih elektronskih naprav, kot so mobilni telefoni, tablični računalniki in prenosni računalniki;
 • za zagotavljanje napajanja za delovanje drugih funkcij, kot so GPS, GSM, Bluetooth, RFID ali Wi-Fi.

Za prevoz katere koli pametne prtljage, ki ima vstavljene litijeve baterije, veljajo v skladu s predpisi IATA za prevoz nevarnega blaga na letih Adrie Airways naslednji pogoji:

Prevoz kot ročna prtljaga v kabini

Prevoz pametne prtljage kot ročne prtljage v potniški kabini je dovoljen, če je litijeva baterija odstranljiva in prtljaga ne presega omejitev Adrie Airways glede velikosti in teže za ročno prtljago. Litijeva baterija lahko ostane vstavljena v pametni ročni prtljagi pod pogojem, da so vse funkcije pametne prtljage popolnoma izklopljene. Če litijeva baterija ni odstranljiva (v primeru pregrevanja, ki lahko povzroči požar), pametna prtljaga ni dovoljena na letih Adria Airways.

Prevoz kot registrirana prtljaga in pri letalu oddana prtljaga (DAA)

Pametna prtljaga je dovoljena kot registrirana prtljaga, če je litijeva baterija odstranjena in jo potnik odnese s seboj v kabino. Odstranjena baterija mora biti zaščitena proti kratkim stikom, tako da je shranjena v plastični vrečki. Če litijeve baterije ni mogoče odstraniti, pametna prtljaga ni dovoljena na letih Adria Airways kot ročna prtljaga, registrirana prtljaga ali pri letalu oddana prtljaga.

Opomba: Zgornji pogoji ne veljajo za pametno prtljago, ki ima vstavljeno samo litijevo  kovinsko baterijo, ki ne presega 0.3 g vsebnosti litija ali litijevo ionsko baterijo, ki ne presega 2.7 Wh energijske vrednosti  ali druge baterije, ki niso uvrščene med nevarno blago, npr. alkalne baterije (AA, AAA).