Adria>Informacije>Prtljaga>Omejitve pri vnosu živil

Omejitve pri vnosu živil

V Evropsko skupnost je prepovedano vnašati

Da bi preprečili vnos nevarnih bolezni, je Evropska skupnost določila posebna pravila za uvoz živali in proizvodov živalskega izvora iz tretjih držav. V Evropsko skupnost je tako prepovedano vnašati meso in mesne izdelke ter mleko in mlečne izdelke.

Carinska služba bo nedovoljena živila živalskega izvora zasegla in uničila, vam pa naložila plačilo globe ali celo kazensko preganjala.

Izjeme

Mleko v prahu za dojenčke, hrano za dojenčke in posebna živila, potrebna iz zdravstvenih razlogov, če teh izdelkov pred uživanjem ni treba hraniti v hladilniku, gre za pakirane izdelke zaščitene blagovne znamke in je embalaža nepoškodovana.

Osebne pošiljke mesa, mesnih izdelkov, mleka ali mlečnih izdelkov s Hrvaške, Ferskih otokov, Grenlandije ali Islandije, Lihtenštajna in Švice, katerih skupna teža ne presega 10 kg na osebo. Za vnos mesa in mesnih izdelkov iz Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina in Švice veljajo enake zahteve kot za premike izdelkov živalskega izvora med državami članicami.

Pogoja za vnos

  • Pridobiti morate ustrezno dokumentacijo od uradne veterinarske službe države, iz katere potujete, ki potrjuje, da blago ustreza zahtevam za vnos v EU.
  • Blago morate prijaviti in ob prihodu na mejo EU predložili dokumentacijo pooblaščenim organom v veterinarski pregled.

Nedovoljena živila živalskega izvora bo carinska služba zasegla in vam naložila plačilo globe.

V Evropsko skupnost je prepovedano vnašati

V Evropsko skupnost je dovoljeno vnašati

Hrano živalskega izvora, ki ne vsebuje mesa, mesnih izdelkov, mleka ali mlečnih izdelkov, je dovoljeno vnašati v količini do 1 kg, ne da bi jo bilo treba prijaviti za veterinarski pregled.

Iz držav s seznama odobrenih držav lahko v Evropsko skupnost vnesete ribe, lupinarje (raki, kozice, ostrige, školjke), jajca (tudi omlete, jajčne testenine, jajca v prahu) in med.

Seznam odobrenih držav se pogosto spreminja. Svetujemo vam, da se o trenutnem stanju pozanimate na mejnih veterinarskih postajah ali na glavnem uradu Veterinarske uprave RS, kjer lahko dobite tudi podrobnejše informacije.

Omejitve pri vnosu živil 3