Adria>Letalo Adrie Airways pristalo na atenskem letališču zaradi nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja potnika

Letalo Adrie Airways pristalo na atenskem letališču zaradi nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja potnika

Avtor: Adria Airways

Letalo Airbus A319, ki je letelo na letu JP605 Tel Aviv - Ljubljana, je v ponedeljek zjutraj pristalo v Atenah, saj je zdravstveno stanje enega od potnikov zahtevalo nujno medicinsko pomoč.

Potniku se je 40 minut po vzletu iz Tel Aviva zdravstveno stanje nenadoma poslabšalo. Kabinsko osebje je potniku nudilo prvo pomoč in v skladu s proceduro zaprosilo za pomoč zdravnika, ki je bil potnik na letalu. Potnikovo zdravstveno stanje se je hitro slabšalo. Do Ljubljane sta bili še dve uri letenja. Zdravnik je glede na zdravstveno stanje priporočil čimprejšnji pristanek, zato je kapitan  pristal na najbližjem letališču, kjer so potniku lahko omogočili nujno zdravstveno oskrbo.

Potnika je pregledala letališka zdravstvena ekipa in ga napotila v bolnišnico v Atene.

Glede na simptome obolelega je medicinsko osebje ugotovilo, da gre za akutno poslabšanje zdravstvenega stanja, ki zahteva takojšnjo hospitalizacijo.

Kabinsko osebje je v letalu primarno zaradi varnosti potnikov in je usposobljeno, da potnikom pomaga tako na običajnem letu kot tudi v izrednih razmerah. Potniku z zdravstvenimi težavami kabinsko osebje nudi prvo pomoč, za kar je tudi usposobljeno. Posadka med potniki dodatno išče zdravstveno osebje in jih prosi za strokovno pomoč. V skladu z zdravstvenim stanjem potnika se kapitan po potrebi odloči za prednostni pristanek na najbližjem letališču, kjer potnika prevzame v oskrbo letališka zdravstvena ekipa.

Večkrat letno se zgodi, da je na letalu potnik,  ki ima nenadne zdravstvene zaplete. Kadar je stanje nujno, se kapitan odloči za nenačrtovani pristanek, s katerim lahko rešimo človeško življenje.