Adria>Država pripravila del ukrepov za izboljšanje poslovnega okolja v Republiki Sloveniji

Država pripravila del ukrepov za izboljšanje poslovnega okolja v Republiki Sloveniji

Avtor: Adria Airways

Država pripravila del ukrepov za izboljšanje poslovnega okolja v Republiki Sloveniji. Ko se bodo ti ukrepi realizirali, bo Adria Airways obremenjena z nižjimi stroški.

Adria je v Programu poslovnega in finančnega prestrukturiranja, ki ga je jeseni 2011 potrdila tudi Vlada Republike Slovenije, med ukrepi, ki so po večini v odgovornosti družbe same, predvidela tudi ukrepe, za katere je odgovorna Republika Slovenija. Družba je v postopku prestrukturiranja implementirala skoraj vse predvidene ukrepe, na katere je imela vpliv. Nekatere svoje obveznosti je do sedaj izpolnila tudi Republika Slovenija, več pa jih je v pripravi.

Adria Airways je v sodelovanju s Kontrolo zračnega prometa Slovenije in z Javno agencijo za civilno letalstvo leta 2013 optimizirala odletno proceduro proti severozahodu. V kratkem  bomo optimizirali tudi odletno proceduro proti jugovzhodu, dolgoročno pa želimo optimizirati še priletne procedure z jugovzhoda in dodatno skrajšati odletno proceduro proti severozahodu. Optimizacija priletno-odletnih procedur je stalni proces vezan na strukture zračnega prometa celotne Evrope. Odletno-priletne procedure se spreminjajo v dogovoru s kontrolami zračnega prometa sosednjih držav (Avstrija, Hrvaška).  

V decembru 2014 je Vlada Republika Slovenija na predlog Javne Agencije za civilno letalstvo sprejela novo nižjo Tarifo, ki bo družbo delno razbremenila. Januarja letos pa je Javna Agencija za civilno letalstvo Adrio Airways seznanila  s tem, da se pripravlja tudi novi model financiranja Agencije, ki bo dodatno znižal stroške družbe.

Ministrstvo za infrastrukturo je januarja letos v pismu o nameri naznanilo, da bodo v tem letu znižali strošek terminalne navigacije na ljubljanskem letališču.

Letalske družbe v Sloveniji bodo po implementaciji ukrepov s strani Ministrstva za infrastrukturo in Javne agencija za civilno letalstvo v občutni meri finančno razbremenjene, zato bodo lažje konkurirale letalskim družbam v Evropi.

O Adrii Airways:

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways, ima bogate 53-letne izkušnje v čarterskih in rednih poletih. Njena zgodba se je začela leta 1961, ko je bila ustanovljena kot čartersko podjetje. V osemdesetih letih je začela leteti na rednih progah in postala članica Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov (IATA). Adria Airways je članica združenja Star Alliance od 15. decembra 2004.  Danes obsegajo večino njenega poslovanja redni poleti, njeno omrežje povezuje Ljubljano z več kot 17 mesti po Evropi in omogoča odlične povezave z jugovzhodno Evropo.  Poleti 2015 bo Adria Airways letela na 22 rednih destinacij, z novimi leti bo povezovala Ljubljano z Berlinom in s Stockholmom, Tirano z Brusljem in Parizom ter Lodž z Amsterdamom. Adria Airways izvaja operacijo letenja skupno z letaloma Airbus A319, s šestimi letali tipa Canadair Regional Jet CRJ900 in z dvema letaloma Canadair Regional Jet CRJ200.