Adria>Adria Airways odpovedala naročilo letal Sukhoi SuperJet

Adria Airways odpovedala naročilo letal Sukhoi SuperJet

Avtor: Adria Airways

Adria Airways je 26. novembra 2018 s podjetjem Sukhoi Civil Aircraft Company podpisala pismo o nameri za dobavo 15 letal SSJ100 v okviru dolgoročne najemne pogodbe.

V zadnjih mesecih se je Adria Airways intenzivno pripravljala na prihod letal. Čeprav je tip letala sam po sebi še vedno zelo privlačen, Adria Airways ni uspela dogovoriti in skleniti pogodbenih klavzul z rusko stranjo. Na strani Adrie se je porajalo vse več skrbi glede zavezanosti SCAC k poštenemu in stabilnemu dolgoročnemu partnerstvu ter pomanjkanja skupne vizije nadaljnjega strateškega razvoja podjetja. 

Lastniki in uprava družbe Adria Airways so se zato dogovorili, da ne nadaljujejo s partnerstvom s podjetjem Sukhoi Civil Aircraft Company in širitvijo flote z letali SSJ100. 

»Seveda smo razočarani, da sodelovanje z družbo Sukhoi ni doseglo uspešnega zaključka, vendar je bilo partnerstvo izvedljivo le, če bi bili zastavljeni cilji strateškega poslovnega načrta dosegljivi. Na žalost v tem primeru to ni bilo mogoče,« je povedal Holger Kowarsch, direktor družbe Adrie Airways. 

Adria bo še naprej osredotočena na svoje obstoječe poslovanje, ki ga sestavljajo štirje segmenti: redni promet (kot daleč največji letalski prevoznik v Sloveniji), čarterski in tovorni promet ter storitev zakupa letala s posadko za tuje letalske družbe (ACMI storitev). 

Struktura flote bo ostala nespremenjena, Adria pa se bo še naprej osredotočala na operativno zanesljivost in stabilnost s preverjeno floto obstoječih tipov letal. 

Lastniki Adrie Airways še naprej podpirajo nadaljnjo rast podjetja in njegov razvoj. Glede na dejstvo, da financiranje prehoda na nov tip letala ni več potrebno in na podlagi pozitivnega poslovnega načrta, dodatno povečanje kapitala ni načrtovano.