Adria>Zaključen večinski prevzem letalske družbe Darwin Airline

Zaključen večinski prevzem letalske družbe Darwin Airline

Avtor: Adria Airways

Danes, dne 20. julija 2017, je Adria Airways preko svoje odvisne švicarske družbe prevzela 99,1 odstotni delež švicarske letalske družbe Darwin Airline SA, preostali delež pa bo prevzela v kratkem.

Darwin Airline SA je švicarski regionalni letalski prevoznik, ki pod imenom »Etihad Regional« deluje v več evropskih državah. Obstoječi večinski lastniki, vključno z Darwinovim strateškim partnerjem Etihad Airlines, so dne 20. julija 2017 svoje deleže prodali odvisni družbi Adrie Airways v Švici.

V skladu z dogovorom bo družba Darwin še naprej delovala pod lastnim imenom ter z lastnim spričevalom letalskega prevoznika (AOC) iz baz Lugano v južni Švici in Ženeve, Adria Airways pa bo prevzela nekatere administrativne in operativne naloge ter tržila storitve švicarskega letalskega prevoznika.

»Darwin je odlična letalska družba z izkušenim vodstvom in osebjem. Širitev naše mreže in posledično optimiziranje stroškov je najboljša kombinacija za oba prevoznika« je povedal Arno Schuster, direktor Adrie Airways. »Naš izkušen komercialni oddelek bo tržil Darwinove lete pod imenom Darwin«.

Darwin Airline je bil ustanovljen leta 2003 s ciljem, da zagotovi gospodarsko povezavo med južnim delom Švice, Ticinom, z glavnima finančnima centroma države, Zürichom in Ženevo, kot tudi povezave z letališkimi vozlišči. Po vstopu Etihad Airways v lastništvo Darwin Airline se je Darwin leta 2014 pridružil skupini Etihad ter prevzel tržno ime Etihad Regional, ki pa se od spremembe lastniške strukture dalje ne bo več uporabljal.

»Prepričani smo, da bo Adria Airways s svojim obsežnim strokovnim znanjem ter močno mrežo letov, zlasti na trgu Jugovzhodne Evrope, zelo koristna ne le za prihodnost Darwina, temveč tudi za regijo Ticino, ki potrebuje dobre povezavo s preostalo Švico in Evropo,« je povedal Emilio Martinenghi, predsednik upravnega odbora družbe Darwin Airline.

Vsi vpleteni so se dogovorili, da pogoji in ostale podrobnosti prodajne transakcije ostajajo zaupni. Darwin je v letu 2016 ustvaril manjši dobiček ter ima pozitivno napoved za tekoče leto.