Adria Airways Logo Adria Airways

7 evropskih pešpoti

Besedilo: Maja Jaklič Fotografije: Tomo Jeseničnik, Dunja Wedam, erich Spiegelhalter, Schwarzwald Tourismus, iStock

Da uživanje na prostem godi tako telesu kot umu, je skorajda odveč poudarjati.

Preživljanje časa v naravi in z naravo nam očisti misli in prežene stres, nas navda z energijo in navdahne s svežimi idejami. Zatorej nahrbtnik na rame in lahkih nog naokrog po eni od pešpoti. Evropa je z njimi prepredena in težko bi izbrali najljubšo ali najlepšo – lepota je nenazadnje v očeh opazovalca –, vseeno pa smo jih izbrali sedem, po katerih se je brez dvoma vredno podati, bodisi na nekajurni sprehod bodisi na večdnevno »pešpotovanje«.

1. Ljubljana

Ob žici s spomini na tovarištvo

Koliko glavnih mest na svetu se lahko pohvali, da jih obdaja pohodniška pot? Slovensko glavno mesto je eno od njih. Ljubljano namreč obkroža dobrih 32 kilometrov dolga pot, speljana po trasi bodeče žice, ki je nekoč obkrožala mesto. 

Ljubljana se je že pred desetletji dodobra razširila, tako da se lepo urejena pot dandanes vije tako med četrtmi živahnih mestnih ulic kot med travniki, ki jih preveva vonj cvetja in bezgovih cvetov. Če bo letošnja pomlad zgodnja, se bodo prvi cvetovi razprli že na začetku maja, ravno pravi čas za že 63. pohod Pot ob žici. Med tridnevno prireditvijo se po pohodniški poti podajo tekači, pohodniki in rekreativci, stari in mladi ter vsi vmes, tako tisti, ki so željni obujanja zgodovine, kot oni, ki se želijo le sprehoditi in poklepetati s prijatelji. Če se boste tiste dni mudili v Ljubljani, skupinskega pohoda ne gre zamuditi.

Pot ob žici
Pot ob žici

25 km od Ljubljana Airport

2. Zahodna pot Westweg

Po Zahodni poti skozi pravljični gozd 

Westweg oziroma Zahodna pot je, če ne že najbolj znana pohodniška pot v Nemčiji, pa vsaj ena tistih, ki se jih zavzeti pohodnik kaj kmalu domisli. Dobrih 280 kilometrov dolga pot se vije skozi znameniti Črni gozd (Schwarzwald), ki je s temačnimi gozdnatimi pobočji in skrivnimi grapami že davno tega buril človeško domišljijo in navdahnil zgodbe o skrivnostnih bitjih in zlobnih čarovnicah, zbrane v pripovedkah bratov Grimm. Pot povezuje Pforzheim v nemški deželi Baden-Württemberg in švicarski Basel ter je del Evropske pešpoti E1, ki se razteza med norveškim rtom Nordkappom in Sicilijo.

Zahodna pot je med pohodniki zelo priljubljena, saj je zanje vzdolž nje dobro poskrbljeno tako z gostišči kot z namestitvami in celo s prevozniki, ki poskrbijo za prevoz prtljage, da lahko pohodniki pot pod noge vzamejo z zravnanimi hrbti, ki se jim ne šibijo pod težo ogromnega nahrbtnika. Če pa jim na poti vseeno pojenjajo moči, se lahko okrepčajo s kosom znamenite schwarzwaldske torte, ki – vsaj po imenu – izvira prav iz temačnega gozda

Westweg
Westweg

151km od Frankfurt Airport

3. Bohinj

Okoli ledeniškega bisera 

Ena najbolj priljubljenih pešpoti za črpanje energije iz narave, kadar nimate ne veliko časa ne dosti kondicije, je prav gotovo pot okoli Bohinjskega jezera. Približno 12 kilometrov dolgo pot okoli največjega naravnega jezera v Sloveniji bodo namreč tudi najmlajši ali nevešči dolgih pohodniških tur prehodili brez večjih težav v dveh ali treh urah. Vmes si lahko tudi oddahnete na eni od številnih lokacij za piknik, ki ponujajo prelep pogled na jezero in okoliške gore. Če to ni dovolj, lahko pohod podaljšate po enostavni poti mimo Ukanca do slapu Savica, kar vam bo vzelo še približno uro in pol.

Bohinj
Bohinj

69 km od Ljubljana Airport

4. Pot miru po vrhovih Balkana 

Pa se podajmo na še eno pot, ki se spominja turbulentnih časov Evrope – na Pot miru. In ker takšnega imena na Stari celini ne nosi le ena pohodniška pot, bodimo natančnejši: na Pot miru, ki vodi po Balkanu oziroma po vrhovih Albanije, Črne gore in Kosova. Dobrih 190 kilometrov dolga krožna pot je ena novejših v Evropi. Nastala je po vojni na Kosovu leta 1999, in sicer kot eden od načinov spodbujanja sprave. Poleg dih jemajočih razgledov na ene najmanj znanih delov Evrope je ena od prednosti poti, znane tudi kot Vrhovi Balkana, ta, da se ji lahko priključite kjer koli ter si izberete svojo pot ali pa sledite »originalni«. Po celotni poti bi se izkušeni pohodniki vzpenjali in spuščali približno deset dni, a to ne pomeni, da posamezni odseki niso primerni za enodnevne ali celo nekajurne pohode. In še opozorilo: če se podate po krožni poti, ne pozabite na dovoljenja za prečkanje meja – ponje se lahko odpravite na katero od lokalnih pohodniških agencij.

Pot miru
Pot miru

99km od Podgorica Airport

5. Skåneleden

Pohodništvo na Švedskem sicer domuje na severu, kjer leži najbolj znana in tudi najbolj priljubljena švedska pešpot – znamenita Kraljeva pot oziroma Kungsleden –, a tudi okrožje Skåne na skrajnem jugu dežele pohodnikom ponuja marsikaj. Tu je moč najti sistem skupaj več kot tisoč kilometrov dolgih slikovitih in razgibanih pohodnih poti, znanih kot Skåneleden, ki okrožje križajo od severa proti jugu in od vzhoda proti zahodu. Iz danskega Kobenhavna se do tu preko mostu in skozi tunel pripeljete z vlakom ali avtom že v dobre pol ure. Po poteh se lahko podate tako izkušeni pohodniki kot rekreativci, tako sprehajalci za nekaj ur kot raziskovalci odmaknjenih krajev. Raznolika skandinavska pokrajina vas ne bo pustila ravnodušnih; lahko se navdušujete nad prvinskimi gozdovi, megalitskimi spomeniki, polji oljne ogrščice ali peščenimi plažami. Katero smer boste ubrali?

Skåneleden
Skåneleden

90km od Copenhagen Airport

6. Vadensko morje

Blatni pohod po sipinah Vadenskega morja

Da blato blagodejno učinkuje na kožo, vemo že dolgo; Nizozemci, Nemci in Danci pa prisegajo, da blagodejno vpliva tudi na duha, še posebej, če po njem brodite med tako imenovanim blatnim pohodom po Vadenskem morju. Obalno mokrišče, ki leži na jugovzhodnem delu Severnega morja, sodi med Unescovo svetovno dediščino in nudi zavetje tisočerim vrstam iz živalskega in rastlinskega sveta. Med ljubitelji narave in dolgih pohodov je zelo priljubljeno. A previdno: po blatnih sipinah Vadenskega morja se je pametno sprehajati le ob prisotnosti izkušenega vodiča, ki dobro ve, kje in kdaj lahko pohodniki prečkajo morsko dno. Čeprav je gibanje plime predvidljivo, se lahko popotnikom kaj hitro zgodi, da narobe ocenijo bodisi naglico, s katero se dviguje morska gladina, bodisi razdaljo do kopnega, zato je načrtovanje obiska najbolje prepustiti poznavalcem. 

Vadensko morje
Vadensko morje

303km od Copenhagen Airport

7. Hadrijanov zid

Po sledeh rimskega imperija 

Še ena evropska pešpot, prežeta z zgodovino, vodi vzdolž Hadrijanovega zidu, Unescove svetovne dediščine in ene najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti v tem delu Anglije. Približno 135 kilometrov dolga pot, ki povezuje vzhodno in zahodno obalo Velike Britanije, sledi liniji znamenite rimske obrambne črte na severnih mejah nekdanjega imperija. Lepo vzdrževana in dobro označena pešpot pohodnike večinoma vodi po podeželju in mimo malih vasi, tu in tam pa tudi skozi živahna mesta, kakršni sta Newcastle in Carlisle. Vzponov ni veliko, zato jo pogosto prištevajo med najenostavnejše pešpoti v Združenem kraljestvu. Vseeno pa bo celotna pot tudi izkušenim pohodnikom vzela šest ali sedem dni, še posebej, če se navdušujejo nad zgodovino, ki jih bo na tej poti spremljala na vsakem koraku.

Hadrijanov zid
Hadrijanov zid

224km od Manchester Airport