Adria Airways Logo Adria Airways

7 stvari, ki si jih v Moskvi morate ogledati

Fotografije: iStock

Če se boste v Moskvi zadržali dlje časa, na svoj seznam stvari, vrednih obiska, ne pozabite umestiti naslednjih znamenitosti:

#1 GUM

Tudi če niste ljubitelji nakupovanja, se v Gumu ne boste dolgočasili. Ta arhitekturni spomenik in blagovnica obenem je bil odprt konec 19. stoletja in je v tistem času veljal za največjo pasažo na svetu. Za Gum velja, da lahko v njem kupite skoraj kar koli. Je sestavni del ruske zgodovine in simbol Moskve.

GUM

#2 Moskovski cirkus

Tradicionalna moskovska šola cirkusa se osredotoča na klovne, žongliranje, akrobate in točke z živalmi. Dovršenost in tehnična zahtevnost predstav vas bo navdušila.

circus

#3 Bolšoj teater

Bolšoj teater oziroma uradno Državni akademski Veliki teater Rusije je ena izmed najpomembnejših baletnih in opernih hiš na svetu. Je nosilec tradicije ruske glasbe, ki skrbi za umetniški razvoj države. Produkcija predstav je na najvišjem nivoju, plesalci Boljšoj teatra pa v vsaki predstavi osupnejo s svojo dovršenostjo.

bolsoj

#4 Katedrala Kristusa Odrešenika

S svojimi zlatimi kupolami, ki se dvigajo 103 metre v nebo, je katedrala Kristusa Odrešenika najvišja pravoslavna cerkev na svetu. Le streljaj od Kremlja je bila zgrajena po umiku Napoleona iz Moskve v čast padlim v vojni. Cerkev je bila povsem prenovljena v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in jo lahko obišče do 5000 vernikov naenkrat.

980x500 moskva

#5 Gorky park

V Moskvi se boste lahko sprehodili po številnih parkih, eden izmed najlepših pa je park Gorkega. Pozimi padejo temperature v tem delu Rusije globoko pod ničlo in v tistem času se park spremeni v snežno pravljico, v kateri uredijo obširna drsališča. Poimenovan po znamenitem ruskem pisatelju Maksimu Gorkemu je osrednji moskovski park, ki zlahka tekmuje z najlepšimi parki na svetu.

gorky

#6 Park zmage

Park zmage stoji na enem izmed sedmih moskovskih gričev. V parku je postavljen mogočen memorial in muzej vojakom, ki so branili državo med drugo svetovno vojno oziroma med, kot ji pravijo domačini, Veliko domovinsko vojno.

park zmage

#7 Ruska banja 

Če vam bo čas dopuščal, vsekakor obiščite katero izmed tradicionalnih ruskih banj oziroma savn. Sodi med suhe savne, ki niso tako vroče, ogrevajo pa jo z vročimi kamni. Med »banjanjem« se Rusi »tepejo« z vejicami breze, kar pospeši cirkulacijo. Če pa ste še posebej pogumni, vam bo kri po žilah zagotovo pognal skok v ledeno mrzlo vodo.

banja

Rusija seveda ponuja še veliko več in bo navdušila tudi najbolj zahtevne popotnike. Prepričani smo, da se vam bodo lepote Rusije vtisnile v spomin za vedno. Do naslednjega obiska pa: Do svidaniya (до свидания) – Na svidenje!

 

Na našem YouTube kanalu si poleg ostalih videov lahko ogledate tudi video o Rusiji: