Adria Airways Logo Adria Airways

7 zimskih radosti

Besedilo: Maja Jaklič Fotografije: Iztok Medja

Naglo umikanje sončnih žarkov mraku, jutranja sled slane in mrzel veter, ki brije okoli vogalov ne dopuščajo dvomov – zima je na pragu. A čeprav se zdi stiskanje doma vabljivo, nas še zdaleč ne more v tolikšni meri napolniti z energijo kot vrsta sproščujočih, zabavnih, slikovitih in dih jemajočih aktivnosti, ki jih ponuja najhladnejši del leta. Izbrali smo sedem najzanimivejših, s katerimi si ga lahko popestrite.

zimske radosti 980x500 iztok medja

Smučanje na Krvavcu

Spust po belih strminah požene kri po žilah

Krvavec velja za eno najbolj priljubljenih in obiskanih slovenskih smučišč. Kako tudi ne, saj se planinski pašniki nad slikovitimi gorenjskimi vasicami pozimi spremenijo v pravi smučarski raj, ki je povrhu tega od Ljubljane oddaljen vsega 25 kilometrov. Smučarsko središče odlikuje 30 kilometrov prog različnih zahtevnosti, ki se raztezajo na nadmorski višini od 1450 do 1971 metrov. To zagotavlja dobre pogoje za smučanje na naravnem in kompaktnem snegu ter sto smučarskih dni na sezono. Zahtevnejši smučarji lahko izkušnjo popestrite v snežnem parku, na tekmovalnem poligonu, progi z elektronskim merjenjem časa ali progi z nesteptanim snegom; začetniki pa na poligonu za začetnike ali v šoli smučanja.

Če vas morda tik pod Krvavcem zgrabi silna želja po spuščanju po belih strminah, pa nimate opreme, omogočajo v smučarskem središču tudi izposojo, pa naj bodo to smuči, palice, čevlji, snowboardi, čelade ali hlače in rokavice – skratka vse, kar potrebujete za prijetno in brezskrbno uživanje na belih strminah. Odrasli boste za smuči ali snowboard odšteli od 19, za smučarske oziroma board čevlje pa od 11 evrov na dan.

980x500 krvavec foto Iztok Medja4
Iztok Medja

Pristajate na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana? Poglejte skozi okno in med gorami Kamniško-Savinjskih Alp poiščite Krvavec. Smučišče je namreč od letališča oddaljeno vsega 8 kilometrov in tako velja za najbližje smučišče mednarodnemu letališču v Evropi.

Smučarski tek na Pokljuki

V senci starodavnih smrek

Že prvi sneg v letu je dovolj, da se Pokljuka iz pohodniškega prelevi v domovanje tekačev na smučeh in biatloncev. Ti lahko vse do konca marca nabirajo kondicijo, pilijo tehniko in merijo moči na več kot 30 kilometrov dolgih urejenih smučarsko-tekaških progah, ki povezujejo različne predele planote, od Rudnega polja do Javorniške planine. Pod mogočnimi bukvami in smrekami boste tako profesionalni tekači na smučeh kot rekreativci in začetniki našli izziv, ki vam bo pisan na kožo. V športnem centru poskrbijo tudi za tečaje teka in hoje na smučeh, potepe s krpljami in izposojo športne opreme. Za izposojo tekaških smuči boste odšteli 12, za komplet tekaške opreme pa 20 evrov na dan.

 

980x500 Pokljuka foto www4.bohinj
www.bohinj.si

68 km od Ljubljana Airport

Drsanje pred mestno hišo

Zimska romantika po pariško

V zimskih mesecih, predvsem decembra in januarja, drsališč v Parizu ne manjka. Na njih bolj ali manj dovršene spretnosti radi pokažejo domačini in turisti. K priljubljenosti drsališč prav gotovo doprinese tudi dejstvo, da je vstop nanje z izjemo morebitnega najema drsalk praviloma brezplačen.

Eno najbolj znanih je prav gotovo drsališče ob znamenitih Elizejskih poljanah; eno najslikovitejših pa je moč najti pred pariško mestno hišo. Je še kaj bolj romantičnega, kot da se toplo oblečeni znajdete lahkotno drseči po ledeni ploskvi, ki se razprostira pred veličastno zgradbo, držeč se za roko z vam drago osebo, medtem ko v mrzlem večernem zraku opojno diši po kuhanem vinu, v daljavi pa slišite zvonove manj kot deset minut hoda oddaljene znamenite katedrale Notre Dame? Pariz je resnično čaroben. Ko ga enkrat začutite, z vami ostane za vedno.

 

980x500 paris parisinfo foto4
www.parisinfo.com

32 km od Paris CDG Airport

Popotovanje z vlakom

S sopihajočim »ekspresom« mimo ledenikov

Za ogled marsikaterega kotička Švice ne boste našli boljšega načina, kot je popotovanje z vlakom. In teh je v deželi strmih pobočij, alpskih dolin, ledeniških jezer, čokoladnih dobrot, luknjastega sira, natančnih ur, priročnih žepnih nožkov in bančnih trezorjev toliko, da izbira res ni preprosta. A če že ni preprosta, naj bo vsaj legendarna – prav takšno je namreč popotovanje z znamenitim Ledeniškim ekspresom. Ime nekoliko ironično pritiče verjetno najpočasnejšemu ekspresnemu vlaku na svetu, ki 257 kilometrov dolgo pot med slovitim zimskim letoviščem St. Moritz (ali pa Davosom, kamor se razteza en krak železnice) in turističnim mestecem Zermatt prevozi v približno sedmih urah in pol. Medtem ko vlak sopiha po dolinah, vzdolž rek, mimo alpskih vrhov in prostranih gozdov, skozi soteske in predore ter prek kar 291 mostov, se popotniku ponuja dih jemajoč razgled, med drugim na eno najbolj znanih gora na svetu – mogočni Matterhorn.

 

980x500 st4.moritz foto glacier express
Glacier Express

213 km od Zurich Airport

Smučarski skoki v Garmisch-Partenkirchnu

Novoletno praznovanje malo drugače

V priljubljenem bavarskem zimskem športnem središču Garmisch-Partenkirchen bo, kot veleva tradicija, tudi v sezoni 2018/2019 najživahnejše zadnji dan starega in prvi dan novega leta. Takrat se bodo namreč na drugem od prizorišč turneje štirih skakalnic, bolj znane kot novoletna turneja, pomerili najboljši smučarski skakalci na svetu, spodbujalo pa jih bo več tisoč navijačev. Boste med njimi? Eno je za »orle« navijati iz udobja naslanjača, nekaj povsem drugega pa v živo in v družbi 25.000 ljudi. Vzdušje je nepopisno. 

 

980x500 garmisch4
Ingo Jensen, Vierschanzentiurnee

125 km od Munich Airport

Zimske radosti v Banskem

Doživite izkušnjo svetovnega pokala

Na severnem koncu bolgarskega gorovja Pirin, pretežni del katerega sodi pod zaščito Unescove svetovne naravne dediščine, leži Bansko, največji smučarski center ne le v Bolgariji, ampak tudi na Balkanu. Čeprav še zdaleč ni tako poznano in obiskano kot znamenita smučarska središča v Franciji, Švici ali Italiji, se bolgarsko letovišče vse pogosteje znajde na zemljevidu navdušencev nad belimi strminami. Med 990 in 2600 metri nadmorske višine se namreč razteza kar 70 kilometrov smučarskih prog, ki bodo po volji tako najbolj zahtevnim kot začetnikom. Naravna lega smučišča in dejstvo, da je na prav vseh smučarskih progah poskrbljeno tudi za umetno zasneževanje, zagotavljata dolgotrajno smuko od decembra do aprila ali celo maja. Obiskovalcev pa ne navdušujejo le proge, na katerih se za svetovni pokal merijo celo najboljši smučarji na svetu, ampak tudi balkanska domačnost, dobra hrana in zmerne cene.

 

980x500 bansko4
banskoblog.com

173 km od Sophia Airport

Vožnja s pasjo vprego v okolici Moskve

Ruska zima v pravem pomenu besede

Vožnje s pasjo vprego zlepa ne boste pozabili, še posebej če jo boste doživeli sredi ruske zime. Vlečni psi niso le skrbno izbrani, da ljubijo tek ter da so dovolj močni, vztrajni in učljivi, ampak so tudi vestno trenirani. Med njimi in vodnikom (musherjem) se splete posebna vez. Vodnik mora že po govorici telesa kosmatincev prepoznati, ali so pripravljeni na tek in koliko energije imajo, psi pa mu morajo zaupati in se odzvati na njegova povelja, ki so – za razliko od konjskih vpreg – zgolj glasovna, in sicer tako za priganjanje in zavijanje kot za zaviranje. Vožnja s pasjo vprego je edinstvena izkušnja, ki vas ne bo le poživila, ampak bo v vas zbudila razmišljanje o iskreni povezanosti med človekom in njegovim štirinožnim prijateljem.

 

980x500 moskva8
iStock

32 km od Moscow Airport