Adria Airways Logo Adria Airways

Allein in Amsterdam

Besedilo: Jure Marolt Fotografije: Jure Marolt

Idealni ustvarjalni pogoji. Majhna sobica v tretjem nadstropju visokega, a ozkega hotela, še manjša mizica s svetilko, pogled na mestni vrvež in ogromno cerkev, ki slehernega vsakih petnajst minut s svojim zvonjenjem predrami iz sanjarjenja. Vse to je Amsterdam v nedeljo zvečer, ko velika večina drugih svetovnih prestolnic že spi.

Na drugi strani ulici je famozen »Red light district«, kjer se lahko naužiješ nekaj ljubezni. Le nekaj metrov stran domača sirarna in vaflji.

Pred leti sva bila s prijateljem v nemškem Düsseldorfu na salonu karavanov. Zvečer sva povsem pomotoma zavila v nek skedenj, kjer je bila prava nemška žurka in šlager bend na odru je igral pesem »Allein in Amsterdam«. Sedaj, ko sem dejansko sam v Amsterdamu, imam občutek, da je to verjetno eden najboljših krajev, kjer lahko ostaneš sam. In čeprav je bila omenjena pesem nekoliko otožna, vsaj po taktu in ritmu sodeč, je Amsterdam vse prej kot to.

Adria Airways Amsterdam 1 min

Tukaj se ne počutim kot turist, ampak kot vitalen del množice, ki soustvarja to raznobarvno kuliso te skrivnostne metropole. Ljudje so prijazni in ti vedno pomagajo. Ker imam namreč orientacijo oslepelega noja in pogosteje zarinem glavo v zemljo kot dejansko sam najdem pot, ki je ne poznam, sem s pomočjo domačinov zelo hitro našel svojo malo sobico v samem osrčju mesta. Šele ko pomislim, da sem bil še pred nekaj urami v Novem mestu, dobim občutek, kako majhen je postal svet v zadnjih nekaj letih. Vse je na dosegu roke. Kar si zamislim zdaj, lahko udejanjim že čez nekaj minut. Brnik je pravzaprav smešno blizu. Nobenega presedanja in čakanja na tujih letališčih, kjer predstavlja vrhunec vsega, če se ti uspe povezati na tujejezični wi-fi, ki od tebe spet zahteva nekakšno potrditev ali certifikat, ti pa nimaš pojma, kaj naj bi to bilo.

Danes sem prehodil dobrih 22 kilometrov, nov osebni rekord s pametnim telefonom, ki zabeleži vsako mojo kalorijo, ki tako nesramno zapusti svojega gospodarja. Pešačil sem zato, ker sem si zaželel zaužiti Amsterdam, z vsemi njegovimi prednostmi in pomanjkljivostmi. Ob koncu dneva se mi zdi, da je tak kot tisti slaven špageti vestern Clinta Eastwooda, »The Good, the Bad & the Ugly«. Dober, grd in hudoben. Daleč največ je njegove dobre strani. Prečudovita arhitektura, prijaznost ljudi, barvita narava in dejstvo, da je to pravzaprav svet v malem. Njegov grd del pride do izraza predvsem zaradi smeti in vonja, ki zjutraj preplavi mesto, kar je seveda posledica še ene žurerske noči domačinov in turistov. Kot vsak, ki nekaj šteje, pa ima tudi Amsterdam v sebi nekaj zlega. Nekaj prepovedanega, nekaj takega, česar se še podzavest sramuje.

Adria Airways Amsterdam 2 min

Pred odhodom sem si prebral nekaj dejstev o mestu. Menda ni varno, če zvečer potuješ sam, ker si te lahko privoščijo roparji. Menda te včasih prodajalke ljubezni kar na silo zvlečejo v kabino, če si do njih preveč prijazen. Dejstvo pa je, da sem se mnogo bolj ogroženega počutil v študentskih dneh na kakšni žurki v ljubljanskem kafiču kot pa tu. Amsterdam ni grozljiv in še zdaleč ne preži na to, da te izkoristi. Kvečjemu obratno. Komaj čaka, da ti da čisto vse, kar nosi v sebi. In tega je resnično ogromno.

Ura je nekaj čez deset zvečer in sedim v svoji sobi. Pogled na kanal, na ljudi, na njihove raznobarvne dežnike. Če je kdo mislil, da dežne kaplje tukaj odženejo ljudi, se je pošteno motil. Življenje poteka tako kot vsak drug dan. Kot je ponedeljek enak petku, je tudi sonce enako dežju. Mesta nič ne zmoti, ampak s polnimi pljuči diha naprej.

Moj prvi obisk Amsterdama je bil osredotočen na njegovo jedro. Na njegove ljudi in zgodbe, ki jih piše. Ne le, da bi tukaj lahko preživel teden, dva ali tri, tu bi človek dejansko lahko živel. Ker ponuja čisto vse, kar od svetovnih metropol pričakuješ. Če si želiš naravo, greš v enega izmed mnogih parkov. Ti so skriti po vsem mestnem jedru. Če si želiš mestnega vrveža, ga dobiš ob glavni tramvajski povezavi. Če si želiš nakupovanja, imaš tu cele ulice, ki so namenjene vsem vrstam nakupovalcev in vsem žepom. Če si želiš pristno domače, to dobiš na tržnici. Da o kulturnem utripu mesta sploh ne izgubljam besed. Vsakih nekaj metrov v centru je drug muzej.

Ljudje smo taki, da si ponavadi povsem brez potrebe zakompliciramo življenje. Če greš z avtom, prideš v Amsterdam v slabih trinajstih urah, in to brez postankov. Jaz sem potreboval od domačega praga do letališča Schiphol dobre tri ure. In nič ne cenim bolj od tega, da sem lahko v obe smeri »prišparal« skoraj cel dan, ki sem ga potem lahko preživel z družino.

Adria Airways Amsterdam 3 min

Pod oknom so pravkar začeli prepevati. Verjetno že imajo razlog za to. Ali, še boljše, je zadosten razlog že to, da so ravno v tem trenutku v ravno tem čudovitem kraju. Včeraj me je nekaj pred sedmo zjutraj zbudil možak, ki je na pločniku na ves glas vpil »I like you, Amsterdam!« Razumem ga, zato mu tudi zgodnje budilke ne morem zameriti. Kot mi je dejal brat, ki me je pospremil na pot do brniškega letališča: »V Amsterdamu se pa res ne spi.« Prav ima. To je tukaj največja izguba časa. To mesto nikoli ne spi. In od njega se je skoraj nemogoče posloviti.

Adria Airways Amsterdam 4 min