Adria Airways Logo Adria Airways

Amsterdam

Besedilo: Aleksandra Dragan Fotografije: Dean Dubokovič

Dnevi odprtih vrtov v Amsterdamu bodo od 17.-19.junija 2016.

Energija vrtov me je za nekaj trenutkov zanesla v preteklost. Hiše, zgrajene nekaj sto let in več nazaj, so ohranile izgled, kakršen je bil takrat. Na bogatem pohištvu in mizah, ki so bili prave muzejske vrednosti, so se bohotili stari pribori, skodelice za čaj, marsikje je stal v kotu kamin. Z malo domišljije je bilo možno videti ljudi, kako ob popoldanskem počitku razpravljajo, kakšna opravila jih čakajo ta dan, in v ozadju na vrtu je bilo moč slišati nedolžen otroški smeh in igranje … Celo iz kuhinje je prihajal vonj po domači peki!

Zares nekaj čisto drugačnega od tistega, kar je bilo možno videti na pisanih amsterdamskih ulicah.

Rdeča nit odprtih vrtov v času mojega obiska je bilo oblikovanje. Te vrtove so namreč oblikovali poznani amsterdamski umetniki in oblikovalci, kot so: Mien Ruys, Arend Jan van der Horst in Piet Oudilf, Saskia Albrecht, Robert Broekema, Michael van Gestel ter Els Proost. Vsaka cvetlica, grm in trava so dobili svoje mesto v poplavi zelenja, spretno pa so se med vsem rastlinjem skrivale različne klopi in mize, ki so obiskovalce vabile, da si na njih odpočijejo in se prepustijo užitkom, ki jih je ponujal pogled na te čudovite vrtove. Vrtovi zaradi svoje skritosti nudijo tudi pobeg od silnega amsterdamskega prometa in značilnih amsterdamskih tramvajev. 

Posebna zgodba pa je prav gotovo Begijnhof, eno izmed najstarejših dvorišč v Amsterdamu.

Vstop je prost, edino pravilo, ki ga moramo upoštevati, je to, da smo pri ogledu tiho, saj je zganjanje kakršnega koli hrupa strogo prepovedano. Beginjhof je bilo nekoč prebivališče samskih in pobožnih žensk, ki so se okoli leta 1150 združile z namenom pomagati bolnim. Niso bile nune, prav tako niso naredile nikakršne zaobljube in so se kasneje lahko tudi poročile. Zanimivo je, da tu še vedno po toliko letih živijo samske ženske. Vhod na to čudovito dvorišče poteka skozi ozek prehod, na koncu katerega se nahaja skrbno urejen vrt, obkrožen s hišami. In ravno tu stoji nastarejša ohranjena lesena hiša v Amsterdamu Het Houten Huis iz leta 1420. V čistem miru in tišini.

Adria Airways Amsterdam 2 min2

Torej, Amsterdam ni le mesto divje zabave, seksa in marihuane, kot se včasih komu zapiše, pač pa je pravi raj za vse, željne pisane umetnosti in bogate kulturne dediščine. Mesto raznolikosti, kjer se skriva več kot 50 muzejev in kjer zagotovo ne boste mogli mimo slavnega Rijksmuseuma, Van Gogh muzeja in muzeja moderne umetnosti Stedelijk. In tu se zgodba še ne konča – celo en del mesta se imenuje Muzejska četrt. Tu so muzeji: Madame Tussauds, Muzej Biblije, Muzej Nemo, na strehi katerega se razprostira sončna terasa in nad katerim bodo najbolj navdušeni otroci, pa tudi muzej Heineken in muzeji, brez katerih Amsterdam ne bi bil to, kar je: Muzej seksa, erotike, hašiša in mučilnih naprav. Izbor je neverjeten, naravnost fascinanten, in nedvomno bo vsak našel nekaj zase v umetnostni ponudbi mesta, Jaz sem našla, vrtove namreč. 

Enkrat na leto meščani Amsterdama odprejo vrata svojih drugače tako skrivnostnih vrtov in povabijo naključne obiskovalce, da si jih ogledajo in še več, da se z njimi družijo ob dobrotah, ki jih pripravijo sami. Tisto leto, ko sem sama obiskala Amsterdam, je bilo moč občudovati 25 vrtov. Vsi so si bili na nek način podobni, pa vendar je bil vsak inviduum zase.

Adria Airways Amsterdam 1 min3