Adria Airways Logo Adria Airways

Ana Celjska 600 let pozneje

Besedilo: Julija Somrak Fotografije: Pokrajinski muzej Celje, Univerzitetna knjižnica v Vilni, Turistično in kulturno društvo Celje, osebni arhiv Maje Lukanc

Z zgodbo o Ani Celjski za začetek lahko porušimo stereotip, da je najpomembneje biti prvi oz. prva ali da prvi oz. prve poberejo vso smetano. Ste že slišali za prvo Celjanko s kraljevskim nazivom? Priznam, tudi sama sem ob prvem srečanju z Ano Celjsko pridno brskala po spletu, saj mi brskanje po spominu ni kaj veliko pomagalo.

Adria Airways Ana Celjska1 min

Ano Celjsko sem začela spoznavati v pogovoru z Majo Lukanc, ki ji je namenila osrednje mesto v svoji diplomski nalogi. Vsebina te je povzeta tudi v dvojezični knjigi Ana Celjska/Anna Cylejska (avtoric Maje Lukanc in Rolande Fugger Germadnik). Maja je za Ano prvič slišala na predavanjih v prvem letniku študija na Filozofski fakulteti, nekaj let kasneje pa sta se njuni poti spetkrižali. Med Majinim brskanjem po srednjeveških vezeh med Slovenijo in Litvo jo je prijateljica Litovka opozorila na Ano Celjsko, in Maja je kmalu ugotovila, da ta povezuje predvsem slovensko in poljsko zgodovino.

Maja o Ani

Čeprav je sprva kazalo, da Ana za seboj ni pustila veliko sledi, je zgodovinarki Maji uspelo dodati v mozaično podobo Ane Celjske kar nekaj kamenčkov. Poleg desetih ohranjenih Aninih pisem jo je najbolj presenetilo dejstvo, da se je ohranilo precej seznamov dnevno nabavljene hrane za kraljevi dvor, ki jih je našla v računskih knjigah poljskega dvora. Če smem potegniti nekoliko posplošeno vzporednico s sodobnostjo, je to skoraj tako, kot če bi brskali po Aninem profilu na omrežju Instagram, seveda, če bi na njem objavljala svoje jedilnike.

Adria Airways Ana Celjska2 min

Maja upa, da bodo tudi njena dognanja pripomogla k prepoznavanju položaja Ane Celjske kot prve kraljice iz rodbine grofov Celjskih, saj je ta s svojo povezavo s poljsko kraljevino ključno vplivala na ugled in vpliv Celjskih. Tako poznavanje žensk iz celjske rodbine ne bo omejeno le na Barbaro Celjsko, Anino precej bolj znano sorodnico, rimsko-nemško cesarico ter nemško, ogrsko in češko kraljico.

Ana Celjska kot deklica

Ana Celjska se je rodila med letoma 1380 in 1388. Kot starša sta v njenem “rosjtnem listu ” zabeležena Ana Poljska (hči poljskega kralja iz dinastije Piastov) in Viljem Celjski. O dolgotrajni družinski sreči bi težko govorili, saj je oče Viljem umrl jeseni 1392 na Dunaju, njegova vdova in mama bodoče kraljice pa se je kmalu zatem znova poročila.

Adria Airways Ana Celjska3 min

Ana Celjska je tako pristala pod okriljem Hermana II.; čas, ki je sledil, pa je bil zanjo tudi eden prvih izzivov. Poljska poljudnozgodovinska literatura navaja, da je bila varovanka Ana Celjska med bivanjem na celjskem dvoru zapostavljena, toda oporoka Hermana II. priča o nasprotnem.

Herman II. je v svoji oporoki varovanko Ano imenoval “Andlein” oz. Anica.

Ani naj bi po omenjenem dokumentu ob poroki pripadala dota v vrednosti 20.000 guldnov, znesek, ki ga do takrat ni prejela še nobena celjska grofica. Vsoto bi lahko primerjali z današnjim letnim zaslužkom kakšne od najbolje plačanih igralk sveta. In teh 20.000 guldnov je takrat gotovo zamikalo marsikaterega mogočega ženina, zlasti če upoštevamo še Anino piastovsko poreklo. Zato ni prav nič presenetljivo, da je svoje sle kot snubce k Ani leta 1400 poslal poljski kralj.

Možitev na Poljsko

Drugi zakon Vladislava II. Jagelonskega in prvi Ane Celjske je baje s solzami blagoslovil Herman II. že med snubitvijo, navdušeno nad njim pa je bilo tudi krakovsko meščanstvo. Ti so sprejeli Ano kot potomko poljske dinastije Piastov in zato upravičeno dedinjo poljskega prestola.

Adria Airways Ana Celjska4 min

Nekaj rumenega zgodovinopisja najdemo že v omenjenem obdobju. Dejstvo namreč je, da je od Aninega prihoda v Krakov do poroke minilo pol leta, kar nekateri viri pripisujejo njenemu neznanju poljskega jezika, pa tudi pomanjkljivi privlačnosti, ki naj bi za kratek čas ohladila poljskega kraljevega snubca. Verjetneje pa gre za preplet različnih okoliščin.

29. januar 1402

Poročnega slavja so se udeležili vsi, ki so takrat kaj veljali – kraljevi dvor in visoki gostje iz različnih dežel. Kraljevo ljubezen pa je zaznamovalo njegovo ljubosumje, ki je doživelo vrhunec, ko je postala očitna Anina nosečnost. Ženi je očital aferi z dvema vitezoma, znano pa je, da je bil Jagelonec nezaupljiv tudi do drugih dveh svojih soprog. Poročil se je namreč kar štirikrat, zakon z Ano Celjsko je bil drugi.

Ko je Vladislav II. Jagelo Ano obtožil prešuštva, je padel v nemilost pri ljudeh.

Jadviga, njuna edinka, se je rodila leta 1408 in je bila 5 let kasneje še kot deklica razglašena za dedinjo poljskega kraljestva.

Ana na očeh javnosti

Ana Celjska je bila kot poljska kraljica gotovo navzoča na različnih javnih dogodkih, kljub temu pa je zaradi pomanjkanja virov težko ugotoviti njeno javno vlogo, ki jo večinoma opisujejo kot skromno. Zato zbuja toliko več pozornosti zaznamek, v katerem je neki pruski letopisec Ano označil za “nasprotnico nemškega viteškega reda”, ki je v vojno spravila kralja in Poljsko. Oznako naj bi si prislužila s pismom, ki ga je napisala za koncil v Kostanci in v njem kljub siceršnji naklonjenosti pokristranjevanju obsodila nasilno vedenje križnikov. Pruski letopisec je omembo Ane Celjske zaključil z mislijo, da je njena zgodnja smrt redu prihranila še več neprijetnosti.

Adria Airways Ana Celjska5 min

Ana Celjska je umrla 20. ali 21. marca 1416 in bila z vsemi častmi pokopana v krakovskem gradu. 600 let kasneje lahko z novimi, svežimi zgodovinarskimi pristopi ugotavljamo, da nas bo morda presenetila še s kakšno podrobnostjo iz svojega življenja. Tudi postavitev spominske plošče v krakovski katedrali in slovesnost, ki so jo tam pripravili Turistično in kulturno društvo Celje s sodelovanjem Škofije Celje in Pokrajinskega muzeja Celje, ter pod pokroviteljstvom Mo Celje in Veleposlaništva RS na Poljskem, utegneta spodbuditi še koga k raziskovanju življenja te celjske plemkinje.