Adria Airways Logo Adria Airways

Baklava

Fotografije: iStock

Tokrat vam predstavljamo sarajevsko baklavo, tipično jed bosanske kuhinje in kultno sladico, ki je na Balkanskem polotoku obvezna sopotnica velikih praznovanj. Za povsem pravo baklavo bo potrebno zavihati rokave že kakšen dan pred postrežbo, saj gospodinje pravijo, da je baklava tako okusnejša.

Baklava 980x400

Sestavine:

  • 1 kg jufke*

  • 1 kg mletih orehov
  • 200 g sladkorja
  • 250 g tirita**
  • 250 g masla
  • ½ l olja

 

Preliv:

  • Agra (1 kg sladkorja, voda, rezine ene limone)

 

*Jufka je tanko valjano testo, ki ga gospodinje dolgo sušijo na prtih, vi pa čas lahko prihranite tako, da kupite listnato testo.

** Tirit pripravite tako, da zmešate 100 g masla, 2 rumenjaka in 250 g ostre moke. Sestavine zmešate kakor za testo, ga svaljkate med rokami, nato pa pustite, da se posuši na soncu.

 

Postopek:

Pečico segrejte na 25O °C. Medtem zmešajte sladkor in orehe, mešanici pa primešajte tirit. Zavrite olje in maslo. Ob tem pobirajte peno, ki se nabere na vrhu zmesi. Testo razrežite na enake dele, da dobite več plasti.


Pekač naoljite in dno prekrijte s 4–5 listi testa. Posipajte z mešanico orehov in sladkorja ter ponavljajte postopek, ob tem pa ne pozabite vsake plasti premazati z mešanico masla in olja. Baklavo razrežite, še preden gre v pečico, in sicer poljubno; na trikotnike, rombe ali kvadrate. Nato baklavo pokrijte še z dodatnimi tremi listi testa, da jo zaščitite, tako se ne bo preveč zapekla. Pecite 10 minut na 250 °C, nato še uro in pol na 150 °C. Pečeno baklavo prelijte z agro.

Ali ste vedeli, da baklava prvotno izvira iz Asirije? Tej slaščici pa je posvečen 17. november, ki velja za mednarodni dan baklave.

Baklava 980x500