Adria Airways Logo Adria Airways

Blejska kremna rezina

Fotografije: iStock

Le ena je prava, ena in edina, simbol blejske kulinarike – uradno zaščitena kot originalna blejska kremna rezina, po domače pa kar kremšnita. Sladka in slastna kraljica slaščic letos praznuje 65 let. Zlato zapečena podloga iz listnatega testa, vaniljeva krema, ki pričara nebeški okus, popolno stepena sladka smetana in na vrhu ponovno hrustljavo listnato testo, nežno prekrito s sladkorjem v prahu. Preberite, kako jo lahko pripravite in se posladkate v dobri družbi ali pa kar sami.

kremsnita 980x400

Sestavine:

  • 500 g listnatega testa

KREMA:

 

  • 220 g moke 
  • 350 g sladkorja
  • 7 jajc
  • 1,5 l mleka
  • 5 dcl sladke smetane 
  • sok 1 limone 
  • 3 žlice ruma
  • 1 vaniljev sladkor 


POSIP:

  • sladkor v prahu


Postopek:

Testo razvaljamo za kakšen centimeter širše od velikosti pekača, saj se bo med peko nekoliko skrčilo. Položimo ga na večji pekač brez robov ter prepikamo z vilicami, da se testo ne napihne. Pečemo ga 10–15 minut na 200 °C, da se zlato rjavo zapeče.

*Pekač z robovi, v katerem bodo kremne rezne, naj bo v velikosti 35 x 25 x 7 cm.
Na dno pekača položimo prvo plast pečenega testa.

Ali ste vedeli? V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so ob koncu tedna na Bledu za turiste spekli okoli 6 tisoč kremnih rezin.

Za nebeško vaniljevo kremo v večji posodi pristavimo in zavremo mleko. Penasto umešamo 170 g sladkorja in rumenjake. Dodamo malo vročega mleka, vaniljev sladkor, limonin sok in rum, nato med nenehnim stepanjem postopoma dodajamo moko.  Ostalemu mleku med stepanjem prilijemo jajčno zmes, jo med nenehnim stepanjem zavremo in kuhamo 15 minut, da dobimo gosto slaščičarsko kremo. Beljake in preostali sladkor stepemo v čvrst beljakov sneg, ki ga na koncu primešamo jajčni kremi.

Na prvo plast testa vlijemo kremo, jo enakomerno porazdelimo po pekaču in postavimo na stran, da se ohladi. Ko je zmes ohlajena, dodamo stepeno smetano ter pokrijemo z drugo plastjo pečenega testa.

Ali ste vedeli, kako preverimo svežino kremne rezne? Ko zabodemo vilico v skorjico, se mora slišati pok.

kremsnita2 980x500