Adria Airways Logo Adria Airways

Bruselj

Fotografije: iStock, EmDee

Lepoto Bruslja definirajo prepleti ozkih tlakovanih ulic in širokih avenij, starih zgodovinskih palač in sodobnih zgradb, živahnega vrveža in mirnih parkov. Ponuja tudi neverjetnih več kot 100 muzejev in galerij, seveda pa moramo omeniti še dve prav posebni znamenitosti: čokolado in pivo.

#1 Grand-Place, Veliki trg

Osrednji trg, ki ga obkrožajo številne baročne in gotske cehovske stavbe ter mestna in kraljevska hiša, je zaradi svoje lepote pod Unescovo zaščito. Vsaki dve leti ga sredi avgusta za nekaj dni prekrijejo s čarobno preprogo iz več kot 600.000 begonij, med letom pa je na njem cvetna tržnica. Ni naključje, da je bil izbran za najlepšega na svetu.

bruselj980

#2 Manneken pis

Streljaj od Velikega trga stoji majhen bronast kip golega dečka, ki lula v fontano. Kip je bil večkrat ukraden, poškodovan in zamenjan, prejšnje verzije in tudi original sedanje so na ogled v Mestnem muzeju, kjer hranijo tudi številne kostume, v katere ga ogrnejo ob različnih priložnostih.

manneken pis 980

#3 Muzej Hergé

Avtor stripov o Tintinu, Georges Remi - Hergé, in njegovi junaki imajo svoj muzej v mestu Louvain-la-Neuve, slabo uro vožnje z vlakom iz Bruslja. V treh nadstropjih je devet sob s stalnimi in občasnimi razstavami, ki vas na zabaven in zanimiv način sprehodijo skozi življenje avtorja in njegovih slavnih likov.

muzej herge 980