Adria Airways Logo Adria Airways

Črni Peter, ki otrokom darila nosi

Besedilo: Katja Golob Fotografije: Shutterstock

17. novembra so se kot vsako leto doslej ulice in kanali Amsterdama napolnili z množicami ljudi, da bi pričakali prihod svetega Miklavža in njegovega živahnega spremstva – pomočnike z imenom Črni Peter (Zwarte Piet).

Adria Airways Amsterdam december 1 min

Miklavž po legendi prispe iz Španije s parnikom, nato pa na kopnem zajaha konja, imenovanega »Danes slabo vreme« (SlechtWeerVandaag), in skupaj s pomočniki začne svoj daritveni pohod po deželi. Medtem bere iz velike knjige, kjer piše, kateri otroci so bili vse leto pridni in kateri ne. Pridne je seveda treba nagraditi, poredne pa stlačiti v vrečo za krompir in odpeljati s seboj nazaj v Španijo. Ker dela ni malo, mora imeti Miklavž svoje pomočnike, Črne Petre, med katerimi ima vsak svojo dolžnost ali lastnost – tako kot palčki pri Sneguljčici, le s to razliko, da so oblečeni v pisana oblačila, črna kot noč; nosijo črne kodraste lasulje in zlate uhane v ušesih ter z velikimi rdečimi ustnicami pokajo šale, plešejo in izvajajo trike. Miklavžu pomagajo razdeliti darila, skrbijo za njegovega konja in so namesto njega hudi na otroke, tako kot parkeljni, ki strašijo pri nas. 

Pravzaprav od parkeljnov do Črnega Petra niti ni tako daleč, saj v legendah iz 19. stoletja sveti Nikolaj (Miklavž) deluje skupaj s hudičem – ta je na miklavževo njegov pomočnik in kot  mešanico španskega sužnja z arabskim pridihom ga je leta 1845 v svoji knjigi prvi opisal Jan Schenkman. Do leta 1920 so zanj krožila različna poimenovanja, nato pa se je uveljavilo ime Črni Peter, ki je vse do danes velik prijatelj otrok in izjemno priljubljen lik, čeprav jim skozi dimnik celo leto prisluškuje, ali so pridni ali ne. 

Miklavževo, večer med petim in šestim decembrom, je eno najbolj priljubljenih praznovanj na Nizozemskem, a že tedne prej se otroci s pomočjo odraslih pripravljajo na prihod darovalca.

Vsako leto postavijo v noči pred praznikom na kamin ali pred vrata cokle, v katerih so darovi za Miklavža, njegovega konja in Črnega Petra: malo slame in korenja, sladkorček, lahko pa tudi kakšno pivo, če jim pri tem svetujejo starši. In če gre vse po sreči, naslednje jutro darovi izginejo, na njihovem mestu pa ostanejo darila, ki jih je otrokom prinesel Miklavž. Obdarujejo se tudi odrasli – ti med praznovanjem pogosto na glas prebirajo šaljive in žgečkljive pesmi, ki naj bi jih podpisal Črni Peter ali pa celo sam Miklavž.

Adria Airways Amsterdam december 2 min

Tradicija, ki potrebuje spremembo?

Čeprav je Črni Peter za večino Nizozemcev že skoraj 200 let obvezno Miklavževo spremstvo, se v zadnjem času okoli njegove podobe krešejo številne polemike. Ni jih malo, ki mislijo, da je Črni Peter ostanek sužnjelastniškega pogleda na svet in zatiranja črne rase, zato naj bi bila njegova podoba (črna polt, skodrani lasje, velike ustnice) žaljiva. Stvari so se zaostrile, ko so se v raziskovanje žaljivih lastnosti Črnega Petra vključili tudi Združeni narodi z Visoko komisijo za človekove pravice: na nizozemsko vlado so naslovili pismo, v katerem pričakujejo pojasnila na pritožbe, ki jih dobivajo, še sploh, ker naj bi UNESCO praznovanje Miklavža v spremstvu Črnega Petra uvrstil na svoj seznam zaščitene kulturne dediščine. Nizozemski odposlanec v ZN je v osebnem pismu odgovoril, da njihovo praznovanje nima nobenih načrtov z UNESCOM, in poudaril, da gre za tradicionalno otroško praznovanje, pri katerem je Črni Peter domišljijsko bitje, ki deli darila. Nizozemski ministrski predsednik, Mark Rutte, pa je izjavil, da je Črni Peter pač črn in da ne gre za stvar vlade, temveč družbenega konsenza.

In Nizozemci? Kljub vsem pritožbam, ki naraščajo iz leta v leto, lani so dosegle število 200, se večina zaveda kočljivosti podobe Črnega Petra, vendarle zavrača trditve, da gre za rasizem. Javno mnenje zagovarja tradicijo, na družabnem omrežju Facebook je bila ustanovljena celo skupina v podporo Črnemu Petru, imenovana Pietition, ki je v nekaj dneh zbrala več kot dva milijona všečkov. A spremembe se vseeno dogajajo: Črni Peter je zdaj lahko tudi nekdo z mavrično obarvanim obrazom ali vijoličnimi lasmi, pomembno je le, da pride in otrokom prinese darove.

 

Adria In-Flight Magazine, dec/jan 2013/14