Adria Airways Logo Adria Airways

Dalmatinska orada v soli

Fotografije: iStock

Ob vsakem potovanju prinesemo s seboj vrsto novih vtisov in spominov. Vendar pa izkušeni popotniki pravijo, da je pomemben del izkušnje tuje kulture tudi kulinarika, zato na svoj seznam stvari, ki jih je na potovanju nujno preizkusiti, obvezno umestijo okušanje lokalnih jedi in specialitet.

Katere so tiste jedi, ki so najbolj značilne za posamezno destinacijo? Tokrat vam predstavljamo orado v soli, tipično jed dalmatinske kuhinje. Okusite jo lahko v Dubrovniku ali na Braču, kamor lahko odslej potujete z nami, ali pa se priprave lotite kar doma in si tako pričarate duh Mediterana.

oreda980

Recept: Dalmatinska orada v soli

Sestavine:

  • 2 očiščeni oradi (uporabite lahko tudi drugo vrsto ribe)  Namig: rez na trebuhu naj bo čim manjši
  • 1–2 kg grobe soli
  • 4 beljaki
  • oljčno olje

 

Postopek: Dno večjega pekača prekrijte z 1-centimetrskim slojem grobe soli. Nanj položite ribe. Stepite beljake in jih umešajte v preostanek soli, s katerim v celoti prekrijete ribe. Pečete 45 min na 190 stopinj C. Ko končate s peko, razbijte solni kalup in postrezite.

Nasvet: poleg orade v soli odlično prija kuhan krompir z blitvo.

 

Ali ste vedeli, da je bila leta 2013 mediteranska dieta, katere del je tudi dalmatinska kuhinja, uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine?