Adria Airways Logo Adria Airways

Dödoli, cϋcki, bograč, bujta repa in gibanica – Prekmurje v Ljubljani

Besedilo: Tina Keber Fotografije: Andrej Jerman Blažič

Slovenija ima zelo raznoliko pokrajino. Kljub majhni površini se tu prepletajo alpski in kraški svet ter obmorski in gričevnat svet, ki vodi vse do panonske ravnice na skrajnem severovzhodu. V prav vsaki pokrajini je moč najti svojevrstno kulinariko, ki poskrbi za okusnejše raziskovanje naše žepne državice. Večino tradicionalnih specialitet z vseh koncev Slovenije pa je najdemo tudi v Ljubljani.

adria airways guejzina 980x400 min

Ester je tista Prekmurka, ki je panonsko kuhinjo pripeljala v prestolnico. Njene sanje so bile, da omogoči pokušino prekmurskih dobrot tudi tistim, ki v njene rodne konce ne zaidejo, in da njihova prekmurska gibanica postane prav tako znana in zaželena kot blejska kremna rezina. To ji prav dobro uspeva, saj obiskovalci Ljubljane radi obiščejo njeno restavracijo Gϋjžina v starem mestnem jedru. Kuhar, ki je prav tako Prekmurec, goste razvaja s tradicionalnimi jedmi, kot so bograč, bujta repa in dödoli – to so krompirjevi žganci, ki jih pripravljajo s kislo smetano in čebulo. Mesoljubcem postrežejo s prekajenimi gosjimi prsmi z grahom in hrenom ali pa svinjskim filejem, flambiranem v šnopcu, ter narezki s prekajenimi mesninami, prekmursko tunko in zaseko. Imajo tudi domače njoke z bučnim pestom – cϋcki jim pravijo, in kumarice v mleku za solato. Za posladek pa spečejo najbolj znano prekmursko sladico – gibanico ali postrežejo s sladoledom z bučnim oljem. Sladice, med, bučno olje – tudi hladno stiskano – in vina iz njihovega vinorodnega okoliša je mogoče kupiti tudi za domov.