Adria Airways Logo Adria Airways

Enkrat stevardesa, zmeraj stevardesa

Besedilo: Adria Airways Fotografije: Urša Klajder in Sašo Kovačič

To so besede, ki jih pogosto izreče Adrijana – članica kabinskega osebja, ki s svojo nalezljivo dobro voljo razveseljuje vse v svoji bližini. Rek, ki ga rada pove, zanjo še kako velja.

Adria Airways stevardesa1

Začelo se je z željo po letenju …

Adrijana Šelj je v Adrii zaposlena že skoraj tri desetletja. Študentko anglistike in sociologije kulture je v letalsko družbo pripeljalo veselje do dela z ljudmi, potovanj, predvsem pa želja po letenju. Lahko bi rekli tudi želja po občutku svobode, ki ga poznajo vsi, ki radi letijo; tudi tisti, ki so nad oblaki »zgolj« v potniški kabini.

Prvih deset delovnih let je Adrijana v Adrii Airways preživela v letalu. Kot članica kabinskega osebja je delo stevardese opravljala na različnih tipih letal, izšolala pa se je tudi za vodjo kabinskega osebja v posadki. Poklic je opravljala z veseljem, dokler ni v njeno življenje vstopil mali nadobudnež. Delovno mesto nad oblaki, ki ne pozna časovne predvidljivosti, je postalo za mlado mamico prezahtevno, zato ga je zamenjala za delo na trdnih tleh.

… in nadaljevalo v pisarni

Ko je zaprosila za delo v pisarni, da bi lahko preživela čim več časa s sinom, še ni vedela, da novo delo ni take vrste, ki bi potekalo v običajnem delovnem ritmu od 8. do 16. ure. To ji je sicer povzročilo nekaj novih logističnih izzivov, vseeno pa ji je delovno mesto strokovnega sodelavca v Oddelku korporativnega komuniciranja prinašalo veliko zadovoljstva in osebnega izpolnjevanja. Vloga PR-ovke je bila namreč Adrijani, taki, kot je - komunikativni, družabni, vedno nasmejani -, pisana na kožo. V povsem novih okoliščinah se je dobro znašla, in ko jo boste zdaj spet srečali v katerem od Adrjinih letal, kamor se je vrnila, vam bo pritrdila, da je bila to dobra šola, ki ji je za marsikaj odprla oči. Seznanila se je s številnimi podrobnostimi delovanja sodobne letalske družbe. Hvaležna je, da je spoznala, kaj vse mora biti postorjeno, preden je letalo pripravljeno na vzlet, in koliko služb je skritih v ozadju in nevidnih očem potnikov, so pa nujno potrebne za varno in kakovostno opravljene storitve letalskih prevozov.

Adria Airways stevardesa2

Adrijana se rada spominja, kaj vse so bile njene dolžnosti v okviru korporativnega komuniciranja, posebej dragoceno je bilo zanjo sodelovanje s kolegi na mednarodnem področju. Na rednih letnih srečanjih kolegov iz drugih letalskih družb v okviru Združenja Star Alliance pa so poleg reševanja strokovnih vprašanj vedno našli čas tudi za druženje in prijetne trenutke.

Med nalogami, ki so ji ostale v lepem spominu, je tudi delo z otroki. Manjše, malo večje otroke pa tudi odrasle obiskovalce je vodila po ljubljanskem letališču in v letala ter jim predstavljala Adrio in letališke službe.

Dovoljenje imate za vzlet

Zaokroženo celoto svojega dela vidi Adrijana zdaj v dogodku iz leta 2010, ko je Adria praznovala petdesetletnico obstoja. Takrat so v skupnem projektu sodelovanja Adrie z Muzejem novejše zgodovine Slovenije pripravili razstavo »Adria 50, dovoljenje imate za vzlet«. Razstava je požela veliko zanimanja tudi v javnosti, med zaposlenimi v Adrii pa oživila marsikateri spomin. Adrijana pravi, da je bil eden njenih večjih uspehov to, da je uspela pred fotografski objektiv pripeljati »dekleta« iz prve izšolane skupine stevardes za novo zgodovinsko fotografijo.

Po desetih letih »zemeljskih« izzivov se je Adrijana odločila, da se vrne med letalsko osebje. »Enkrat stevardesa, zmeraj stevardesa,« pravi v smehu. Še enkrat je opravila vse šolanje, potrebno za pridobitev licence člana kabinskega osebja in se spet vrnila »nad oblake«.

Adria Airways stevardesa3

Knjige, potovanja, glasba

Adrijana je ob letenju uspela dokončati študij in prevesti nekaj del iz angleščine v slovenščino. Je namreč diplomirana prevajalka.

Ljubezni do potovanj se je nalezla od svoje mame. V življenju je prepotovala že skoraj vse celine. Najbolj sta ji prirasli k srcu Tajska, kjer se je v Templju ležečega Bude (Wat Po) naučila tajske masaže, in Brazilija, kjer so jo navdušili ljudje s svojo sproščenostjo in občutkom za glasbo.

Občutek za glasbo ima tudi Adrijana, posebej pri srcu sta ji džez in klasika. Rada poje in pleše. Ko so leta 2006 predstavniki Združenja Star Alliance pozvali letalske družbe članice, naj v svojih vrstah poiščejo talentirane zaposlene, ki bi nastopili na dogodku Združenja ob odprtju prvega skupnega terminala za sprejem in odpravo potnikov na letališču Tokio - Narita, je Adrijana s sodelavci za to priložnost ustanovila folklorno skupino. Ker je bilo zaželeno, da sta glasba ali ples odraz kulturne dediščine okolja, iz katerega letalska družba prihaja, so na Japonsko odpotovali v nošah različnih slovenskih pokrajin. Adrijana pravi, da je bilo veličastno doživeti vso kulturno raznolikost članic, povezanih v Združenju.

Petje in tek za sprostitev

Septembra letos se je Adrijana pridružila Vokalnemu ansamblu Reunion iz Solkana, ki ga vodi zborovodja in skladatelj Radovan Kokošar. Mešani pevski zbor, po številu pevk in pevcev zagotovo med največjimi v Sloveniji, deluje poldrugo leto, a se kljub temu lahko pohvali s številnimi dosežki. Posebej ponosni so na sodelovanje z Vladom Kreslinom; bili so gostje na njegovem koncertu v Križankah v okviru Festivala Ljubljana in na obeh decembrskih koncertih, ki jih že tradicionalno prireja v Cankarjevem domu. Z njim so zapeli tudi v amfiteatru gradu Kromberk, kjer se jim je pridružil še Big band Nova. Posneli so tudi spremljevalni vokal za tri skladbe na Kreslinovi zgoščenki »Če bi midva se kdaj srečala«. Priložnostno so zapeli tudi s kantavtorjem in poustvarjalcem istrske glasbene kulturne dediščine Rudijem Bučarjem. Adrijana v zboru poje sopran, petje pa ji, kot pravi, po napornih delovnih dneh vrača energijo.

Adria Airways stevardesa4

Poleg tega najde Adrijana sprostitev tudi v športu. Ob koncu osnovne šole se je začela ukvarjati s tekom in še ni odnehala. Po dobrih tridesetih letih je dvakrat pretekla desetko na Ljubljanskem maratonu. Čeprav je tak tek prav posebno adrenalinsko doživetje, raje spet teče po starem: sama zase in po mehkih tleh v svojem, lahkotnejšem ritmu.