Adria Airways Logo Adria Airways

Hamburg - ko si zaželiš, da bi službena pot trajala dlje

Besedilo: Nina Kogej Fotografije: Nina Kogej, Elbphilharmonie

Nina potuje je blog o potovanjih, potopisih in popotniških nasvetih ter namigih. Avtorica Nina Kogej pravi, da ima najraje potovanja v lastni režiji, saj lahko tako odkrije tisto pravo sliko obiskane države.

Pogled na levo, pogled na desno … Okoli mene so se visoko v nebo dvigovale mogočne opečnate zgradbe, ki so z vsakim novim korakom sprožale val navdušenja. Nikoli si nisem mislila, da me bo drugo največje mesto v Nemčiji, kjer je doma stroga poslovna disciplina, tako navdušilo. V trenutku mi je postalo žal, da sem imela za Hamburg na voljo zgolj 24 ur časa.

hamburg980

Reka Elba je skozi stoletja izoblikovala današnjo podobo mesta Hamburg in s tem na nek način diktirala njegov gospodarski ter industrijski razvoj. Z ladjedelnico ter kasneje pristaniščem, ki je še dandanes eden najpomembnejših v tem delu Evrope, mesto Hamburg postane pomemben igralec nemškega gospodarstva. In prav zato njegovo skoraj dvomilijonsko prebivalstvo sestavlja kar 25 odstotkov tujcev, ki tukaj iščejo svojo poslovno priložnost.

Hamburg morda res ni tisto tipično mesto, ki bi se velikokrat znašlo na popotniškem seznamu, a dejstvo je, da radovednemu obiskovalcu lahko ponudi veliko več kot pa zgolj uspešno zaključen poslovni sestanek.

Nekaj znamenitosti, ki jih je vredno raziskati:

#1 Sprehod po HafenCityju

Moja prva asociacija na mesto Hamburg so znamenite opečnate zgradbe, ki so bila v 19. stoletju  skladišča za pomorski tovor. Le-te sedaj najdemo v HafenCityju, ki je dandanes poznan kot kraj s trendi kavarnami, lokali, restavracijami in luksuznimi stanovanji (priporočam obisk kavarne in pražarnice Speicherstadt Kaffeerösterei).

#2 Obisk filharmonije Elba

Eno najbolj akustično dovršenih filharmonij na svetu so odprli januarja 2017. Njena gradnja je stala kar 789 milijonov evrov in že s svojo zunanjo podobo daje vtis veličastnosti. Čeprav morda ne boste obiskali tamkajšnje predstave, pa vsem ljubiteljem arhitekture priporočam vsaj voden ogled njene notranjosti.

elbphilharmonie

#3 Cerkev Sv. Mihaela

Simbol mesta Hamburg je nekoč baročna cerkev Sv. Mihaela, ki pa je danes verski hram vsem tistim, ki so po veroizpovedi protestantje. Vzpona na 82 metrov visok zvonik zaradi razgledov zagotovo ne boste obžalovali.

#4 Mestna hiša

Ne daleč stran od jezera Alster se nahaja mestna hiša, ki se s svojim 112-metrskih stolpom velikokrat znajde na tipičnih turističnih razglednicah. Tamkajšnji velik trg poleti nudi prostor kinu na prostem, medtem ko je december odličen čas za obisk mestnega božičnega sejma.

mestna hisa

Sproščen utrip mesta

Vožnja z ladjico

Jezero Alster je odlično izhodišče za vožnjo z ladjico po Hamburgu, saj ima le-ta veliko vodnih kanalov. S preko 2300 mostovi pa je Hamburg celo mesto z največ mostovi na svetu.

hamburg1

Sprehod po parku

Ste vedeli, da je Hamburg kljub močni industriji in gospodarstvu eno najbolj zelenih mest na svetu? Mesto ima čudovite parke in če vas arhitektura in razne druge znamenitosti ne zanimajo, je sproščanje med zelenjem prav tako dobra izbira za odlično preživet čas.

Nedeljska ribja tržnica

Utrip mesta dobro spoznaš tudi preko tamkajšnjih lokalnih tržnic in ena boljših je zagotovo nedeljska ribja tržnica v mestu Hamburg, kjer ribiči prodajajo svoj ulov. Zanjo boste morali sicer vstati zgodaj, saj se zapre že ob 9.30, a brez skrbi, zajtrk in kavo si lahko privoščite kar tam.

Rdeča četrt St. Pauli

Hamburg ima pestro tudi nočno življenje in najboljše nočne klube najdemo prav v rdeči četrti St. Pauli. Ob erotičnih trgovinah in nočnih klubih pa tu ne manjka niti prodajalk ljubezni, ki opravljajo najstarejšo obrt na svetu na ulici Reeperbahn. Ulica je zaprta za širšo javnost, vanjo imajo vstop izključno moški, starejši od 18 let.

Schanczenviertel in most Landungs

Študentska četrt (Schanczenviertel) poskrbi za vse, ki radi večere zaključijo z zabavo in druženjem. Za prijetne in tudi romantične sprehode pa je odlično poskrbljeno v okolici mostu Landungs, kjer je ob reki Elbi speljana nekakšna pešpot – romantike ne manjka ob večerih, sploh če le-tega zaključite v kakšni restavraciji s pogledom na rečno dogajanje.

Hamburg morda res ni tisto tipično mesto, ki bi se velikokrat znašlo na popotniškem seznamu, a dejstvo je, da radovednemu obiskovalcu lahko ponudi veliko več kot pa zgolj uspešno zaključen poslovni sestanek.

Nekaj praktičnih napotkov za raziskovanje mesta Hamburg

Kako naokoli po mestu

Kot že omenjeno, je Hamburg mogoče zelo dobro raziskati s kolesom. Lahko ga dobite ali najamete v marsikaterem hotelu ali pa se odločite kar za mestna kolesa, katera naročite ob predhodni najavi. Lahko pa uporabite tudi enega izmed hop-on, hop-off turističnih avtobusov, ki ustavijo na 27 različnih mestih in poskrbijo za celovit ogled mesta. Zadnja možnost, a prav nič slabša, pa je uporaba tamkajšnjega javnega prometa – podzemne, avtobusov, vlakov in trajektov. Če boste Hamburg intenzivneje raziskovali, vam morda pride prav tudi Hamburg Card, ki poleg popustov za razne znamenitosti, predstave, muzeje in restavracije, nudi tudi brezplačno uporabo javnega prometa.

kolo

Bogata kulinarična ponudba mesta Hamburg

Ne glede na to ali boste obiskali Hamburg ali kakšno drugo mesto na severu Nemčije, brez da se na vaših krožnikih znajde hering, surova marinirana riba, ne gre. Nekateri jo jedo brez prilog , drugim gre malce lažje s kruhom »Fischbrötchen«, ki na nek način predstavlja tudi tamkajšnjo ulično jed.

Če vam tovrstni eksperimenti ne dišijo, pa je Hamburg izredno bogat z raznoraznimi lokali, med katerimi zadnja leta prednjačijo tisti s hipsterskim vzdušjem. Mnogo teh lahko najdete v HafenCityju, četrti St. Pauli in Schanczenviertel (študentski četrti).

Bullerei je ena bolj popularnih restavracij tako v Hamburgu kot daleč naokoli, saj tam kuha znameniti nemški šef Tim Mälzer. Sproščeno vzdušje vam bo postreglo z vrhunsko kulinariko.

Kako pomembna je v Hamburgu kulinarika, pa priča tudi dejstvo, da ima mesto kar 11 nagrajenih restavracij od skupno 300, ki jih najdemo po celi Nemčiji.

ribe

Najboljši čas za obisk Hamburga

Obisk katerega koli mesta je seveda najlepši ob lepem, toplem in sončnem vremenu, a kot pravijo v Hamburgu, slabega vremena ni, so le slaba oblačila.

Hamburg boste morda res obiskali izključno zaradi posla, a če si boste vzeli vsaj nekaj ur časa za njegovo raziskovanje, boste hitro spoznali, kakšna dvoživka je pravzaprav to nemško mesto – v trenutku je namreč zmožno zamenjati stroga poslovna oblačila z ležernostjo in prijateljskim »moin moin« pozdravom, s katerim je v manj kot 24-ih urah mesto očaralo tudi mene.

ulica