Adria Airways Logo Adria Airways

Joie de vivre v Montrealu

Besedilo: Matjaž Panjan Fotografije: Matjaž Panjan

Bil je začetek pomladi in ena tistih sončnih nedelj, ko te posedanje v stanovanju dela nervoznega. Skopnel je še zadnji sneg, in končno sem lahko zajahal kolo. Močno sem pritisnil na pedala in se z veliko hitrostjo spustil po hribu. Nenadoma pa je začelo ropotati.

Adria Airways Joie de vivre Montreal 1 min

Najprej sem pomislil, da je nekaj narobe s kolesom, potem pa sem spoznal, da ropot povzroča bobnanje, ki prihaja z vznožja hriba. Ko sem se približal hrupu, me je radovednost ustavila in me z začrtane poti odpeljala proti množici na travniku. Pristopil sem k skupini, ki je v ritmu udarjala po napetih opnah, zraven pa so kot v transu poskakovale hipijevske postave. Nekaj časa sem opazoval dogajanje, potem pa je mojo pozornost pritegnila postava moža z dolgo brado v beli tuniki in s pastirsko palico v roki. Ko sem začel slediti svetniški postavi, sem zagledal dve skupini "vitezov", ki sta se z lesenimi meči in oblazinjenimi ščiti bojevali za prevlado nad začrtanim ozemljem. Če dogajanja ne bi obdajala množica ljudi, razsejana po travniku, ki je ob hrani in pijači vpijala sončne žarke, bi mislil, da sanjam. Prevzet od živahnega dogajanja sem sedel na travo in izvedel, da se temu nedeljskemu zborovanju reče Tamtam. To nenavadno druženje pooseblja značaj mesta Montreal in joie de vivre njegovih prebivalcev bolj kot karkoli drugega.

Adria Airways Joie de vivre Montreal 2 min

Mesto festivalov

Po dolgi zimi, ki praviloma traja od novembra do aprila, se Montrealčani prebudijo iz zimskega spanja. Čeprav tudi v mrzlih mesecih ne hibernirajo, prebivalci mesta poleti naravnost zacvetijo. Morda je krivo pomanjkanje vitamina D ali pa le močna želja po druženju, da se preselijo na ulice, na mestne trge in na številne zelene površine. Poletje v Montrealu je zato nekaj čarobnega. Montrealčani ga napolnijo z dogodki na prostem, in skoraj vsak dan v tednu se lahko prepustiš zvokom žive glasbe, pouličnemu gledališču, plesu ali čemu drugemu. Poletni vrvež se začne z dirko formule ena, katere hrup odmeva po vsem mestu. V večernih urah se v istih dneh razlegajo prijetnejši zvoki festivala francoske glasbe. Ko se temperature povzpnejo na okoli 30 °C, pa se topel večerni zrak meša z ritmi jazzovskih melodij. Na jazz festivalu, na katerem odzvanjajo različni glasbeni žanri, se v slabih dveh tednih zvrsti več kot 400 koncertov. Brezplačni koncerti so v okolici kompleksa Place des Arts, kulturnega središča mesta, ki vse leto gosti vrhunske prireditve. Z več kot sto festivali mesto lahko nasiti še tako zabave lačne prebivalce. Eden od zanimivejših dogodkov, ki trume obiskovalcev privablja v juniju, je festival ognjemetov. Pirotehnični spektakel osvetljuje reko St. Lorenz in radovedne opazovalce, ki se v iskanju najboljšega pogleda nagnetejo na brežino in na enega najprometnejših mostov čez reko. Številne druge prireditve, kot so mednarodni festival komedije, pouličnih umetnosti, parada ponosa, filmski festival in mnogi manjši festivali, dajejo mestu vse poletje živahen utrip.

Adria Airways Joie de vivre Montreal 3 min

Mešanica značajev

Komur ni mar za festivalsko dogajanje, se lahko prepusti šarmu mestnih četrti. Za mesto, ki sta ga izoblikovali francoska sofisticiranost in anglosaška pragmatičnost, je značilna eklektična arhitektura, zato bolj kot z arhitekturo očara s svojim pisanim karakterjem. Samosvoja četrt, v kateri se Montrealčani počutijo najbolj domače, je Plateau. Ta del mesta slovi po slikoviti viktorijanski arhitekturi, mešanici kultur, številnih parkih, privlačnih kavarnah in odličnih restavracijah. Svoj pečat izžarevajo tudi drugi deli, na primer stari zgodovinski del mesta ob reki, center s širokimi avenijami, visokimi stolpnicami in vedno obljudeno ulico St. Catherine, okolica univerze McGill, Little Italy s tržnico Jean Talon, gejevska četrt The Village, Westmount z viktorijansko arhitekturo in še bi lahko naštevali. Stari rečni kanal Lachine, otoček Sv. Helene in številni mestni parki pa so kraji, kjer se prebivalci najraje sproščajo ali predajajo športnim aktivnostim.

Adria Airways Joie de vivre Montreal 4 min

Kulturna kuhinja

Montreal je za Parizom drugo največje francosko govoreče mesto na svetu, vendar Montrealčani, ki so večinoma poligloti, obvladajo tudi angleščino. V restavracijah in trgovinah te najprej ogovorijo z bonjour in šele nato s hello. Sicer pa je v Montrealu mogoče slišati jezike z vsega sveta, saj več kot tretjina mestnih prebivalcev ni bilo rojenih v Kanadi. Kulturna raznolikost se kaže tudi v kulinariki. Z več kot 5000 restavracijami ima Montreal na izbiro več kulinarične ponudbe na prebivalca kot katero koli drugo mesto v Severni Ameriki (izjema je le New York). Ljudje posedajo v restavracijah po vsem mestu, živahno druženje pa je zgoščeno okoli ulice Crescent v središču mesta in v starem mestnem jedru. Bolj boemsko vzdušje je mogoče občutiti na ulici St. Denis v Latinski četrti, kamor najraje zahaja številčna študentska populacija.

Adria Airways Joie de vivre Montreal 5 min

Kalejdoskop barv

In če je poletje v Montrealu čarobno zaradi svoje živahnosti, nas jesen očara z barvitimi podobami narave. Drevesa v parkih in uličnih drevoredih zeleno obleko jeseni zamenjajo za rumeno-rdečo. Ko se sončni žarki prebijejo skozi liste javora, simbola Kanade, in se pisane podobe zlijejo z mestnimi pročelji, dobi joie de vivre tu novo dimenzijo. Kalejdoskop drevesnih barv je še mogočnejši v gozdovih, zato se mnogi Montrealčani jeseni odpravijo v gore Laurentian severno od mesta. Pisana paleta listnatih krošenj skupaj z valovito pokrajino, polno kristalnih jezer, vijugajočih rek in spečih vasic, pričara sliko, kot bi jo narisal francoski impresionist. Spektakel traja le dva ali tri tedne, potem pa vetrovi pometejo še zadnje liste in s severa pritisne mraz. Temperature se spustijo tudi do več deset stopinj pod ničlo, k sreči pa so Montrealčani navajeni živeti z njimi. Ogrnejo se v bunde, napolnjene s perjem kanadskih gosi, in uživajo v zimskih radostih – v drsanju, teku na smučeh in seveda v nacionalnem športu, hokeju. Tisti, ki se ne marajo izpostavljati mrazu, pa se preselijo v podzemno mesto. Montreal je namreč preluknjan kot švicarski sir. Povezan je z več kot 30 km predorov, ki prebivalcem omogočajo, da se odpravijo po vsakdanjih opravkih, po nakupih ali v gledališče, ne da bi se morali izpostaviti mrazu.

Adria Airways Joie de vivre Montreal 6 min

Utrip mesta se s prihodom hladnejših dni sicer umiri, vendar nikoli ne zamre; le preseli se v notranjost številnih lokalov, restavracij in klubov. Montreal je tako edinstven prstni odtis, ki s svojo kulturno in jezikovno mešanico, kozmopolitskim značajem, z gastronomsko ponudbo, barvitimi podobami, predvsem pa z radostjo do življenja očara človeka tako, da bi tam rad ostal dlje ali se tja vsaj redno vračal.