Adria Airways Logo Adria Airways

Kako spakirati za pariški teden mode

Besedilo: Tesa Juraševič Fotografije: Ajda Sitar in Žiga Domadenik

Blogerka Tesa Juraševič na svojem blogu Magnifique piše o modi, potovanjih in drugih lepih stvareh, ki jo navdušujejo. Za vas je tokrat opisala izušnjo priprave in pakiranja na pariški teden mode. Prijetno branje!

Pariz, mesto luči, mesto ljubezni ter seveda najprej in predvsem mesto mode. In kdaj je bolje začutiti tisti pravi pariški modni duh kot pa v tednu vseh tednov oziroma v času pariškega tedna mode! Če je New York najbolj komercialen, London najbolj artističen in Milano najbolj vpadljiv, potem je Pariz zagotovo najbolj resen in sofisticiran. Ko je govora o modi, Parižani namreč ne poznajo šale! Kot četrti med  ključnimi tedni mode, Pariz vsakič znova ve, kako očarati modno smetano in kako v velikem slogu zaključiti enega najpomembnejših mesecev v modni industriji. 

adria airways fashion week 980x400 min

Ja, pariški teden mode je prav posebno doživetje in k temu zagotovo svojo merico doda mesto samo. Pariz je modna prestolnica, ki jo modne navdušenke vsakič znova obiščemo s prav posebnim strahospoštovanjem. Pariz je mesto, kjer te moda spremlja na prav vsakem koraku, kjer se iz oči v oči srečaš s Parižankami, kraljicami modnega stila, in kjer ni prostora za modne »kikse« ali stilske pomanjkljivosti! No, da bo mera polna, dodajmo temu še teden mode, ki celotno situacijo potencira na sto in eno potenco in nas popelje v pravo modno bitko! Glavna fronta je uradno odprta in čas je, da jo napademo s prav vsemi silami (samo pehoti bi se zaradi neudobnih visokih pet, če se le da, raje izognila). Dobro je treba premisliti vse krizne situacije, možne preobrate in nepričakovane zaplete, pa naj bo to strgana obleka, odlomljena peta ali, bog ne daj, izgubljena prtljaga! Potrebno je pripraviti bojni plan, ki bo vsaj delno omilil stresno hitenje z revije na revijo, preklinjanje pariških taksistov in večnih prometnih zamaškov ter nestrpno čakanje na pričetke revij in modnih prezentacij. Ja, pakiranje za enega največjih modnih dogodkov leta je vsekakor pravi izziv in velik zalogaj, ki zahteva kar nekaj organizacije in predpriprav. 

adria airways fashion week 980x400 1 min

Vse se prične z načrtovanjem videzov. Moramo pa že na začetku razčistiti, da to vsekakor niso stajlingi, v katerih bi se po pariških ulicah sprehajale izven trajanja modnega tedna. Gre za najboljše, najbolj pretirane, najbolj opazne in oh in sploh najboljše možne modne kombinacije, ki si zaslužijo prav vse vojaške čine, z vojaškim suknjičem vred (ki je, mimogrede, letos spet v modi). Temu sledijo vsi dodatni videzi, plan b, če jih lahko tako imenujem, torej če se prvotna strategija izkaže za pomanjkljivo ali pa kar v celoti neizvedljivo (beri odprti sandali vs. meter snega).  Seveda so tu še modni dodatki, crème dela crème vsakega videza, s katerimi se v času modnega tedna pač ne varčuje. Mislim, da je na tej točki jasno, da brez vsaj dveh kovčkov prtljage enostavno ne bo šlo. 

In po pravici povedano, kljub trudu in naporom, vsakoletni organizaciji in večkratnim poskusom optimiziranja prtljage, na koncu še vedno bašem, rinim, skačem in teptam, pravilo manj je več v primeru tedna mode namreč pogori na celi črti.

Ja, modni teden zahteva kar nekaj neprespanih noči, žuljev in požrtih živcev, ki pa v trenutku, ko stopim na pariška tla, utonejo v pozabo. V mislih imam namreč samo eno: »Na juriš!« 

adria airways fashion week 980x400 4 min

Top 5 nasvetov za pakiranje:

  • za prihranek prostora oblačila zvij v rolice
  • čevlji in torbice naj vedno potujejo v vrečki za prah, napolnjeni z nogavicami, da zadržijo obliko
  • zmečkano srajco »zlikaj« s pomočjo pare v kopalnici
  • za lažje prenašanje oziroma »vleko« najtežje stvari spakiraj na dno kovčka
  • pred odhodom stehtaj prtljago ;)