Adria Airways Logo Adria Airways

Kijev - raj kulinaričnih dobrot

Besedilo: Veronika Sorokin Fotografije: Tina Ramujkić, iStock

Kijev slovi po bogatem izboru kav, kajti Kijevčani veljajo za strastne ljubitelje kave, ki jo pijejo z vsemi mogočimi dodatki, tudi z vodko. Poleg kavarn jo ponujajo tako rekoč na vsakem vogalu, pa tudi v parkih. Težko boste prezrli mnoge kioske in predelane avte, kjer vam bodo postregli vse od kapučina do kav z dodatki. Za silo si boste ogreli premražene roke, pravo rešitev pred mrazom pa boste našli šele na toplem v kateri od kijevskih tradicionalnih krčem.

kilinarika2 98

Domače ukrajinske jedi so zelo zdrave in ne sme vas skrbeti, da bi v glavnem mestu »žitnice Evrope« ostali lačni. Od juh je najbolj priljubljen ukrajinski boršč, ki ga pripravijo iz rdeče pese, krompirja in korenja, v njem pa ne sme manjkati niti kakšen kos mesa. Juha je rdeče barve, krasi pa jo zajetna kepica kisle smetane. Na jedilniku so pogosti tudi draniki oz. deruni - ponvičniki iz krompirja in kislega zelja, ki je v domačih jedeh tudi sicer ena najpogostejših sestavin. 

kulinarika 980

Za piko na i je treba omeniti še znamenito kijevsko torto s kremnim nadevom, obloženo s hrustljavo skorjico iz beljakov. Torta je izjemno dragocena, saj se njena priprava v posameznih etapah vleče kar 3 dni in je od leta 1973 tudi patentno zaščitena.

torta981