Adria Airways Logo Adria Airways

Kobenhavn

Besedilo: Nika Gričar Fotografije: Various authors

Prestolnica Kobenhavn ali »severni Pariz« leži na vzhodni obali otoka Zelandija in je gospodarsko, izobraževalno in kulturno središče Danske. V mesto se boste zaljubili že na prvi pogled, saj vas bodo prevzeli njegova ljubkost, majhnost in žar pravljičnega navdiha, ki ga je tu našel tudi Hans Christian Andersen. Njegovi prebivalci stereotipno veljajo za težje dostopne, a so kljub temu zelo gostoljubni. Njihova živahnost pride večkrat do izraza, tudi ob koncih tedna, ko se sprostijo ob vrčkih piva.

#1 Hop On Hop Off

Edinstvena priložnost, kako lahko raziščete prestolnico in ob tem za nekaj ur spočijete od hoje utrujene noge, je Hop On Hop Off avtobus, saj pokriva vse poti, ki vodijo do glavnih znamenitosti. V odprtem dvonadstropnem avtobusu uživate v pogledu, ki ga ponuja čudovito mesto. Hitrost svojih ogledov določite kar sami, saj lahko izstopite in vstopite, kjer želite. Vstopnice veljajo 24 ur, prav tako pa je poskrbljeno za vaše udobje; v primeru dežja avtobus pokrijejo z električno streho, pozimi pa vozila tudi ogrevajo.

Copenhagen hoponhopoff 980x500
Foto: Stromma Danmark

#2 Nyhavn

Nyhavn je bil nekoč glavno pristanišče v Københavnu, danes pa je predvsem priljubljena turistična točka. Barvite hišice z belimi okni iz 17. in 18. stoletja so nekdaj služile kot sobe, gostilne in pivnice za mornarje, ki so z ladjami pripluli v pristanišče, kamor so dostavljali blago in ribiški ulov. Danes Nyhavn velja za zabaviščno rivo. V poletnih mesecih je prostor druženja, kjer ljudje v barih in restavracijah uživajo ob vrčkih piva, odlični hrani in jazz glasbi. Dobrih 18 let je v tem predelu živel tudi znameniti danski pravljičar Hans Christian Andersen.

Copenhagen 980x500

#3 Palača Rosenborg

Palača je bila zgrajena v zgodnjem 17. stoletju v nizozemskem renesančnem slogu, ki je značilen za danske zgradbe. Prvotno je bila stavba kraljeve družine namenjena poletnemu domu, danes pa služi kot muzej, kjer si obiskovalci lahko ogledajo bogato kraljevsko zapuščino, ki predstavlja dansko kulturo od poznega 16. do 19. stoletja. Sobe in dvorane, ki jih polnijo različni predmeti, vas bodo popeljale v zgodovinske čase kraljevskega življenja na gradu skozi vseh 400 let.

Copenhagen rosenborg palace foto Peter Norby 980x500
Foto: Peter Norby

#4 National Aquarium Denmark

Akvarij Modri planet z več kot 7 milijoni litrov vode v 53 akvarijih stoji tik ob danski obali v bližini københavnskega letališča. Pogled na to čudovito zgradbo boste tako lahko ujeli že iz letala. S ptičje perspektive spominja na morsko zvezdo, s kopnega pa se spremeni v vijugasto, srebrno-sivo bitje, ki ga sestavlja 33.000 aluminijastih lusk. Obiskovalci v akvarij vstopijo preko najdaljšega kraka, ki ga obkrožajo ribniki, ki se zlivajo s pokrajino in tako vabijo v podvodni svet rek, jezer in oceanov.

aquarium foto denblaaplanet 980x500
Foto: Den Blå Planet

#5 Carlsberg

Pivovarna Carlsberg je simbol in ena glavnih znamenitosti Københavna. Nahaja se na prvotni lokaciji, ki jo je zasnoval Jacob Christian Jacobsen leta 1847, ime pa je dobila po njegovem sinu Carlu. Pivovarna ima zanimiv vhod, ki se imenuje »Elephant gate« zaradi dveh  kamnitih slonov, ki naj bi ju prinesli pred več kot 100 leti iz Kitajske. Preko interaktivne vsebine lahko spoznate razvoj pivovarne vse od ustanovitve do danes. V muzeju si lahko ogledate največjo zbirko steklenic, šteje jh kar 21.800. S to osupljivo številko se je pivovarna vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. Svoj ogled zaključite s pokušino piv.

Copenhagen foto Visit Carlsberg 980x500
Foto: Visit Carlsberg