Adria Airways Logo Adria Airways

Kolesarjenje po starem

Besedilo: Janez Mihovec Fotografije: Janez Mihovec

Minilo je že dobro tisočletje, odkar so freisinški škofje na sotočju Poljanske in Selške Sore ustanovili Škofjo Loko. Pod mogočnim gradom je za obzidjem nastalo staro mesto, središče širnega Škofjeloškega pogorja ter Sorškega polja, in se praktično nespremenjeno ohranilo do današnjih dni. Kopica iz kamna grajenih hiš in s strehami, pokritih z rdečimi strešniki, nam podaja eno izmed najbolj prepoznavnih vedut Slovenije.

Adria Airways skofja loka min

Takšno starodavno mesto živi danes s polnimi pljuči in prav takšni so njegovi prebivalci. Društvo Rovtarji in njegovi člani poizkušajo z velikim prizadevanjem in neumornim entuziazmom napraviti mesto še lepše in s tem osmisliti tudi lastna življenja. Komajda z ulic izginejo zadnje krpe snega, že se začno priprave na vožnjo s starimi kolesi. A ta kolesa niso kar tako.

Mnogo članov društva je navdušenih zbiralcev starin in med njimi so seveda tudi kolesa.

Starejša so, toliko bolje je. Vendar ne gre le za kolesa. Človek mora takšno kolo seveda tudi vzdrževati, ga opremiti. Za povrh pa mora primerno obleči tudi samega sebe. Malo za šalo, malo zares: zato, da lastnik in njegovo kolo postaneta eno.

Kolesarjenje po starem je tako sestavljeno iz dveh zelo neenakih delov. Priprava in vzdrževanje kolesa, iskanje že davno izginulih rezervnih delov, šivanje in vzdrževanje oblek vzamejo daleč največ časa, tisto pravo kolesarjenje pride na vrsto čisto na koncu in je kot jagoda na vrhu čokoladne torte. Vse te priprave, številni razgovori in organizacija dogodka so tako predvsem družabni dogodek, namenjen tako sodelujočim kot tudi številnim obiskovalcem, ki občudujejo rezultate dolgoletnega truda in barvitost dogodka.

Adria Airways kolo min

Vsako leto nastopi tisto pomladno jutro, namenjeno predstavitvi, in stari Plac zavrvi od življenja. Od vsepovsod se pripeljejo na srednjeveški trg kolesarji.

Nekateri vozniki so starejši od svojih koles, po drugi strani pa se njihov podmladek, to so mlada dekleta in fantje, pripeljejo na trg še s starejšimi in nenavadnimi kolesi.

In res je kaj videti!

V duhovitem dogodku predstavijo kolesarji svoje tehnične mojstrovine: kolo z orjaškim prednjim kolesom in majhnim zadnjim stabilizacijskim kolesom, gasilsko kolo, kolo s pomožnim bencinskim motorjem ... Ponosen lastnik na kraju samem pokaže njegove zmožnosti. Motor pogumno zažene hrup in lastnik se popelje po trgu. V klanec si je potrebno pomagati s pedali, a nič zato. Bolj kot uporabnost je pomembna sama podoba. Čim bolj glasen je, tem večja sta ponos lastnika in občudovanje zbranih obiskovalcev. Zraven pa še predstavitev vojaka kolesarja in gasilca. Pa kolesa z ustrezno razsvetljavo. Namesto baterijske svetilke si je nekoč svetil s čisto pravo petrolejko. Ne toliko zato, da bi ponoči sam našel pot, ko bi taval po temnih ulicah, pač pa zato, da bi ga drugi videli, ko se pelje po cesti. Za povrh pa tudi pravi zapravljivčki, da se lahko mlada, ljubka dekleta na ogled postavijo.

Adria Airways kolo kolesarjenje min

Prav posebej lepo podobo pa nam podajo stare dame. S klobučki na glavah, v srajcah s čipkami in s spodrecanimi krili nam vsem brez izjeme vzbudijo občudovanje in izvabijo nasmešek na ustnice. Predstaviti se je treba tako, kot se spodobi, pa naj stane, kar hoče, in to je pravi čar dogodka. Za še lepše razpoloženje pa poskrbi tudi hišni band po imenu Suha špaga. Društvo starodobnikov seveda ne more delovati brez glasbene spremljave. Človek ne bi verjel, če ne bi sam videl in slišal. Kaj vse je mogočne spraviti iz stare smučke, na kateri je napeta navadna vrvica, ali pa iz pralne deske, klarineta in harmonike. Udeležence zasrbijo pete in predstavitev koles se hipoma spremeni še v plesno zabavo.

V tem trenutku, ko prireditev doseže vrhunec, pride že čas za odhod. Kolesarji se v dolgi koloni popeljejo po mestnem trgu, zapustijo staro mestno jedro in se zapeljejo preko širnega Sorškega polja med cvetočimi sadovnjaki in žitom, ki v lahkem vetru in soncu upogiba svoje težke klase. Samo zato, da se imamo lepo in da je življenje lepo.