Adria Airways Logo Adria Airways

Koroška - dežela legend

Besedilo: Mateja A. Hrastar Fotografije: Tomo Jeseničnik

Koroška, pokrajina na severu Slovenije, je zakladnica presenečenj. Sodi med manjše slovenske regije, na vsakem koraku pa presenečajo neokrnjena narava, nenavadne zgodbe in izjemno prijazni ljudje.

Rudnik Mezica kajak 980x400

Najbolj znana Korošica je brez dvoma slavna smučarka Tina Maze. Vsakdo, ki obišče Črno na Koroškem, od koder je doma, se ne more načuditi, kako se je lahko v sicer lepem, a tako odmaknjenem kraju kalila svetovna in olimpijska prvakinja.

Koroško sestavljajo tri doline – Mežiška, Dravska in Mislinjska – ter tri pogorja: Pohorje, Karavanke in Savinjske Alpe. Res se zdi ta naša pokrajina odmaknjena predvsem zato, ker do tja ne vodijo avtoceste. Kljub temu pa je pravi raj za planince in gorske kolesarje. Na kolesu ali peš lahko odkrijete mnoge skrite bisere, med njimi tudi slikovito alpsko dolino Toplo z izjemno etnološko in naravno dediščino.

Nad dolino Tople se dviga 2126 metrov visoka gora Peca.

Pod njo ležeča osrednja koroška planina je središče skrivnosti in legend. Ena od njih pripoveduje, da pod Peco spi kralj Matjaž, eden od osrednjih likov slovenske mitologije.

Bronast kip spečega kralja Matjaža, naslonjenega na mizo, je postavljen v votlini nedaleč od planinske koče Dom na Peci. Ljudje povedo, da se bo ponovno prebudil, ko se bo njegova brada devetkrat ovila okoli mize, in takrat bodo na Koroškem spet zavladali dobri časi. 

Kralj Matjaz 980x600

Legenda o kralju Matjaži izhaja iz 16. stoletja. O njem so pele vojaške hvalnice, zato so zgodovinarji mnenja, da je ta pravljična oseba nastala po resničnem liku ogrskega kralja Matije Korvina. Ta je vladal Koroški v zgodnjem srednjem veku in je bil velik dobrotnik ter vojskovodja. Vse te lastnosti pa pripisujejo tudi kralju Matjažu.

Del legende opisuje tudi ljubezensko zgodbo med kraljem Matjažem in Alenčico, ki jo je moral na poročno noč pustiti samo doma in oditi v boj proti Turkom. Ko so ti osvojili njegov grad, si je sam sultan izbral Alenčico za ženo. Kralj Matjaž se je odpravil na sultanov dvor, da bi jo rešil, kar mu je seveda uspelo, in srečno sta se vrnila domov.

Ta pravljični par je v slovenski kulturi simbol večne ljubezni, ki premaga vse ovire.

V spomin na kralja Matjaža Korošci vsako zimo priredijo festival ledenih skulptur, kjer iz ledenih kock postavljajo gradove.

Kralj Matjaž pa še zdaleč ni edina skrivnost Pece. Skoraj mitološke razsežnosti ima tudi njeno podzemlje. V rovih opuščenega rudnika svinca pod Peco živi Perkmandeljc, rudarski škrat.

jama obiskovalci 980x600

Svinec so začeli izkopavati pod Peco že v 17. stoletju in rudarstvo je za vedno zaznamovalo okoliške prebivalce. V najboljših letih je rudnik zaposloval več kot 2000 ljudi, iz njega so v 800 kilometrov dolgih jarkih izkopali 19 ton svinca. Leta 1994 so rudnik zaprli, kar pa ne pomeni, da so na podzemlje Pece pozabili. Nasprotno: sedaj je odprto vsakomur.

Opuščen rudnik svinca je postal izjemna turistična točka. 

Na izlet po rudniku se lahko odpravite z vlakom, za bolj avanturistične obiskovalce pa sta na voljo spust v podzemlje s kolesom ali kajakom.

Vožnja po rudniških jaških z gorskim kolesom je dolga pet kilometrov in je enkratna, nepozabna dogodivščina. Še bolj pa spust po rudniških rovih s kajakom. Ko so rudnik opustili, je namreč najgloblje dele zalila voda; tam je sedaj nenavaden labirint podzemnih rek in jezer 700 metrov pod zemljo in obiskovalci ga lahko raziskujejo.

Koroška pa nudi presenečenja tudi v kulinaričnih podvigih: njihova hrana je preprosta, a krepka. Korošci so ponosni na svoje debele in mesnate ocvirke in na krapce (v krušni peči pečene jedi iz kvašenega testa), ki jih polnijo s slanimi in sladkimi nadevi, recimo s krompirjem, slivami ali hruškami. Morebiti najbolj značilna stara jed je mežerle, ki jo pripravljajo iz drobovine pozimi v času kolin.

Pravo domačo hrano lahko poskusite tudi med avanturami v podzemlju Pece. V rudniku vam tako postrežejo s tradicionalno knapovsko malico, to so ajdovi žganci z ocvirki.

Posebno kulinarično poslastico pa lahko doživite ob nevsakdanji izbrani večerji v rudniku, ki presega preprosto domačo ponudbo.

V rudniški podzemni dvorani vas ob mizah s svečami ob določenih dneh razvajajo kuharski mojstri znanega ljubljanskega gostinskega podjetja Kaval. Vrhunske kulinarične specialitete v kombinaciji z izbranim vinom pripravijo za posebne praznike, denimo za dan žena ali na martinovo, možno pa se je dogovoriti tudi za večerje za zaključene družbe.

KAVAL PECA 980X600

Nedvomno so vrhunske večerje v rudniku pod Peco tako omamne, da bi lahko prebudile celo kralja  Matjaža. Kdo ve, morebiti pa je kdaj res že pripeljal na čaroben kulinarični večer v podzemlju tudi svojo Alenčico.