Adria Airways Logo Adria Airways

Kraljevska Varšava

Besedilo: Simona in Jure Čuček Fotografije: Simona in Jure Čuček

Posebno vlogo pri razvoju mesta je igrala t.i. kraljeva pot, ki danes povezuje tri najpomembnejše varšavske palače:

Palača Wilanow je krasna baročna zgradba iz leta 1677 v obliki črke U na obrobju Varšave. Med njenimi zidovi se je menjalo kar nekaj lastnikov, a omeniti je treba Stanislawa Kostko Potockega, ki je v tej palači 1805 odprl prvi muzej na Poljskem. Najzanimivejša se nama je zdela kraljičina spalnica – ogromno belo-rdečo posteljo obkrožajo stene oblečene v mehak žamet, strop pa je baročno poslikan. Do palače Wilanow vas pripeljeta dva avtobusa iz centra mesta (30 min, 3,50 zlotov oz. približno 80 centov v eno smer), vstopnina znaša 20 zlotov (prb. 4,50 €), če boste v Varšavi novembra ali v četrtek, pa se lahko veselite prostega vstopa. Za palačo so tudi vrtovi, ki so dostopni z doplačilom 5 zlotov (prb. 1,10 €).

Adria Airways Wilanow palaca min

Palača Lazienki je bila najprej zgrajena kot vrtni paviljon in je bila kopališče. 1764 je kralj Stanislaw August kupil posestvo in baročni paviljon spremenil v krasno neoklasicistično palačo na otoku, ki mu je služila kot poletna rezidenca. Danes si v palači lahko ogledate kraljevo galerijo. Palača stoji sredi velikega parka, prepredenega s sprehajalnimi potmi, kjer veverice jemljejo hrano kar iz roke. V poletnih mesecih pa lahko uživate v raznih koncertih in recitalih ob vhodu v park pri Chopinovem spomeniku. Obisk parka je brezplačen, palačo Lazienki pa je možno brezplačno obiskati v mesecu novembru ali vsak četrtek, v ostalih mesecih vstopnina znaša 25 zlotov (prb. 5,60 €).

Adria Airways Varsava 1 min

Kraljevska palača ponosno stoji sredi grajskega trga, ki je idealno izhodišča za raziskovanje starega dela mesta. Že od 16.stoletja naprej so tukaj domovali najpomembnejši poljski možje, žal pa palači ni prizanesla 2. svetovna vojna. Skupaj s starim delom mesta je bila zravnana do tal, a na srečo so pogumni kustosi med bombardiranjem skozi ogenj reševali umetnine. Po vojni so Poljaki stopili skupaj, na novo zgradili palačo in odprli muzej pravih umetniških zakladov – celo dve originalni Rembrandtovi deli sta razstavljeni! Vstopnina znaša 30 zlotov (prb. 6,80 €), ob nedeljah ali cel november pa vstopnine ni.

Adria Airways Varsava 2 min

Obisk vseh teh palač je kot potovanje skozi zgodovino, v čas, ki ga nikoli nismo doživeli. Ogromne slike, veličastno pohištvo in vonj po plemištvu vas bo vsaj za en dan pustil sanjariti o življenju z modro krvjo.

O avtorju in avtorici: Simona in Jure Čuček

Simona in Jure sta prav poseben par – prevajalca in učitelja po izobrazbi, a v prvi vrsti sta popotnika. Najsrečnejša sta na poti, skupaj, v neznani državi, v mestu ali v naravi – vseeno. Njuna šibka točka so živali, najraje pa čas preživljata ob morju. Jeseni 2015 sta se odpravila na enoletno potovanje okoli sveta, do danes sta obiskala že več kot 50 držav. Ravno potovanje okoli sveta ju je prepričalo v pisanje bloga Slovenians travel, ki ima kar nekaj bralcev tudi zunaj naših meja.

Varšava ima za seboj precej burno zgodovino; v času razcveta so tukaj živeli veliki vladarji, ki so si zgradili dih jemajoče palače. Na dvorcih so se izmenjevali poljski, pruski in ruski vladarji, vojvode in kralji.

Adria Airways Varsava 3 min