Adria Airways Logo Adria Airways

Kranjska Gora – za ljubitelje snežnih strmin

Besedilo: Mankica Kranjec Fotografije: Turizem Kranjska Gora, Eskimska vas d.o.o.

Ljubitelji smučarskih užitkov boste gotovo zastrigli z ušesi, ko vam bomo povedali, da je Slovenija ena najboljših smučarskih destinacij, ki ponuja edinstveno izkušnjo po urejenih belih strminah. Slovenija je namreč pravi raj za tiste, ki bi želeli ohraniti telesno kondicijo in izboljšati svoje počutje v simbiozi z naravo. Edinstveno izhodišče za številne planinske in učne poti je idealen prostor za mnoge zimske športe.

V Kranjski Gori lahko izbirate med kar osemnajstimi smučarskimi progami različnih tehničnih zahtevnosti, ki so nanizane po pobočjih Vitranca. Če radi dolgo tečete, se napotite na štirideset kilometrov skrbno vzdrževanih prog iz središča Kranjske Gore mimo izvira Save Dolinke v dolino Tamar ali pa se odpravite na turno smuko v Zgornjesavsko dolino. Turno smučanje s karavanških vrhov in ekstremni spusti z grebenov Julijskih Alp so gotovo enkratna in nepozabna izkušnja za vse adrenalinske navdušence.

KG980

Če bi svoj srčni utrip radi dvignili in preizkusili nekaj novega, potem vas le osem kilometrov iz Kranjske Gore čaka najrazburljivejši spust v življenju. Dolina pod Poncami, ki že desetletja vabi junake smučarskih poletov, je edinstven prostor za najstrmejši zipline spust na svetu. Zipline Planica velja za izjemno doživetje, saj med poletom dosežete hitrost tudi do 85 kilometrov na uro v le nekaj sekundah. Tako lahko doživite občutke slovenskih orlov in preletite planiško velikanko, največjo letalnico na svetu.

Prav nič manj zabavno ni niti dnevno ali nočno sankanje, ki ga v zimskih mesecih pripravljajo v Gozdu - Martuljku, lahko pa se podate tudi na eskimsko avanturo, ki se prične z nočnim krpljanjem prek smučišča do Eskimske vasi. Ta zaživi šele, ko večina smučarjev že zapusti neokrnjeni svet gora in ko se na nebu sramežljivo pokažejo prve zvezde. Eskimsko vas vsako leto zgradijo na novo. Sestavljena je iz iglu hotela, iglu restavracije in iglu bara, kjer vam bodo po dolgem dnevu na snegu postregli z uradno pijačo »eskimčkom«, pravim slovenskim okusnim prigrizkom – kranjsko klobaso s hrenom in letos premierno z dobrotami z vrhunskega ameriškega sistema peke na žaru Flying smoker.

KG9802