Adria Airways Logo Adria Airways

Kulinarika

Fotografije: Dean Dubokovič, iStock

Mojmir Šiftar, šestindvajsetletni Ljubljančan prekmurskih korenin, je kuhar s srcem in dušo. Bil je kapitan slovenske nacionalne kulinarične reprezentance in na tekmovanjih v tujini prejel več medalj. Strastni ljubitelj čaja je izdal knjigo 44 odtenkov čaja, saj je to njegova najljubša sestavina, ki jo lahko opazite na njegovih ploščah. Za našo revijo vam predstavlja recept za orado.  To jed lahko poizkusite v restavraciji Evergreen na Smledniku (12 km od letališča Ljubljana), kjer Mojmir danes ustvarja.

Gastronomski vodnik Gault & Millau Slovenija je v Šiftarju in njegovih jedeh prepoznal talent, strast in predanost ter ga izbral za najbolj obetavnega mladega chefa pri nas.

Mojmir Štifar
Mojmir Štifar

Ob vsakem potovanju prinesemo s seboj vrsto novih vtisov in spominov. Vendar izkušeni popotniki pravijo, da je pomemben del izkušnje tuje kulture tudi kulinarika, zato na svoj seznam stvari, ki jih je na potovanju nujno preizkusiti, obvezno umestijo okušanje lokalnih jedi in specialitet.

Dalmatinska orada v soli

Recept:

Sestavine:

2 očiščeni oradi (uporabite lahko tudi drugo vrsto ribe)
Namig: Rez na trebuhu naj bo čim manjši. 

1–2 kg grobe soli
4 beljaki
oljčno olje

Postopek: Dno večjega pekača prekrijte s centimetrskim slojem grobe soli. Nanj položite ribe. Stepite beljake in jih vmešajte v preostanek soli, s katerim v celoti prekrijte ribe. Pecite 45 minut na 190 stopinj Celzija. Ko končate s peko, razbijte solni kalup in postrezite.

Nasvet: Poleg orade v soli odlično prija kuhan krompir z blitvo.

Dalmatinska orada v soli
Dalmatinska orada v soli

Ali ste vedeli, da je bila leta 2013 mediteranska dieta, katere del je tudi dalmatinska kuhinja, uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine?