Adria Airways Logo Adria Airways

Ljubljana: popolno evropsko mestece

Besedilo: Mariah Dolenc Fotografije: Mariah Dolenc

Mariah Dolenc prihaja iz majhnega mesta v Kaliforniji, v Slovenijo pa jo je pred šestimi leti pripeljala ljubezen. Rada potuje in sanja o tem, da bi si ustvarila dom v dveh državah. Prosti čas najraje preživlja z družino, njen hobi pa so video blogi.

Mariah Dolenc Ljubljana 980x400

Slovenija: država, v kateri vsi izpostavljajo besedo »love« v njenem imenu. In za to imajo dober razlog. Skoraj nemogoče je, da ne bi ljubili te države, njenih prebivalcev in glavnega mesta Ljubljana. Od nekdaj trdim, da je Ljubljana popolno evropsko mestece. Dovolj je majhna, da jo zlahka prehodite v enem popoldnevu, obenem pa je dovolj bogata s kulturo in doživetji, da lahko v njej zadovoljno preživite vse življenje.

Moj mož je Slovenec, jaz sem Američanka. Imava dve hčerki, ki nista le dvojezični, postali bosta tudi dvokulturni. Zame je vzgoja, s katero jima želim kar najbolj predstaviti slovensko dediščino, zabavna in polna novih izkušenj. Čeprav je Ljubljana majhno mesto, lahko v njej vedno počnete kaj novega.

Mesto je neverjetno prijazno do družin. Če ste na obisku prvič, izvedite moj najljubši obred v soboto dopoldne. Prvi postanek je na osrednji tržnici, kjer na desetine ponudnikov pod milim nebom prodaja raznolike domače pridelke. S sabo z veseljem vzamem hčerki, da si izbereta najljubše sadje in zelenjavo. Nakupljeno operemo v javnem pitniku in zadovoljno hrustamo sveže prigrizke, medtem ko opravimo še zadnje nakupe.

Mariah Dolenc Ljubljana 980x500 2

Punčki obožujeta tudi vožnjo z ladjico po reki. Vzdolž Ljubljanice najdete veliko ladjic, ki ponujajo redne vožnje po zelenomodri reki. Če iščete prostoren park, je Tivoli oddaljen le deset minut hoje iz središča mesta. Tu boste našli prostrane travnate površine s prikupnimi potkami in vrtovi, kjer se lahko otroci igrajo in porabijo vso energijo. Parki so zeleni vse poletje, saj ima Slovenija ugodno klimo. Kadar dež prekriža vaše načrte, odpeljite otroke v Malo ulico. To je prostor, namenjen igranju otrok, ki ga bo vaša družina zagotovo vzljubila – starši si med igranjem otrok lahko privoščijo tudi kavico. Na sončen dan se tako kot mnogi Ljubljančani le povzpnite na Šmarno goro, od koder se ponuja osupljiv razgled. Večeri v Ljubljani so vedno čarobni. Ustavite se in posedite v eni od romantičnih kavarn na rečnem bregu ter si privoščite pijačo ob soju sveč. Nočni sprehodi po mestu so vedno prekrasni.

Mariah Dolenc Ljubljana 980x500 3

Zabava, smeh ali romantika – to mestece ponuja vse to. V Ljubljani najdete, kar obožujete v velikih evropskih mestih, le da je zavito v prelep droben paketek.