Adria Airways Logo Adria Airways

Mak Grgić

Fotografije: Melani Topalović

Mak Grgič je vzhajajoča svetovna zvezda. New York Times je zapisal, da je Grgič »nadarjen mlad kitarist«, Washington Post pa ga je označil kot »kitarista, ki ga je treba imeti v vidu«. Še kot mladenič je pri rosnih 14 letih krmaril med statusom svetovnega šampiona v karateju in veliko ljubeznijo do kitare, zaradi poškodbe palca pa se je odločil, da se posveti izključno glasbeni karieri. Po študiju na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju je bil kot prvi kitarist v zgodovini Thorntona – Univerze Južne Kalifornije – sprejet v elitni program Arts Leadership. Pri 22 je debitiral v Rusiji, kjer je nastopil s sanktpeterburškim orkestrom in požel stoječe ovacije. Mak Grgič ni le izjemen koncertant, temveč tudi pedagog. Letno nastopi na približno 85 odrih po vsem svetu.

1. Kam ste leteli na prvem letu v življenju?
Hm. Če mi spomin ne peša, je bil moj prvi let prav na Japonsko. Oče me je kot 9-letnika peljal na svetovno prvenstvo v karateju. Domov sem prinesel veliko igrač z logotipom Swiss Airlines.

2. Katere tri stvari nikoli ne manjkajo v vaši prtljagi?
Skoraj gotovo je kitara prisotna na vseh letih. Če imam srečo, potem kot ročna prtljaga. Računalnik tudi, ker brez njega baje dandanes ne gre. Popolnoma izgubljen pa sem brez maske za oči in čepkov za ušesa. Rad spim na letih in s pomočjo teh dveh pripomočkov si lahko ustvarim svoj mirni kotiček za prijeten sen.

3. Kam bi odpotovali čez vikend?
Raje nikamor. Lokalno, na brezskrbno kavo z nekom.

4. Katera ptica bi bili, če bi lahko leteli?
Ptic ne poznam najbolje, sem bil pa vedno navdušen nad orli. Kraljeva ptica z izjemnim vidom in neverjetno hitrostjo.

5. Najljubše evropsko mesto in zakaj?
Oh. Morate sploh vprašati? Ljubljana, seveda. Predvsem turistično in za kratkoročne obiske. Živim sicer v ZDA.

6. Kaj vas kot turista navduši bolj: obisk muzeja ali utrip mestnih ulic?
Nedvomno utrip mestnih ulic. Moj poklic je poklic glasbenika, vsaj zvečine. Vsakič ko potujem kam na novo, se rad usedem v lokalno kavarno ali pa nekam na prostem in uživam v mestnem živžavu. Sicer pa: muzeji nudijo tudi svojevrsten utrip, ki si ga je nedvomno užitek pogledati.

Mark Grgic
Mak Grgic