Adria Airways Logo Adria Airways

München

Besedilo: Vesna Šteblaj Fotografije: iStock, Deutsches Museum, Marisa Segadelli, Marc Mueller

München je moderno mesto s tisočletno zgodovino; tu se vrvež velemesta prepleta z umirjenostjo narave, stroga poslovnost s prisrčno zabavnostjo, šum podzemne železnice s topotom kočij.

Edinstveno mesto s sloganom »Preprosto München« nikoli ne razočara, nasprotno: vedno znova si boste zaželeli ostati dlje, se vanj vračati in ga pokazati svojim dragim. München poleg poslovnežev prijazno vabi tudi družine. Ker je »cool«.

Marijin trg - Marienplatz

Brez obiska starega mestnega jedra Münchna ne moremo zares spoznati. V središču se ponaša s pravim biserom, starodavnim Marijinim trgom, ki ga obkrožajo stoletne zgradbe. Najmogočnejša med njimi je neogotska Nova mestna hiša z urnim stolpom. Vsak dan ob 11.00, 12.00 in 17.00 43 zvonov zaigra posebno melodijo, hkrati pa 32 figur v naravni velikosti prikaže dogodke iz mestne zgodovine. Opozorite otroke na zlato ptico, ki ob koncu posameznega prizora trikrat začivka

Marijin trg je izhodišče za večino vodenih ogledov, ki so prilagojeni najrazličnejšim zahtevam obiskovalcev. Mladi radovedneži lahko znamenitosti mesta odkrivajo skozi organizirani lov za zakladom, kjer z reševanjem ugank in namigov spoznavajo mestne znamenitosti ter njihovo zgodovino.

Otroške oči se bodo gotovo zaiskrile ob pogledu na medvedke, punčke, vlakce in marsikatere druge igrače s celega sveta, ki so zbrane v štirinadstropnem Muzeju igrač – Spielzeugmuseum – v Stari mestni hiši. Priljubljene igrače babic in dedkov so zelo drugačne od večine današnjih, a vendar zanimive.

Marienplatz
Marijin trg - Marienplatz

Angleški vrt - Englischer Garten

Prekrasen mestni park je eden največjih na svetu, prostranejši je tudi od Centralnega parka v New Yorku. To je zeleno srce mesta, kamor se prebivalci in obiskovalci zatekajo po sprostitev in rekreacijo, tu poslušajo koncerte, si vzamejo premor med delom in se družijo.

Lahko se potepate po gozdovih in zelenicah, uživate ob rekah in jezerih, se sprehajate in tečete, vozite s kolesom, čolnom ali kočijo, lahko celo surfate na brzicah reke Isar. Če je slednje vendarle malce preveč ekstremno, pa lahko v vseh letnih časih z varnega obrežja občudujete dih jemajoče vragolije spretnih deskarjev, od potepanja utrujene noge pa ohladite v osvežilni reki.

Angleški vrt je oaza za domačine in popotnike. Ime je dobil po zasnovi parka, ki posnema naravno okolje, zasnova pa je nasprotje natančno organiziranim francoskim baročnim vrtovom strogih linij. V parku je – saj smo vendar na Bavarskem – tudi nekaj pivnic. Ne ponujajo le piva in klobas, tudi za otroke je dobro poskrbljeno. Ena največjih pivnic z več kot 7000 sedeži je Kitajski stolp. Zgrajena je v slogu 25 metrov visoke pagode.

Angleski Vrt
Angleški vrt - Englischer Garten

Tehnični muzej, BMW svet in Allianz Arena

Nemški muzej največjih dosežkov znanosti in tehnologije je kraj, kjer lahko vidite stvari, za katere je človek nekoč verjel, da niso mogoče, pa so vendar nastale: prvo motorno vozilo, prvi diesel motor, preko tisoč modelov – vse od drobnih maket do podmornic, lokomotiv in letal v naravni velikosti, od zgodovinskih izumov do najnovejših dosežkov.  Že sama stavba je pomnik napredka, saj je ena prvih železobetonskih zgradb v Nemčiji. Muzej ponuja paleto interaktivnih razstav za radovedne otroke, več kot tisoč aktivnosti čaka nemirne roke v oddelku Kraljestvo otrok, kjer je vstop za mlajše od šest let brezplačen.

Za vse, ki vas navdušujejo avtomobili in motorji, je prava poslastica obisk BMW sveta. Futuristično oblikovano stavbo, ki se nahaja tik ob tovarni in muzeju, napolnjujejo zgodbe in zgodovina. Ter modeli. Pa ne samo to: predstavljena je  tudi vizija prihodnosti mobilnosti. Poleg modelov znamke BMW si lahko ogledate legendarni znamki Mini in Rolls-Royce, ki sta del te skupine.

Pa športni navdušenci? Ob Olimpijskem parku, ki je pravi magnet za turiste z vsega sveta, stoji mogočen dom nogometnega kluba Bayern, Allianz Arena. Lahko si jo ogledate prav od blizu, saj nudijo vodene oglede za skupine in posameznike, tudi posebej za otroke. Če ste v mestu z avtom, lahko ob areni parkirate ves dan za 5 €, na ogled mesta pa se odpravite z enim od številnih Hop-On Hop-Off dvonadstropnih avtobusov.

 

Tehnični muzej, BMW muzej in Allianz Arena
Tehnični muzej, BMW svet in Allianz Arena

Živalski svet in morski svet

Le kaj lahko navduši otroke po letih in srcu bolj kot živali? Živalski vrt Hellabrun je posebna izkušnja, saj je zasnovan tako, da njegovi prebivalci večinoma niso zaprti v kletkah, temveč jih od obiskovalcev ločijo naravne ovire. Zato dobite vtis, da jih gledate v njihovem naravnem okolju, kot da ste na urbanem safariju. Naziv Geo Zoo pomeni, da so živali razdeljene po kontinentih, in je prvi take vrste na svetu. Videli boste redke vrste, ki jih težko srečate v živo, pa tudi take, za katere niste vedeli, da sploh obstajajo. Prava lekcija o našem čudovitem svetu. Ko vam zaloge energije v tem res ogromnem parku poidejo, jih zlahka obnovite ob številnih stojnicah in v restavracijah, ki ponujajo tako tradicionalno kot hitro hrano.

Oglejte si še čudežni podvodni svet, ki se nahaja v Olimpijskem parku. To je pravi kraj za vse športne navdušence in tu vas čaka akvarij SEA LIFE. Navdušila vas bodo morska bitja, od najmanjših pisanih klovnskih ribic in morskih konjičkov do starih želv in strah vzbujajočih morskih psov. Nekatere boste lahko sami nahranili ali se jih celo dotaknili. Navdušenje vam bo še dolgo ostalo v spominu.

Živalski vrt München
Živalski svet in morski svet