Adria Airways Logo Adria Airways

Na kosilo v Varšavo

Besedilo: Simona in Jure Čuček Fotografije: Simona in Jure Čuček

Slovenska tradicionalna kuhinja zna biti precej kalorična, a vas bo morda presenetilo, da je poljska še bolj. Temeljne sestavine poljske kuhinje so, podobno kot pri nas, krompir, zelje, pesa, gobe, kisla smetana, marsikatero jed pa spremljajo najrazličnejše klobase.

Adria Airways varsava kulinarika 1 min

Zgodovinsko in geografsko ozadje poljske kulinarike

Skozi zgodovino so se na poljskem ozemlju srečevali in menjavali različni narodi, ki so prinesli s seboj marsikatero kulinarično posebnost. Poljaki so tako od vsakega naroda vzeli najboljše oziroma jed, ki je najbolj ustrezala njihovemu okusu. Prilagodili so jo sestavinam, ki so jih imeli na voljo. Svoj pečat je pustil tudi v poljski kuhinji tudi prihod krščanstva, ki je ob petkih na jedilnike prinesel ribe, tako morske kot sladkovodne – odvisno od tega, ali so sploh imeli dostop do morja, saj so ga v zgodovini večkrat izgubili. O postu pa se je skuhala marsikakšna izvirna jed brez mesa, ki je našla prostor v poljskih kuharskih knjigah. Posta so se namreč strogo držali, saj naj bi kralj Boleslav I. Poljski ukazal izbiti zobe vsakemu, ki bi ga prekršil. Tako se je poljska kuhinja skozi stoletja oblikovala in bogatila.

Slovenci in Poljaki smo si podobni tudi geografsko, razen po velikosti seveda. Velik del poljskega ozemlja pokriva gozd, zato se na krožniku znajdejo tudi divjačina, gozdni sadeži in gobe. Mrzle, s snegom bogate zime, niso omogočale poljedelstva, zato so si ljudje pri zimski prehrani pomagali s soljo. To so pridobivali predvsem iz nekdanjega rudnika soli Wieliczke, imenovanega tudi "podzemna solna katedrala", ki je še danes ena od turističnih znamenitosti. S soljo so hrano konzervirali za zimo, poleg tega so jo tudi sušili in vlagali v kis.

Adria Airways varsava kulinarika 2 min

Kam jest in kaj jesti v Varšavi?

V Varšavi vam je na voljo cela paleta različnih restavracij vseh cenovnih razredov. V komunističnih časih so bili najpogostejši t. i. mlečni bari (bar mleczny), ki izvirajo prav iz Varšave. Obdržali so se vse do danes, prvi pa je bil odprt že leta 1896. A naj vas ime ne zavede – na jedilnem listu nimajo le mlečnih jedi, ampak tudi vso drugo lokalno hrano. Če vas take samopostrežne restavracije ne pritegnejo, boste v mestu našli vrsto lokalnih in mednarodnih restavracij, v katerih pa boste za obrok odšteli nekaj več. Najin vodič nama je predlagal restavracije Zapiecek – verigo restavracij s tradicionalno poljsko kuhinjo in z zmernimi cenami. Na njihovem meniju se najde marsikaj …

Pierogi

Če vprašate Poljaka, kaj morate na Poljskem obvezno pokusiti, vam bo odgovoril “pieroge”. To so cmoki, polnjeni z različnimi sestavinami in preliti z različnimi omakami. Ker jih pripravljajo kot predjed, kot glavno jed ali kot sladico, si lahko samo predstavljate, koliko kombinacij polnil in omak je to. Pierogi so na mizi navadno na božični večer, največkrat polnjeni z gobami in zeljem. Sama sva se po posvetu z natakarico odločila za tradicionalno pripravljene pieroge, polnjene z gobami in mesom in prelite z ocvirki.

Adria Airways varsava kulinarika 3 min

Žurek

Žurek je kisla ržena juha, kuhana z dimljenimi rebrci, pečenim mesom in posušenimi gobami. Juha je pravzaprav redka in motna in ni kot naše enolončnice. Zraven ponudijo belo pečeno klobaso, pol kuhanega jajca, hren in ržen kruh. Taka različica je značilna za Poljsko in Ukrajino, Slovaki in Čehi pa so juhi nekaj sestavin dodali ali pa jih odvzeli. Na Poljskem se žurek tradicionalno je za veliko noč.

Bigos

Jed je znana tudi kot enolončnica poljskih lovcev. Njena glavna sestavina je zelje (kislo ali sveže), dodane so mu posušene gobe, narezane različne mesnine, včasih tudi jabolka, suhe slive in belo vino. Začimbe pa so vedno enake: lovorjev list, črn poper in piment. Tradicionalno se kuha bigos dva do štiri dni; prav od časa kuhanja pa je odvisen tudi njegov okus. Zraven navadno postrežejo kruh, prileže pa se tudi kakšna poljska klobasa. Najbolj boste ob tej enolončnici uživali v hladnih mesecih. Bigos pa boste našli tudi v Litvi.

Adria Airways varsava kulinarika 4 min

Grahova juha z dimljeno slanino

To jed sva izbrala povsem naključno, vse druge specialitete so nama namreč priporočili domačini. Zanjo naju je navdušila fotografija v jedilnem listu: juha postrežejo v mini kotličku, ki visi nad majhno svečo. To je zelo gosta in močnata juha, v kateri je dimljena svinjska klobasa. Zraven spada ržen kruh.

Bela poljska klobasa

Klobasa je pečena na žaru, postrežejo pa jo s praženo čebulo in kislim zeljem. Seveda pa ne gre tudi brez gorčice, hrena in rženega kruha.

Čokoladna babka

In že smo pri sladicah. Za ljubitelje čokolade je prava izbira "čokoladna babka". V čokoladnem biskvitu se skrivajo tople vložene češnje, vse skupaj pa je prelito z gosto toplo čokolado. Najbolje bo, da tu nehate šteti kalorije.

Poljska jabolčna pita

Zelo rada imava jabolčne pite in priznati morava, da je poljska različica res izvrstna. Krhko testo je pokrito z debelo plastjo jabolk, ki dišijo po božiču, po jabolkih pa je nadrobljena še ena plast testa. Zlatorumeno skorjo prekriva bela odeja sladkorja v prahu, da pa je mera polna, postrežejo zraven še vaniljevo kremo.

Adria Airways varsava kulinarika 5 min

Poljska kuhinja vas bo vsekakor nasitila in pogrela. Odlično se prileže v hladnih mesecih, seveda pa vam Poljaki lahko marsikaj ponudijo tudi v toplejšem delu leta. Na svoj račun bodo prišli predvsem ljubitelji klobas, ki jih Poljaki pripravljajo v vseh mogočih okusih, oblikah in barvah. Če pa bi morala sama izbrati le eno jed, bi se zagotovo odločila za jabolčno pito – pozimi bi jo naročila s toplo vaniljevo kremo, poleti pa s hladnim vaniljevim sladoledom.