Adria Airways Logo Adria Airways

Na najboljše školjke v Bruselj

Besedilo: Damijan Jagodic Fotografije: Damijan Jagodic Objavljeno: Adria In-Flight Magazine 5, okt/nov 2014

Rekli so mi: »Pa jih poskusi« in skremžili obraz. Doma me še sedaj nejeverno gledajo, ko prinesem v kuhinjo velik lonec z debelim dnom, misleč, obeta se nam še ena polomija s školjkami.

Adria Airways bruselj skoljke 1 min

Še v filmu Hitch dobi Will Smith po zaužitju školjke tako hudo alergijo, da sem se moral pošteno opogumiti, preden sem prvič poskusil ostrigo. Gostitelj mi jo je odprl s posebnim nožem. »Danes pripravljena in pripeljana z letalom! Spije se jo.« Bila je ledeno hladna, v njej pa dobesedno – morje. In morje okusov! Tisti večer sem bil gotovo največkrat v vrsti zanje. Tisti, ki morske hrane nimajo radi, pravijo: »Še pri ribah je toliko brkljanja in mečkanja, preden se kaj konkretnega poje, o školjkah pa, da ni vredno izgubljati besed. Ups, a ne o tistih, ki jih postrežejo v Bruslju!

Pred mnogimi leti, ko sem se prvič znašel v Bruslju, nas je veleposlanik naše države - za katero smo opravljali neko dolžnost- povabil na večerjo na Rue de Bouchers. Tam mesnic in mesarjev ni več, gre za eliten del starega mesta. Tlakovana ulica iz leta 1294 privablja preštevilne obiskovalce, ki jih v restavracije vabijo lastniki. Na mizah pred vhodom v restavracije so na ledenem drobirju v piramide zložene ribe, raki in školjke, okrašeni z rezinami limon. Pravo tihožitje za oko, fotografe in navdih za slikarje. Za veleposlanikom smo se vzpenjali po stopnicah restavracije Chez Leon.

Jedilni list je ponujal vse, česar pri nas doma nismo nikdar jedli.

Veleposlanik je z drugimi visokimi gosti sedel nekaj miz oddaljen, tako da ostali navzoči nismo vedeli, kdo bo plačal večerjo. Vprašati pa se ni spodobilo. Za njegovo mizo so z veseljem naročali, mi pa iz previdnosti komaj kaj, pa tudi vedeli nismo, kaj je v resnici dobro.

Adria Airways bruselj skoljke 2 min

Potem sem se sam pogosto vračal v to priljubljeno bruseljsko restavracijo, ki piše zgodovino dobre hrane in imenitnih gostov od leta 1893. Ob svetovni razstavi EXPO 1958 postavijo v Bruslju Atomium, in kot nekateri trdijo, se takrat Bruselj ustoliči kot prestolnica klapavic in francoskega krompirčka. Kombinacija je odlična, a nenavadna, tako kot belgijske razlage, da francoski krompirček v resnici izvira iz Belgije. Klapavice pa - saj jih poznate. Samo na Jadranu imajo več kot 30 imen.

Sladokusci občudujemo črno modrikaste, modro vijoličaste školjke, ki jih najdemo na obali morja, mnoge se oprijemajo skal ali ladij pod vodno gladino, gojijo pa jih na različne načine. 

Najpomembnejše pa je, da so klapavice gojene povsem naravno, s fitoplanktonom, brez dodajanja krmil.

V bruseljsko restavracijo so pripeljane iz Nizozemske. Rastejo od 18 mesecev do dveh let. Na Nizozemskem jih gojijo že 150 let na 6.000 hektarih, 57.000 ton letno. 

Da bi izvedel malo več o klapavicah, ostrigah in jastogih, sem se odpravil v vasico Yerseke v pokrajini Zeeland. Vasica je znana po festivalu klapavic. Na poti iz Bruslja je potrebno prestopiti na nekaj vlakov, uporabiti avtobus, a vožnja na Nizozemsko v slabih treh urah je lepa. Goste z veseljem seznanijo s celoletnim delom, s postopkom rasti, presajanja, pridelave, bakteriološkim prečiščevanjem, skladiščenjem, preverjanjem kakovosti in embalaže morskih dobrot. Seveda je na vsakem koraku dovolj priložnosti za pokušino. Z zanimanjem sem si ogledoval zadnje korake v tovarni, preden odpremijo školjke. Na vožnji nazaj v Bruselj sem se veselil, da sem od blizu videl, od kod in kako prihajajo dobrote na krožnik. 

Naslednji dan mi v restavraciji  prinesejo na  mizo francosko štruco s slanim maslom.

In začne se izbira med klapavicami na 14 načinov. Kuhane, gratinirane ali ocvrte?

Vedno izberem kuhane, saj so v nekaj minutah na mizi čvrste, sočne, lepe, skratka – odlične. Temeljna izbira je pri omaki. Z zeleno, čebulo in maslom ali zgolj smetanova, morda s karijem ali paradižnikom, sladko papriko in česnom, z belim vinom, smetano, šampinjoni in drobnjakom. Kot priloga pa francoski krompirček – znotraj mehak, zunaj zlato rumeno hrustljav. V kuhinji se mu posvečajo že ob predpripravi, cvrejo pa ga dvakrat. Zraven postrežejo še paradižnik, polnjen z rakci.  Glavna jed so seveda klapavice v železni posodi -  800 gramov. Oči zažarijo, sline se cedijo, veselje ob polni skledi človeka popolnoma prevzame. Zdaj tudi vem, da se da izpraznjeno lupino uporabiti za pripomoček, s katerim se je školjke. V omako se pomaka svež bel kruh, zraven pa se pije pivo ali hladen, rezek chardonnay. 

Adria Airways bruselj skoljke 3 min

Gojilec klapavic Wolfer Okkerse je dejal: »Moj oče je delal s klapavicami vse življenje. Jedel jih vseskozi. In dočakal je 101 leto. Torej ne morejo biti nezdrave!« Preverjeno, da to drži!